Tip na víkend: Gajdovačka na Orave

Pravda, Renáta Jaloviarová | 14.09.2012 10:43
Gajdovačka na Orave Foto:
Gajdovačka na Orave
Gajdy na Orave neutíchli. Muzikanti na ne stále hrajú, vyrábajú ich a učia na nich hrať mladších. Chcete ich počuť a vidieť? Príďte na 13. medzinárodný gajdošský festival 14. až 16. septembra do Oravskej Polhory.

Oravské beskydské goralské obce Sihelné a Oravská Polhora sú dnes jednými z posledných enkláv na Slovensku, kde v živote dedinského spoločenstva majú svoje miesto i gajdy – tento originálny hudobný nástroj. ,,Niekoľkostoročná gajdošská tradícia je kultúrnym fenoménom. Gajdy ako hudobný nástroj sa do Oravskej Polhory a Sihelného dostali z Poľska a výrazne sa uplatnili v ľudovej hudbe, formoval ju. Goralská trojka pozostávajúca z gájd, huslí a sprievodného spevu, patrí v súčasnosti medzi najarchaickejšie hudobné prejavy. Tradícia známych polhorských a sihelnianskych gajdošov však na prelome minulého a aktuálneho tisícročia zanikala," uviedol Miroslav Žabenský, riaditeľ Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

Gajdy, po goralsky dudy, sa našťastie nestali nemým dôkazom niekdajšej tradície, neskončili odložené hlboko v truhliciach, ale patria medzi slovenské kultúrne klenoty a stále žijú. Neovplyvnil ich technický vývoj, zachovali sa v čistej pôvodnej forme. Práve festival, ktorý svoju tradíciu začal písať v roku 2000 a hostil účinkujúcich z celej Európy, pomáha gajdošskú tradíciu zachovať. I tento rok sa v Oravskej Polhore okrem gajdošov zo Slovenska predstavia muzikanti z Česka, Poľska, Škótska, Chorvátska.

Po úvodnom piatkovom programe sa v sobotu dopoludnia uskutoční Malá škola gajdovania, v ktorej Peter Matis z Oravskej Polhory bude učiť deti štýlu i gajdošským cifrám typickým pre túto oblasť. Zvuky gájd sa budú rozliehať nielen po Oravskej Polhore, ale súbežne i v zubereckom Múzeu oravskej prírody či v poľskej Milowke. Na Orave sa nachádza i gajdošská strunga – gajdošský chodník, ktorý vedie na najsevernejší bod Slovenska v časti Modralová-Oravská Polhora. Je to miesto, na ktorom si spoločne zanôtia gajdoši z Oravskej Polhory a susedného Poľska. Podvečer si o ,,Zboroňovu nôtu" zasúťaží dvadsiatka mladých gajdošov i gajdošiek. Cieľom festivalu je prebudiť záujem o hru na prastarom hudobnom nástroji a práve oravská prehliadka je dôkazom toho, že sa darí aj mladým talentom.

V nedeľu sa základom hry na gajdách priučia i dospelí, ktorých zaškolí anglický gajdoš Paul Martin. Pred záverečným galaprogramom sa napoludnie prejde Oravskou Polhorou vozový sprievod, kde na vozoch ťahaných koňmi sedia a vyhrávajú gajdošské muziky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ