Španielsko sa snaží ovládnuť rozbláznených turistov

Tri mladé ženy len v spodnej bielizni a s anjelskými krídlami krútia bokmi, aby nalákali zákazníkov do jedného z mnohých nočných klubov v Magalufe, španielskom prímorskom turistickom stredisku preslávenom sexuálnymi a alkoholickými výstrelkami.

22.09.2014 15:00
silvester, oslava, zábava, párty Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V zásade sme sa sem prišli opiť. Všetci vedia, že Magaluf je jedna veľká party,“ povedal agentúre AFP osemnásťročný Bruce Stenninga z Londýna, ktorý prišiel na stredomorský ostrov Malorca s piatimi priateľmi. „Ja som tu kvôli striptérkam,“ dodal jeho kamarát James Pilkington pred barom v Punta Ballena, srdci miestneho nočného života, ktorý ponúka najlepšie tanečnice predvádzajúce erotický tanec na kolenách klientov.

Zhruba 85 percent návštevníkov Magalufu je z Británie a Írska a na plagátoch a bilbordoch ponúkajúcich lacné pitie a tematické večierky sa len málokedy objavuje španielčina. A miestne obchody ponúkajú tričká s nápismi typu: „Pijem, dokiaľ nezvraciam.“

Miestne úrady, ktoré by radšej prilákali iný typ, sa rozhodli v Magalufe zakročiť a zaviesť pravidlá, ktoré zamedzia najnebezpečnejším a najpožívačnejším výstrelkom. Toto turistické stredisko sa dostalo do svetových titulkov po tom, čo sa na internete stalo senzáciou video mladej ženy vykonávajúcej orálny sex niekoľkým mužom na tanečnom parkete jedného z miestnych klubov. Miestne médiá uviedli, že dotyčný klub usporiadal súťaž, kde hlavnou cenou boli drinky zadarmo pre dievča, ktoré privedie k orálnemu vyvrcholeniu najviac mužov v najkratšom čase.

„Moja rodina mala obavy, keď som sa rozhodla sem ísť. Mysleli si, že je to tu bežné,“ povedala Sorcha Raffertyová, devätnásťročná dievčina z Belfastu, ktorá priletela s trinástimi kamarátkami. „Magaluf má povesť miesta, kam ľudia prídu na dovolenku a súložia s kýmkoľvek a kdekoľvek. A to je pravda!“ dodala jej dvadsaťročná priateľka Bryony Spenceová v bare, ktorý ponúka aj tradičný kokteil Sex on the Beach (Sex na pláži).

Po škandále na internete miestne úrady na rok zatvorili nočný klub Playhouse, kde sa súťaž drinky za orálny sex konala. Klub a prevádzkovatelia dostali pokutu 55-tisíc eur. V Magalufe pôsobí veľa firiem, ktorých sprievodcovia berú skupiny mladých turistov na cestu z baru do baru, kde za pevný poplatok môžu piť, čo hrdlo ráči a zúčastniť sa na rôznych hrách súvisiacich s alkoholom a erotikou. Väčšinu z nich organizujú Briti.

Niektoré rešpektujú miestne zákony a iné nie, povedala Montserrat Jaenová, ktorá šéfuje turistickému ruchu regionálnej vlády Baleárskych ostrovov. Baleáry podľa jej slov bojujú proti tomuto druhu nízkonákladovej turistiky, ktorá sa obmedzuje len na veľmi malé, konkrétne oblasti, dodala.

V oblasti, ktorá je závislá od turistického ruchu (v roku 2013 na Baleárske ostrovy pricestovalo 13 miliónov návštevníkov, ktorí tu minuli 12 miliárd eur), miestne úrady tradične rozdávajú pokuty za porušenie zákonov a nariadení len firmám a spoločnostiam, nie samotným turistom. A to aj v prípade, že sa turisti dopustia porušenia zákona, ktorý sa ich priamo týka.

Ide napríklad o zákaz takzvaného balkoningu, čo je preskakovanie z jedného hotelového balkóna na druhý, alebo skákanie z balkóna do plaveckého bazéna. Pri týchto aktivitách sa v posledných rokoch zabilo alebo sa vážne zranilo niekoľko mladých ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #turizmus Európa #Magaluf