Tip na víkend: Zahrajte sa na Rimanov

Odvážnych gladiátorov, vytrvalých vojakov rímskych légií či výdobytky antickej vedy a techniky uvidíte v Antickej Gerulate v bratislavských Rusovciach.

06.09.2014 06:00
Rímske hry Foto:
Rímske hry sa konali aj minulý rok.
debata (1)

Ako vyzeral svet v časoch slávnej Rímskej ríše? Ako vtedy deti počítali v škole, aké technické vynálezy ľudia vymysleli, aby si pred viac ako dvoma tisíckami rokov uľahčili život? Akými dômyselnými zbraňami bojovala rímska armáda a prečo vlastne bojovali gladiátori? Na tieto a mnohé iné zvedavé otázky dostanete odpoveď v Múzeu mesta Bratislavy v Antickej Gerulate v Rusovciach. Program sa začína 6. septembra popoludní od 14. hodiny a potrvá do večera do šiestej.

Aj spoznávanie starých vykopávok môže byť zábavné, ak sa pritom deti môžu hrať na archeológov a súťažiť. Zapojiť sa môžu celé rodiny, dostanú do rúk Bádateľský list a kým rodičia so staršími deťmi obídu jednotlivé stanoviská s otázkami a úlohami, najmenší sa zabavia vo výtvarnom ateliéri a pri keramike.

Rímske hry sa konali aj minulý rok. Foto: Múzeum mesta Bratislavy
Rímske hry Rímske hry sa konali aj minulý rok.

Tohtoročné Rímske hry budú pritom iné ako vlani. Iný je program aj vybavenie, pre lepšiu predstavu možno využiť moderné interaktívne zariadenia. „Návštevníci uvidia virtuálnu Gerulatu tak, ako vyzerala v 2. storočí a budú môcť vo virtuálnom pieskovisku hľadať staroveké vykopávky, ktoré sa skutočne nachádzajú vo vitrínach múzea. Veríme, že takto si vytvoria kvalitnejší obraz, ako vyzeral svet v dobe slávnej Rímskej ríše,“ hovorí Beáta Husová z Múzea mesta Bratislavy, dramaturgička Rímskych hier.

Starý svet sa teda dá objavovať aj virtuálne, ale na vlastné oči vidieť napríklad také gladiátorské zápasy je určite nezvyčajný zážitok. Vystúpenie gladiátorov je ako hlavný program naplánované na 16. hodinu a predstaví sa v ňom Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel.

Po celý čas budú návštevníkom k dispozícii aj odborní pracovníci Múzea mesta Bratislavy, ktorí vedia veľa o tom, aká bola Garulata v čase svojej starej slávy a záujemcom porozprávajú, čo sa nám z nej zachovalo až do dnešných dní. „Návštevníci sa dozvedia aj to, ako archeológovia využívajú v praxi Pytagorovu vetu a uistia sa, že v súčasnej škole sa predsa len oplatí dávať pozor a učiť sa,“ dodáva Beáta Husová.

Rímske hry sa konali aj minulý rok. Foto: Múzeum mesta Bratislavy
rímske hry Rímske hry sa konali aj minulý rok.

Kým deti prilákajú hry, súťaže a detský výtvarný ateliér, dospelí sa radi zabavia napríklad pri preklade latinských citátov. Táto „disciplína“ je na Rímskych hrách už tradične veľmi populárna. A hoci sa v Gerulate deti aj dospelí dozvedia o antike určite dosť, nezaškodí pripomenúť staré Sokratovo heslo: Viem, že nič neviem, ktoré sa stalo aj sloganom tohtoročných Rímskych hier.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rímske hry #Rusovce #Gladiátori