Najvyššiu a najdlhšiu ozubenú železnicu na svete otvorili po 3 rokoch rekonštrukcií

Gabriela Sabová, Pravda | 13.06.2021 07:00
Slávna ozubnicová železnica sa po dlhom čase dočkala svojho znovuotvorenia. Po troch rokoch sa návštevníci amerického Colorada opäť môžu vydať na vyhliadkovú cestu po vrchu Pikes Peak.

Železnica Broadmoor Manitou a Pikes Peak začala fungovať v júni 1891, píše Lonely Planet. Je to najvyššia a najdlhšia ozubená železnica na svete, premáva vo výške 4,3 kilometre.

Za tri roky rekonštrukcií pribudli nové súpravy, koľaje, depo aj návštevnícke centrum Pikes Peak, z ktorého je pekný výhľad na okolie.

Cesta vlakom na vrchol vrchu Pikes Peak sa začína a končí v depe Manitou a cesta na vrchol trvá hodinu a 10 minút.

Vlak prechádza lesom Pike National Forest a obchádza strmé, skalnaté steny kaňonu Englemann, prechádza popri naukladaných balvanových formáciách, zurčiacom vodopáde a cez Deer Park.

Po 40 minútach strávených na vrchole, počas ktorých si turisti vychutnávajú výhľady a čerstvý vzduch, nasleduje spiatočná cesta nadol. Celý výlet potrvá teda okolo troch hodín.

Z vrchu sa možno kochať panorámou pohorí Collegiate a Sangre de Cristo, vidieť Kontinentálny predel a za jasného dňa sa v diaľke črtajú aj budovy mesta Denver.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ