Potvrdené! Pod hrebeňom Spišskej Magury sa objaví vodná nádrž Furmanec

Okresný úrad v Prešove povolil stavbu malej vodnej nádrže Furmanec, ktorá sa nachádza pod hrebeňom Spišskej Magury na drobnom vodnom toku Furmanec. Nádrž má slúžiť na zadržiavanie vody v krajine, taktiež ako zásoba vody na hasenie požiarov pre obec Malá Franková a lesných požiarov. Voda sa má využívať v zime období na zasnežovanie rekreačného strediska Furmanec. Vyplýva to z rozhodnutia, ktoré Ministerstvo životného prostredia SR zverejnilo na svojom webe. Investorom stavby je spoločnosť IMMOBAU.

11.04.2024 11:00
debata

Výmera vodnej plochy bude vyše 6000 metrov štvorcových. Objem vody v nádrži bude 26.236 metrov kubických.

„Priamy vplyv realizácie stavby Vodná nádrž Furmanec na fyzikálne (hydromorfologické) charakteristiky útvaru povrchovej vody Frankovský potok sa nepredpokladá. K jeho ovplyvneniu môže dôjsť nepriamo, prostredníctvom toku Furmanec, na ktorom bude činnosť realizovaná,“ uviedol OÚ. Nepredpokladá tiež vplyv stavby na zmenu hladiny podzemnej vody.

Zmeny na toku Furmanec môžu byť podľa okresného úradu natoľko významné, že zabezpečia zlepšenie jeho ekologického stavu a následne aj ekologického stavu povrchovej vody Frankovského potoka.

OÚ má za to, že stavba poskytne vodu vozidlám požiarneho zboru pri hasení požiarov v okolitých lesoch, prípadne v obci Malá Franková. Zlepší biodiverzitu lokality a vytvorí nové vodné biotopy a podporí výpar pre ochladenie ovzdušia v lete. Vodná nádrž bude podľa neho zachytávať dažďové vody a sedimenty. Zároveň zvýši zadržiavanie vody, priblížil.

Vytvorí tiež lepšie podmienky pre prevádzku zasnežovania, pre lyžovanie i turistiku. Za prínos stavby považuje okresný úrad zvýšenie zamestnanosti v regióne o pracovníkov rekreačného strediska počas celého roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Spišská Magura #vodna na