Dovolenka medzi kryhami stojí tisíce eur

Tlačiť sa desať dní v tesnej kabíne, deliť sa o toaletu so susedmi, živiť sa nie príliš chutnou stravou a za všetko zaplatiť tisíce či dokonca desaťtisíce dolárov síce neznie moc lákavo, napriek tomu však záujemcov o takú dovolenku pribúda.

15.05.2012 15:18
arktida, kryhy Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Reč je o turistických výpravách do Arktídy či Antarktídy na palube výskumných lodí alebo ľadoborcov pod ruskou vlajkou. Takáto príležitosť už onedlho nemusí byť, pretože spolu so stúpajúcim počtom lodí plaviacich sa polárnou Severnou morskou trasou klesá záujem flotily ruských atómových ľadoborcov o príjmy z turistického ruchu.

Donedávna boli polárne výpravy výsadou cudzincov zo Západu, ale podľa Maxima Černyševa z cestovnej kancelárie Poseidon Expedition za posledné štyri roky počet ruských záujemcov stúpol skoro o tretinu. „Cestovatelia sú náročnejší. Pláže a drahé hotely ich už nudia, rovnako tak safari, ale prejavili záujem o výpravy do ťažko dostupných končín. Nejde len o odpočinok, ale o zážitky a poznanie,“ vysvetlil v liste Vedomosti.

Napríklad bankár Konstantin Maľovať zaplatil v prepočte viac ako 4-tisíc euir za 11 dní v Antarktíde v sparťanských podmienkach na palube výskumnej lode Akademik Sergej Vavilov, nepočítajúc cenu leteniek za prelet z Moskvy do Buenos Aires a ďalej do najjužnejšieho argentínskeho mesta Ushuaia. Peniaze však neľutuje. Ako inak by na vlastné oči videl veľryby, či tulene, navštívil polárnu stanicu či zažil kúpeľ v trhline vulkánu hneď vedľa ľadového oceánu. Nevadilo mu ani prezúvanie do čižiem, ktoré sa po návrate na palubu umývali špeciálnym roztokom, „aby sme nezaniesli mikróby ani na pôdu Antarktídy, ani späť“. Čerešničkou na torte boli návštevy kapitánskeho mostíka.

„Ide o ľudí, ktorí chcú zažiť niečo neobyčajné, ale bez hlbokého extrému,“ myslí si o polárnych turistoch výskumník a muzejník Viktor Bojarskij, ktorý už niekoľko rokov organizuje polárne lodné výpravy. Ak sa turisti plavia na palube atómových ľadoborcov „50 rokov víťazstva“ či „Jamal“, nemusia si ani príliš odriekať – plavidlá sú vybavené aj bazénom, saunou či barom, pôvodne určeným pre posádku tráviacu na palube dlhé mesiace.

Dvojtýždňová plavba na ľadoborci k Severnému pólu vyjde v prepočte na najmenej 18-tisíc eur za osobu. Záujemcov je však toľko a turistická sezóna natoľko krátka, že je potrebné zarezervovať si miesto mesiace dopredu. Šťastlivci vraj dostanú aj príležitosť nafotiť si Arktídu z vrtuľníka, ktorý ukazuje ľadoborcu cestu, kde sú kryhy najtenší, alebo si aspoň prehliadnu ľadoborec. Do všetkých miestností, ktorých je viac ako dvetisíc, sa síce nedostanú, ale k reaktoru áno. Úroveň radiácie tam vraj býva nižšia ako na moskovskej ulici.

„Od 23. júna do 7. júla sa chystám k Severnej točni na ľadoborci. Všetci priatelia sa odmietli ku mne pripojiť, a tak hľadám spoločníka do kajuty. Cena za osobu 22 690 dolárov,“ zadal si inzerát vo svojom blogu jeden ruský cestovateľ. Voľné miesta boli rozobrané v priebehu dvoch hodín.

Ešte pred pár rokmi sa mohli turisti plaviť na ruskom atómovom ľadoborci o tretinu lacnejšie. Napriek tomu podľa Andreja Smirnova, zástupcu riaditeľa podniku Rosatomflot, ktorému ľadoborec ??patrí, je už dosť záujemcov, aby sa v lete dali usporiadať najmenej štyri turistické výpravy, a to je vzostup, aj keď pred krízou bývalo takých plavieb aj päť až šesť.

Možno ale tohtoročná sezóna bude posledná a turisti z palúb zmiznú. „Turistika na ľadoborci existuje viac ako 20 rokov, ale po celú dobu nepredstavovala viac ako tri percentá príjmov flotily. Rovnako ako predtým počítame s každou kopějkou, ale preprava nákladov po Severnej morskej ceste rastie. Pokiaľ tento trend bude pokračovať, budeme sa môcť príjmov z turistiky úplne zriecť,“ konštatoval Smirnov.

2 debata chyba