Tu je 10 najlepších miest pre cyklistov: 9 z nich je v Európe, takto vyzerajú

Gabriela Sabová | 28.10.2022 06:00
Okrem dlhodobých milovníkov pedálov sa v posledných dvoch pandemických rokoch dali na cyklistiku aj noví nadšenci tohto nie len športu, ale aj mimoriadne praktickej mestskej dopravy. Ak to počasie čo i len trocha dovolí, niet nad oslobodzujúci pocit presúvať sa ulicami rýchlo, efektívne a ekologicky a navyše si vychutnávať čaro mesta z novej perspektívy.

Vlády na celom svete sa snažia znížiť emisie uhlíka, a tak čoraz viac miest povzbudzuje ľudí, aby zanechali autá a nasadli na bicykle. Pribúdajú kilometre nových cyklochodníkov a bezpečných trás.

Čočík, Čína, mall.tv Čítajte viac Našli sme miesto, kde skutočne "nič nie je"! Čo objavil Čech v čínskom zapadákove?

Ktoré mestá sú však pre cyklistov úplne najpriateľskejšie? Podľa tohtoročného Global Bicycle Cities Index sú to v drvivej väčšine tie v Európe.

Z 90 posudzovaných miest po celom svete vznikol rebríček na základe šiestich hlavných parametrov: percento používateľov bicyklov, poveternostné podmienky, kriminalita a bezpečnosť (nehody a krádeže bicyklov), infraštruktúra, možnosti zdieľania bicyklov a špeciálne udalosti ako „zelené dni bez áut“.

deti, bicykle, Zuberec, škola Čítajte viac Za 195 miliónov eur z programov MIRRI pribudlo 3000 kilometrov cyklochodníkov

Mestá takto získali body od 0 do 100, čiže čím vyššie skóre, tým priaznivejšie podmienky pre cyklistov.

Európske mestá sa umiestnili na čele rebríčka najmä vďaka kvalitným cyklotrasám a vhodným poveternostným podmienkam, čiže je tu najviac dní, keď sa dá vytiahnuť bicykel.

V tejto súvislosti nie je veľkým prekvapením, že do top 20 sa nedostalo ani jedno mesto z USA – najlepšie sa umiestnilo San Francisco na 39. mieste, Portland (41.), Seattle (50.), Washington DC (53.), Los Angeles (57.), Boston (61.), New York (67.), Chicago (71.) a Detroit (72.).

Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia

Tu je 10 najlepších miest na svete pre cyklistov:

10. Hannover, Nemecko

Nemecké mesto v Dolnom Sasku má nádherné parky, ktoré sa dajú skvelo navštíviť a prezrieť práve na bicykloch. Hannover sa dostal do top 10 tohtoročného rebríčka vďaka kvalitnej infraštruktúre a podujatiam propagujúcim cyklistiku, vrátane „dní bez áut“.

9. Brémy, Nemecko

Brémy sú ďalším obľúbeným mestom pre milovníkov bicyklov v Nemecku. Majú príjemný rovinatý terén a množstvo cyklotrás, ktoré križujú mesto a spájajú ho s ďalšími mestami v okolí.

Brémy sú tiež prvým nemeckým mestom, v ktorom sa nachádza celá „cyklistická zóna“ v okrese Neustadt – je to štvrť s obmedzenou rýchlosťou na 30 km/h, kde majú bicykle prednosť a kde je povolená jazda vedľa seba.

8. Bern, Švajčiarsko

Švajčiarske hlavné mesto podľa indexu veľa investovalo do kvalitnej cyklistickej infraštruktúry, boduje najmä v zdieľaní bicyklov a pravidelne organizuje „dni bez áut“. Mesto má tiež veľmi nízku úmrtnosť cyklistov.

7. Hangzhou, Čína

Siedma priečka prekvapí: čínske mesto Hangzhou, jediné mimoeurópske v top 10, má vo svojej populácii 30 percent cyklistov a má vyššie skóre ako väčšina súperov, pokiaľ ide o zdieľanie bicyklov.

6. Malmö, Švédsko

Švédske mesto Malmö má mimoriadne nízku úmrtnosť cyklistov vďaka kvalitnej infraštruktúre a pravidelným podujatiam propagujúcim jazdu na bicykli.

5. Amsterdam, Holandsko

Dalo by sa očakávať, že hlavné mesto Holandska, známe mestskou cyklistikou, bude na prvom mieste v tomto rebríčku. Na piate miesto ho však „dostalo“ jeho skóre bezpečnosti: v Amsterdame sa udeje viac ako 1 000 nehôd na 100 000 cyklistov. To je takmer päťkrát viac ako v Kodani.

4. Kodaň, Dánsko

Dánske hlavné mesto je nielen bezpečnejšie pre cyklistov, ale aj pre bicykle vďaka nízkej miere krádeží. Rolu v popularite cyklistiky zohrávajú aj „dni bez auta“.

Mesto veľa investuje do cyklistickej infraštruktúry a väčšinu cyklistov neodradí ani dlhú a tuhá dánska zima.

3. Antverpy, Belgicko

Belgické prístavné mesto nezískava výrazné skóre vďaka vyhradeným cyklotrasám, ale vďaka mohutnému systému zdieľania bicyklov a podujatiam „nedeľa bez áut“.

2. Munster, Nemecko

Nemecké mesto má nízky počet úmrtí na bicykli, aj keď viac ako 39 percent obyvateľov používa bicykel na dennej báze. Munster tiež pravidelne organizuje podujatia propagujúce cyklistiku.

1. Utrecht, Holandsko

Na čele tohtoročného rebríčka je holandské mesto Utrecht. Mesto sa môže pochváliť vysokým skóre v oblasti cyklo-infraštruktúry a poveternostných podmienok. Navyše viac ako polovica jeho obyvateľov (51 percent) používa bicykel v každodenne.

sťahovanie, spoločné bývanie Čítajte viac Sťahujete sa? Týmto miestam sa vyhnite! Alebo radšej (skoro) celej Európe

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ