Do Európy vlani prišlo 595 miliónov turistov, najnavštevovanejšia krajina privítala 79,4 miliónov

Príjazdy turistov zo zahraničia zaznamenali v roku 2022 výrazný nárast v porovnaní s dvoma rokmi pandémie COVID-19, ale podľa Statista stále nedosahovali úroveň pred pandémiou.

23.11.2023 06:00
debata
Paríž, Francúzsko, Víťazný oblúk
Video
Zdroj: Pixabay.com

Najnavštevovanejšou krajinou v Európe a zároveň na svete, s približne 79,4 miliónmi zahraničných turistov, je stále Francúzsko, uvádza SchengenVisaIn­fo.com.

A trend bude pokračovať: GlobalData predpokladá, že Francúzsko zažije v rokoch 2022 až 2025 výrazný nárast medzinárodných príchodov, ročne o 12,1 percenta.

Predpoveď naznačuje, že Francúzsko je na dobrej ceste k tomu, aby do roku 2025 každoročne prilákalo odhadom 93,7 milióna zahraničných cestujúcich, čím si ešte upevní svoju pozíciu najlepšej turistickej destinácie na svete.

Francúzsko je obľúbená krajina nielen u cestovateľov zo samotnej Európy – najmä zo Spojeného kráľovstva, Nemecka a Belgicka- Krajina láka aj návštevníkov zo vzdialenejších oblastí, vrátane Číny a Spojených štátov.

Na druhom mieste je Španielsko so 71,66 miliónmi medzinárodných turistov, za ktorým nasledovali Turecko s 50,45 miliónmi, a Taliansko so 49,81 miliónmi prichádzajúcich zahraničných turistov v roku 2022.

Francúzsko a Španielsko sú naďalej top turistickými destináciami a významnými lídrami v indexe rozvoja cestovania a turizmu (TTDI), ktorý hodnotí prvky prispievajúce k dlhodobému úspechu a prispôsobivosti globálneho sektora cestovného ruchu.

A Francúzsko a Španielsko si udržia svoju popularitu aj v nasledujúcich rokoch, a to vďaka kombinácii podujatí, festivalov a kulinárskych zážitkov, ktoré budú aj naďalej priťahovať turistov.

Pri rozdelení počtu turistov prichádzajúcich do Európy podľa subregiónov viedli krajiny južnej a stredomorskej Európy s 265,1 miliónmi turistov, nasledovala západná Európa s 168,9 miliónmi, stredná a východná Európa s 90,8 miliónmi a severná Európa so 70 miliónmi.

Ako pred pandémiou, tak aj po nej zostala Európa najobľúbenejšou svetovou destináciou, ktorých v roku 2022 pricestovalo približne 595 miliónov.

cestovanie, dovolenka, cestovateľ, hipster, kufre, skateboard, batožina, mobil, leto, internet, sombrero, Čítajte viac 10 skvostov Európy, ktoré turisti najčastejšie podceňujú: Na 3. mieste je slovenské mesto Portugalsko, Lisabon, most Čítajte viac Prečo sa Portugalsko stalo jednou z top destinácií roka 2022? Má všetko, a lacnejšie Albánsko, Ksamil, dovolenka, more, turizmus, cestovanie, pláž, západ slnka, večer Čítajte viac Objavili sme Maldivy Európy! Budete ľutovať, že tento exotický raj ešte nepoznáte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Európa