Horehronie ponúkne výlety Hviezdnou strelou, historickým expresom aj Astrovlakom

TASR | 25.05.2023 11:00
Horehronie sa v lete stáva rajom nielen turistov, ale čoraz viac aj cyklistov, ktorí môžu elektrobicyklami z 11 partnerských e-bike požičovní v regióne zdolať 865 kilometrov vyznačených cyklotrás. Adrenalínoví jazdci si zasa môžu dopriať zjazdové bicyklovanie v bikeparku v Mýte pod Ďumbierom, na nových singletrailoch v okolí malej lesnej rezervácie Breznianska skalka alebo na pumptracku na nábreží Hrona, informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie pri príležitosti otvorenia letnej turistickej sezóny.

„Za neopozerané novinky možno ešte stále považovať cyklodreziny, cyklorikšu, tandemový bicykel a terénne elektrokolobežky, ktoré rozširujú ponuku cykloproduktov v regióne. Tretí ročník pretekov na horehronských cyklodrezinách odštartujeme 10. júna v obci Hronec,“ pripomenula OOCR. Všetky dvoj- alebo štvorkolesové ekologické dopravné prostriedky si návštevníci môžu rezervovať prostredníctvom rezervačného systému na ich webe.

Novým produktom je Hviezdna strela. „Ide o projekt v rámci organizovaných výletov na Horehroní, ktoré sa budú konať vo vybraných termínoch. Návštevníci prostredníctvom nej spoznajú zákutia dolného Horehronia, mesta Brezno, ale aj tradičnú pohostinnosť na salaši Zbojská, ako aj v Gazdovskom dvore v sedle Chlípavica. V termínoch 12. júla a 18. augusta sa tam bude odohrávať hviezdne divadlo obohatené o odborný výklad s použitím profesionálnej techniky,“ konštatovala výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

Nadšenci historických vlakov sa už môžu registrovať na Horehronský expres, ktorý vypravia 14. a 28. júla a tiež 11. a 25. augusta. Vlaky budú prechádzať cez Chmarošský a Telgártsky viadukt.

Čiernohronská železnica okrem pravidelných denných jázd ponúkne v lete aj jazdy v nočných hodinách. Lesná úzkokoľajka sa zmení na Astrovlak, ktorý návštevníkov prevezie prírodou Vydrovskej doliny za hviezdnym divadlom na oblohe.