Koronavírus decimuje Idlib, ľudia často nemajú na rúška. Na srmť si zvykli

ČTK | 25.09.2021 07:00
Epidemické situácia v severozápadnej sýrskej provincii Idlib sa rýchlo zhoršuje. Od začiatku augusta sa tam celkový počet nakazených koronavírusom zdvojnásobil na 61 000. Denne teraz pribúda aj 1 500 infikovaných, počas poslednej nedele zomrelo 34 ľudí. Podľa agentúry AP sú zdravotnícke zariadenia vyťažené.

V Idlibe žijú asi štyri milióny ľudí, z ktorých mnohí sú Sýrčania, ktorí utiekli pred bojmi z iných častí krajiny. Idlib je v rukách opozičných a radikálnych skupín a do boja s epidémiou sa zapojili záchranári z organizácie zvanej Biele prilby, ktorá v minulosti pomáhala vyvážať zranených a mŕtvych z bojísk.

Mnoho nemocníc v Idlibe je zbombardovaných a za desať rokov občianskej vojny odtiaľ odišlo množstvo lekárov a ošetrovateľov.

Oficiálne údaje o viac ako 1 500 nových prípadoch denne sa považujú za podhodnotené, pretože mnoho nakazených nie je podchytených.

„To, čo sa tu deje, je katastrofa,“ oznámil tento týždeň zväz idlibských lekárov, keď požiadal o pomoc zahraničné organizácie.

Jednotky intenzívnej starostlivosti v provincii sú vyťažené, kyslík pre pacientov chýba a očkuje sa pomaly. Polovica nemocníc a kliník je zničená bombardovaním a už pred pandémiou hrozil tamojšiemu zdravotníctvu kolaps.

Situáciu umocňuje chudoba, tisíce ľudí žijú v preplnených táboroch, v ktorých nie je možné zaistiť ani pravidelné umývanie rúk.

Idlib a časť susedného Halabu (Aleppa) majú v rukách radikáli hlásiaci sa k al-Káide, ktorí od augusta musia riešiť nástup epidémie spôsobený rýchlo sa šíriacim variantom delta. K nákaze prispeli aj zhromaždenia počas moslimského sviatku íd al-Adha, ktorý tento rok pripadol na záver júla.

Situácia sa zhoršuje aj v oblastiach, ktoré kontroluje vláda alebo sýrski Kurdi, ale v Idlibe je podľa všetkého najhoršia. Radikáli preto uzavreli časť trhovísk, prinútili reštaurácie podávať jedlo len vonku a odložili o týždeň otvorenie škôl.

Väčšina obyvateľov sú príležitostní robotníci, ktorí si nemôžu dovoliť neísť do práce, takže nie je možné vyhlásiť lock down. „Keď nepracujú, nejedia,“ povedal o situácii väčšiny ľudí v Idlibe tamojší občan Ahmad Saíd, podľa ktorého si niektorí nemôžu ani dovoliť kúpiť rúška.

Panuje únava z dlhého konfliktu a podľa opozičného aktivistu Salvu Abdara Rahmána si ľudia „zvykli na smrť“. „Tých, ktorých nezabila vláda a ruské nálety, teraz zabíja koronavírus,“ povedal.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v Idlibe aspoň jednou dávkou zaočkovaných 2,5 percenta občanov, v auguste do provincie dorazilo 350.000 dávok čínskej vakcíny.

Situáciu komplikujú nové boje, ktorými sa prerušil relatívny pokoj 18-mesačného prímeria. Pri náletoch a delostreleckej paľbe v minulých týždňoch zomrelo alebo bolo zranených množstvo ľudí.

Doktor Muhammad Abdalláh z nemocnice Ziráa si myslí, že vrchol epidémie ešte len príde. Pre mnoho ľudí v Idlibe je nákaza to najmenšie, čo ich trápi. „Zažili sme oveľa horšie veci než koronavírus, nebojíme sa ho,“ hovorí Alí Dalat, ktorý pracuje na trhovisku, ale rúško nemá.