V Starom Tekove pri Leviciach bude hrmieť delo z druhej svetovej

Poslednú júlovú sobotu budú povodím Hrona otriasať výstrely tankov, diel a výbuchy granátov. Podujatie Boje na Hrone 2013 ľuďom priblíži, ako to na juhu Slovenska vyzeralo pred 68 rokmi pri bojoch Červenej armády s nemeckým vojskom.

26.07.2013 15:00
debata (1)

„Diváci sa tento rok môžu tešiť na stíhač tankov Sturmgeschutz IIIF, v skratke StuG, ktorý sa na bojoch doteraz nezúčastnil. Ďalšou technickou novinkou je aj samohybné delo SEXTON,“ vysvetlil organizátor podujatia Jozef Hostinský. Podľa jeho slov bude zaujímavý aj útok bojových vozidiel pechoty (BVP-2), ktoré odštartujú začiatok podujatia.

Ôsmy ročník tradície bojov bude jedinečný práve technikou, ktorú ľudia po minulé roky nemali možnosť vidieť. Spomínať sa bude na koniec marca 1945, keď vojská Červenej armády pod vedením maršala Malinovského a generálporučíka Plieva prelomili hranicu Hrona. „Starý Tekov bol totiž súčasťou frontovej línie začiatku bratislavsko-brnianskej operácie,“ vysvetlil Hostinský.

Program sa začína o jedenástej, diváci sa na bojisko dostanú už od deviatej ráno. Budú môcť sledovať zoskok výsadkárov z vrtuľníka, zneškodnenie nebezpečného páchateľa, zásah polície proti demonštrantom, či zneškodnenie bomby pyrotechnikom.

O pol druhej sa začnú boje. Dvestopäťdesiat hercov si všetko dobre vopred vyskúšalo. „Príprava celého predstavenia nám zabrala niekoľko mesiacov. Začali sme v máji“, povedal člen občianskeho združenia Klub vojenskej histórie Pavol Kysela. Dodal, že generálka ich čaká v piatok, deň pred predstavením. Vtedy sa zoznámia s terénom a prejdú si ešte celý scenár. Ten je podľa slov Hostinského pripravený presne podľa dobových materiálov.

Večer si návštevníci v obecnom amfiteátri môžu vychutnať hudobný koncert, na ktorom vystúpia IMT SMILE, Horkýže slíže alebo Slobodná Európa.

Boje pred rokom prilákali vyše 13-tisíc ľudí a organizátori dúfajú, že tento rok toto číslo prekonajú.

Autom aj loďkou

Vstupenky sa celú akciu sa dajú kúpiť v predpredaji za šesť, alebo priamo na mieste za sedem eur. Deti do šesť rokov, veteráni druhej svetovej vojny a členovia Zväzu protifašistických bojovníkov majú vstup zadarmo. Za polovicu, teda za tri eurá si v sobotu boje pozrú dôchodcovia a mladí ľudia do 19 rokov.

Najlepšie sa na miesto poduajtia návštevníci dopravia autom. „Ľudia, ktorí prídu na aute, môžu parkovať na záchytných parkoviskách pred obcou Starý Tekov zo smeru od Tlmáč a Veľkých Kozmáloviec. Poplatok za celodenné parkovanie je jedno euro. Dopravu aj parkovanie bude usmerňovať dopravná polícia,“ informoval organizátor podujatia Jozef Hostinský. „Stretla som sa aj s takým riešením, že ľudia zaparkujú auto v Novom Tekove a preplavia sa loďkou do Starého. Majú tak o atrakciu naviac,“ spomína Tekovčanka Martina Páleniková na minulé ročníky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boje na Hrone #Starý Tekov #StuG #samohybné delo #útok bojových vozidiel