Stonehenge uprostred Oravskej priehrady

Na svete je veľa prekrásnych miest, ktoré sa oplatí vidieť. Možno si ani neuvedomujeme, že doma máme jeden úžasný a nedocenený skvost, ktorého uzretie vyráža dych.

16.02.2012 11:45
Oravská priehrada Foto:
Perla Slovenska ukrytá uprostred Oravského mora v lete.
debata (24)

V súčasnosti je výnimočný v tom, že je dostupný aj suchou nohou, čo je mimo zimného obdobia nemožné. História tejto “perly” uprostred Oravského mora sa datuje už od roku 1776 a tak Vás pozývam na malú prehliadku tohto výnimočného miesta.

Kostol Povýšenia sv. Kríža a stonehenge okolo... Foto: orava.blog.pravda.sk
Oravská priehrada Kostol Povýšenia sv. Kríža a stonehenge okolo neho.

Február 2012 – ľad na Oravskej priehrade má hrúbku okolo 40cm a tak na ostrov sa dostanete pešo bez problémov. Pre motorizovaných je to možné štvorkolkami a a skútrami, ale nerušte túto pokojnú idylku zbytočným hlukom.

Desiatky kamenných stĺpov s dielami kamenárov a... Foto: orava.blog.pravda.sk
Oravská priehrada Desiatky kamenných stĺpov s dielami kamenárov a ich maľbami ponúkajú úchvatný zážitok.

Slovensko je malá krajina a tak neváhajte a navštívte Oravu práve v týchto dňoch. Pri prechádzke po hladine Oravskej priehrady sa vám naskytnú neopakovateľné pohľady na Západné Tatry a Babiu horu, kde si tento výlet môžete spríjemniť s dobrou lyžovačkou. Snehu tu máme neúrekom a dvadsať stupňové mrazy snáď nebudú prekážkou.

O "poklade" na Oravskej... Foto: orava.blog.pravda.sk
Oravská priehrada O "poklade" na Oravskej priehrade vedia zväčša iba miestni obyvatelia.
Ostrovček po celý rok ponúka pokojnú idylku... Foto: orava.blog.pravda.sk
Oravská priehrada Ostrovček po celý rok ponúka pokojnú idylku spojenú s umeleckým zážitkom.

Autor je blogerom na Pravda.sk

UPOZORNENIE Korčuľovanie na vodných nádržiach môže byť rizikové, dôvodom je pokles vodných hladín, upozorňuje na to Slovenský vodohospodársky podnik. Prelomenie ľadu hrozí na vodných nádržiach, najmä na Oravskej priehrade a Liptovskej Mare.

Z vodnej nádrže Liptovská Mara a Oravská priehrada v súčasnosti vodohospodári preventívne vypúšťajú viac vody. „Zvýšený odtok totiž znižuje riziko vytvárania ľadových úkazov na tokoch pod vodnými nádržami. V súčasnosti je z každej vodnej nádrže vypúšťaných 30m3/s. To spôsobuje pokles vodnej hladiny,“ informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Podľa hovorcu SVP tak vzniká situácia, keď medzi ľadom, ktorý má hrúbku 20 až 35 centimetrov a vodnou hladinou vzniká medzera. Na vodných nádržiach Oravská Mara a Oravská priehrada klesla hladina za posledné tri dni o približne cca 80 cm. „Keďže medzi ľadom a vodnou hladinou je medzera cca 80 cm, ľad je oslabený a riziko jeho prelomenia je vyššie,“ dodáva sa v tlačovej správe SVP.

Vodohospodári preto upozorňujú ľudí, že na vodné plochy vstupujú na vlastné riziko. Vyzývajú ich, aby sa na nádrže nechodili pre vysokú hrozbu prelomenia ľadu.

24 debata chyba