Starobylá Krupina je stále opradená tajomstvami

Na každom významnejšom kopci v stredoslovenskej banskej oblasti bola kedysi vartovka. Z približne štyridsiatky týchto protitureckých strážnych veží sa v pôvodnej podobe zachovala iba jediná. Stala sa nielen symbolom Krupiny, ale aj lákavou atrakciou, ktorá na Slovensku nemá obdobu. Okrem bohatej histórie sa s jedným z najstarších slovenských miest však spájajú i rôzne záhady, dokonca aj posledné upálené bosorky.

11.07.2014 12:00
debata (2)

Vartovka zo 16. storočia stojí na okraji Krupiny na kopci Stražavár. Kedysi z nej strážcovia varovali pred nebezpečenstvom tureckých nájazdov, teraz je vyhľadávanou rozhľadňou. Štíhla štvorcová veža má výšku zhruba 13 metrov a je z nej prekrásny výhľad na mesto, Štiavnické vrchy so Sitnom i Krupinskú planinu. Z centra mesta je to menej ako hodinová vychádzka po označenej trase, pohodlnejší sa až k veži môžu vyviezť autom.

„Krupina bola protitureckou pohraničnou pevnosťou a obrannou baštou stredoslovenských banských miest. S vartovkou bolo podľa legendy mesto spojené podzemnými chodbami, iná zase hovorí, že priamo pri nej pochovali akéhosi tureckého pašu, ktorý tu zahynul v bitke, keď sa snažili dobyť mesto, čo sa im nikdy nepodarilo. Doteraz sa ani jednu potvrdiť nepodarilo,“ približuje miestny historik Miroslav Lukáč z mestského Múzea Andreja Sládkoviča.

Svedectvo o pohnutej histórii z tohto obdobia podávajú tiež pozostatky hradieb, ktorými bolo mesto obohnané, Turecký bastión či ešte staršia Husitská bašta.

Najstaršiu miestnu kultúrnu pamiatku, ktorá prekonáva hranice regiónu, nájdete priamo v historickom centre mesta. Je ňou rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie, románska trojloďová bazilika s opevnením z 13. storočia.

„Patrí medzi najväčšie románske kostoly na Slovensku a ako románsky farský kostol je jeden z najväčších. Zmestí sa doň okolo tisíc ľudí. Aj to svedčí o významnom postavení Krupiny v stredoveku,“ podčiarkuje historik jej význam.

Dejinami mesta i regiónu Hontu vás prevedie tamojšie Múzeum Andreja Sládkoviča. Svoje meno nenesie náhodou, práve v Krupine sa totiž významný slovenský básnik narodil. Jeho rodný dom existuje dodnes a je označený pamätnou tabuľkou.

K zaujímavostiam nepochybne patria podzemné chodby, ktoré sú pod takmer celým historickým centrom. Nikto nevie presne povedať, na čo slúžili, pravdepodobne na skladovanie potravín, neskôr ako úkryty či zásobárne počas tureckých nájazdov. Ich smery a dĺžka sú dodnes zahalené tajomstvom. Veľké pivnice pod námestím dodnes vyvolávajú množstvo otázok. Historicky je však doložené, že v jednej z nich, pod starou radnicou, mučili bosorky.

„Nikde inde na našom území neupálili toľko stríg ako tu. Prvé procesy sa začali v roku 1620, dokopy ich bolo viac než štyridsať. Traduje sa, že poslednú bosorku v Európe upálili v roku 1741 práve v Krupine. A nie jednu, ale hneď tri,“ dodáva Lukáč.

Kto má rád záhady, určite by nemal vynechať krupinské Turecké studne. Jedinečný prírodný útvar s vytesanými otvormi sa nachádza priamo v meste. Doteraz nie je známe, prečo dostal takýto názov. Možno tu kedysi boli studne, v ktorých Turci napájali kone. V každom prípade je to príjemné miesto, ktoré má nádych magickosti.

Ešte intenzívnejší pocit tajomnosti možno zažiť v lesoch pri Krupine. Vyvolávajú ho pravidelné päťboké skalné hranoly s tajuplným nápisom na Štangarígli, známom ako Krupinské bralce. Pravidelné vyhĺbeniny na jednom z brál, ktoré vyzerajú ako znaky, si už kedysi všimol nadšený prírodovedný bádateľ Andrej Kmeť. Je to starodávny nápis Keltov či Slovanov alebo výtvor prírody? Jasná odpoveď zatiaľ neexistuje.

Na Štangarígeľ vedie náučný chodník zo Žibritova, kde pri obecnom úrade narazíte na drevenú sochu svätého Petra s dáždnikom. Je spomienkou na kultový film Dáždnik svätého Petra. Nakrúcali ho v tejto dedinke pred viac ako polstoročím a hlavnú postavu v ňom stvárnil nezabudnuteľný Karol L. Zachar, ktorý tu mal príbuzných.

Len sedem kilometrov od Krupiny sa nachádza starobylý opevnený kláštor v Bzovíku. Jeho korene siahajú do 12. storočia. V tom čase to bol kláštor benediktínov, v 16. storočí ho však prebudovali na protitureckú pevnosť.

Kam na výlet: 5 tipov na dnes

1.  Krupinská Vartovka slúži ako vyhliadková... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Kupinská Vartovka 1. Krupinská Vartovka slúži ako vyhliadková veža, na jej vrch vedú vonkajšie kovové schody, ktoré boli kedysi drevené.
2. Rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie v Krupine 2. Rímskokatolícky Kostol Narodenia Panny Márie v Krupine patrí medzi najväčšie románske kostoly na Slovensku.
3. Turecké studne sú dodnes zahalené tajomstvom. Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Turecké studne, Krupina 3. Turecké studne sú dodnes zahalené tajomstvom.
4. Nezvyčajné päťboké skalné stĺpy na... Foto: Pravda, Dagmar Teliščáková
Krupina, Štangarígeľ, skalné stĺpy 4. Nezvyčajné päťboké skalné stĺpy na Štangarígli sú dielom prírody. Tajuplný nápis na jednom z nich je stále záhadou, ktorá čaká na svoje odhalenie.
5. Drevená socha svätého Petra s dáždnikom v... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
socha sv. Petra s dáždnikom, Žibritov, Krupina 5. Drevená socha svätého Petra s dáždnikom v Žibritove pripomína známy film, ktorý tu nakrúcali pred viac ako polstoročím.

V pondelok si prečítajte: Posmievačik, poludník aj pohonič. Malé rarity Bratislavy


NAJ mestá

Oznámkujte 12 vybraných slovenských miest bodmi od 1 do 10.

Hlasovalo 5523 ľudí.

presov
Prešov. Autor: SHUTTERSTOCK

Prešov

Priemerný výsledok: 7,67 b.
Banská Štiavnica
Banská Štiavnica. Autor: SHUTTERSTOCK

Banská Štiavnica

Priemerný výsledok: 6,94 b.
Bardejov
Bardejov.

Bardejov

Priemerný výsledok: 6,49 b.
Košice
Košice. Autor: SHUTTERSTOCK

Košice

Priemerný výsledok: 6,12 b.
levoca
Levoča. Autor: SHUTTERSTOCK

Levoča

Priemerný výsledok: 5,66 b.
Banská Bystrica
Banská Bystrica.

Banská Bystrica

Priemerný výsledok: 5,47 b.
Trenčín
Trenčín. Autor: SHUTTERSTOCK

Trenčín

Priemerný výsledok: 5,33 b.
nitra
Nitra.

Nitra

Priemerný výsledok: 5,29 b.
žILINA
Žilina. Autor: SHUTTERSTOCK

Žilina

Priemerný výsledok: 4,85 b.
Bratislava
Bratislava. Autor: SHUTTERSTOCK

Bratislava

Priemerný výsledok: 4,83 b.
Trnava
Trnava Autor: SHUTTERSTOCK

Trnava

Priemerný výsledok: 4,53 b.
skalica
Skalica. Autor: SHUTTERSTOCK

Skalica

Priemerný výsledok: 4,48 b.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #krupina #Divy Slovenska