Epidémia eboly znižuje záujem turistov o Afriku

Epidémia eboly v západnej Afrike primäla tisíce turistov odložiť tohtoročnú cestu do Afriky, zvlášť turistov z Ázie. Ľudia nechcú cestovať ani do destinácií, ktoré sú vzdialené tisíce kilometrov od najbližšieho štátu s výskytom nákazy, ako sú destinácie v Keni a Juhoafrickej republike. Agentúre Reuters to povedali zástupcovia cestovných kancelárií z Afriky a Ázie.

22.08.2014 06:00
Afrika, slony, Keňa Foto: ,
Črieda slonov v národnom parku Amboseli v južnej Keni. Pre epidémiu eboly sa teraz turisti boja cestovať do mnohých krajín Afriky.
debata

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny oficiálne schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká. Epidémia postihla západoafrické štáty Libéria, Guinea, Sierra Leone a Nigéria a zabila už 1350 osôb.

Zatiaľ nie sú známe prípady ochorenia mimo epicentra, veľa turistov sa však bojí cestovať kamkoľvek inam v Afrike, pretože sa obávajú, že sa ochorenie môže šíriť, uvádzajú cestovné kancelárie. Cesty rušia hlavne turisti z Ázie, ktorí majú skúsenosti so šírením epidémií SARS a chrípky H1N1. Svoje plány na cesty do Afriky však rušia alebo odkladajú aj turisti z USA, Brazílie a Európy.

Výkonný riaditeľ juhoafrickej kancelárie ERM Tours, ktorá organizuje cesty do krajín v južnej Afrike, Hannes Boshoff povedal, že svoje cesty v najbližšách dvoch až troch mesiacoch zrušilo zhruba 80 percent ázijských klientov. „Mnoho zákazníkov vidí len Afriku. Považujú ju za jednu krajinu,“ dodal Boshoff.

Rušenie cest potvrdzuje aj výkonná riaditeľka singapurskej firmy Asia To Africa Safaris Kim Nixonová. „Ázijský trh dosť bojoval s H1N1, rovnako ako so SARS, takže sú tu veľké obavy z týchto nákazlivých ochorení, bez ohľadu na to, ako ľahko sa šíria,“ dodala Nixonová. Podľa nej zrušilo alebo odložilo svoje cesty zhruba desať percent jej klientov, najviac bolo zrušených ciest do východnej Afriky. Rušenie ciest, zvlášť od ázijských turistov, potvrdzuje aj Thompsons Africa.

Hotelieri na kenskom pobreží Indického oceánu, obľúbené turistickej destinácie, sa tiež boja rušenia ciest, hlavne potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila krajinu za vysoko rizikovú zónu, pretože je veľkým prepravným centrom. Kenskú turistiku už tento rok poškodili útoky ozbrojencov na pobreží. Za prvých päť mesiacov tohto roku počet turistov na pobreží mora klesol o štyri percentá. Cestovný ruch je najväčším zdrojom devízových príjmov krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Afrika #JAR #cestovný ruch #cesty #keňa #ebola #rušenie #obavy