Novinky na slovenských svahoch

Martin síce tento rok na bielom koni neprišiel, no aktívnu zimnú dovolenku si možno začať plánovať už teraz. Prinášame prehľad noviniek, ktoré pripravili najznámejšie lyžiarske strediská na Slovensku.

24.11.2014 06:00
vratna dolina, lyze, lyziar, hory, zima, Foto:
Vrátna dolina je pripravená na lyžiarov.
debata (1)

Fázu intenzívneho budovania infraštruktúry majú už Tatranci aj Liptáci za sebou a teraz dolaďujú ponuku služieb. Upravili zjazdovky zo Skalnatého plesa do Tatranskej Lomnice, aby poskytli viac zábavy pre širší okruh lyžiarov.

Zdatnejší sa spustia z najvyššie položenej zjazdovky na Slovensku v Lomnickom sedle vo výške 2 190 m.n.m až do Tatranskej Lomnice. Pri oddychu v stanici lanovky na Skalnatom plese si možno pozrieť galériu tatranských zvierat, kým sa deti zahrajú v novej herni Kamzíkovo. Vo Vysokých Tatrách si v nadchádzajúcej sezóne športovo založení návštevníci užijú 24 kilometrov zjazdoviek a 60 kilometrov bežeckých trás.

Vrátna dolina je pripravená na lyžiarov.
Donovaly lákajú na nový 7 - hodinový lístok.
+3Bachledova dolina má dve nové stredne ťažké...

Chopok len tak neomrzí

Po zjazdení severnej aj južnej strany Chopka bude mať lyžiar na „konte“ dovedna 46 najazdených kilometrov a aj počas týždennej lyžovačky teda bude mať čo robiť. V Jasnej skvalitnili trate a rozšírili úzke úseky, doplnili zasnežovacie systémy i nové snehové a veterné zábrany.

Vylepšili aj zasnežovanie stopy vleku Koliesko – Luková, kde je dobudovaný nový prístupový chodník s detským ihriskom a oddychovou zónou. Rodinná lyžovačka dostáva v Jasnej vďaka novému detskému centru v hoteli Grand Jasná ďalší rozmer. Deti sa zabavia pri celodennom programe a rodičia zatiaľ môžu dosýta lyžovať.

V stredisku Jasná Nízke Tatry odštartujú zimnú... Foto: SACR
Jasna, Nizke Tatry, zima, hory, lyziar, lyze, V stredisku Jasná Nízke Tatry odštartujú zimnú sezónu 5. decembra.

Po celom dni na svahoch dobre padne príjemný relax v akvaparkoch. Návštevníci Nízkych Tatier môžu navštíviť Tatralandiu v Liptovskom Mikuláši. Lyžiari a turisti vo Vysokých Tatrách zase ocenia široký výber služieb v Aquacity Poprad, ktorý sa pýši titulom najekologickejší rezort svojho druhu na svete. Oba akvaparky rozmaznávajú návštevníkov bazénmi nielen pre plavcov, ale aj pre rodiny s deťmi, toboganmi, vodnými atrakciami, saunami a masážami.

Na Hrebienku otvoria zimu na Ondreja

Ale zábava sa v Tatrách a Jasnej so západom slnka nekončí. Štýlové après ski bary a reštaurácie v Jasnej, ale aj v Tatranskej Lomnici chystajú počas celej lyžiarskej sezóny pútavý program so zábavou až do ranných hodín. Tatranci pripravujú bohatú nádielku podujatí a otvárajú zimnú sezónu už 30. novembra projektom Tatranského dómu na Hrebienku.

Sánkovanie na Hrebienku. Foto: SACR
Sankovanie, Hrebienok, Tatry, zima, Sánkovanie na Hrebienku.

Slávnosť, ktorá spája regióny Liptova a Horehronia a rozžiari najvyššie položený vianočný stromček na Chopku, odštartuje zimu v stredisku Jasná Nízke Tatry 5. decembra 2014. Nasledovať budú ďalšie stále podujatia pre návštevníkov ako Winter Music Opening, Tatry Ice Master 2015 – ľadové sochy, Sony Xperia Snowboard Fest, CGC Jasná Adrenalín, Snežné psy, Bikini skiing, ale aj módna prehliadka. Ich presné termíny a ďalšie tipy na ideálnu lyžovačku na Slovensku možno nájsť na stránke www.slovakia.travel

Počas lyžovačky vo Vysokých a v Nízkych Tatrách netreba každé ráno čistiť auto od snehu. Do hotelov, na zjazdovky a do akvaparkov návštevníkov komfortne odvezú bezplatné skibusy. Už len veriť, že Perinbaba bude túto sezónu štedrejšia ako minulý rok a prinesie viac snehu.

Bachledova dolina pridáva dvoch Furmancov

Obľúbené lyžiarske stredisko na rozhraní Vysokých Tatier a Spišskej Magury sa na zimnú sezónu pripravilo naozaj poctivo. Stredisko sa rozšírilo o ďalšiu dolinu. Spolu s tým sa spájajú aj dve nové stredne ťažké zjazdovky Furmanec I a II, ktoré bude obsluhovať vlek s dĺžkou 1 090 metrov a kapacitou 1 200 osôb za hodinu. Lyžiari si po športových výkonoch oddýchnu v novom bistre a nových après ski baroch.

Pre športovcov, ktorí si radi porovnávajú svoje schopnosti, pripravili počas celej sezóny meraný slalom na hrebeni. Deti sa naučia lyžovať v detskom lyžiarskom areáli a zabavia sa na náučnom chodníku so zvieratkami, ktorý nájdu pri tubingovej dráhe. Bachledova dolina týmito aktivitami potvrdzuje, že právom patrí medzi najlepšie lyžiarske strediská na Slovensku. Sezóna sa začína v polovici decembra veľkým otváracím podujatím, ktoré je naplánované na druhý decembrový víkend 13. a 14. decembra.

Bachledova dolina má dve nové stredne ťažké... Foto: SACR
bachledova dolina, zjazdovky, zima, hory, Tatry, lyze, Bachledova dolina má dve nové stredne ťažké zjazdovky.

Roháče – Spálená: nová šesťsedačka

Na opačnom konci Vysokých Tatier, v malebnom stredisku Roháče – Spálená, si na svoje prídu aj náročnejší lyžiari. Najvýznamnejšou investíciou pred prichádzajúcou zimnou sezónou je výstavba novej šesťsedačkovej lanovky. Meria 2 000 metrov, prekonáva výškový rozdiel 465 metrov a za hodinu prevezie 2 400 osôb s maximálnym komfortom. Nastupovanie uľahčí pohyblivý pás a lyžiari si cestou užijú vyhrievané sedačky, pohodlie jazdy zvýšia aj špeciálne kryty.

Lanovka bude v prevádzke od konca novembra, prípadne podľa toho, ako to umožnia poveternostné podmienky pre prípadné umelé zasnežovanie. Návštevníkom príde vhod aj veľké bezplatné parkovisko pri údolnej stanici lanovky. Cesta z auta na lyže tak bude jednoduchá a pohodlná.

Návštevníkom Roháčov príde vhod aj veľké... Foto: Klaster Orava
Rohace - Spalena, hory, zima, Tatry, lanovka, Návštevníkom Roháčov príde vhod aj veľké bezplatné parkovisko pri údolnej stanici lanovky.

Terchová a Vrátna dolina opäť v celej kráse

Všetko nasvedčuje tomu, že región sa do zimy spamätá z letného vyčíňania počasia a bude pripravený privítať lyžiarov. Podľa aktuálnych informácií by mala byť na zimu pripravená už aj kabínková lanovka na vrch Chleb a do priľahlých lyžiarskych lokalít. V Terchovej mysleli aj na lyžiarov, ktorí prídu autom, no nebudú ním chcieť jazdiť aj k svahom. Všetkých lyžiarov teda odvezie k zjazdovkám obľúbený turistický vláčik, ktorý v zime poslúži ako skibus.

Slovenský raj ponúka skibus zadarmo

O dopravu lyžiarov zo Spišskej Novej Vsi k lyžiarskym svahom v Slovenskom raji sa postará bezplatný skibus. Premávať bude počas celej zimnej sezóny po všetky soboty, nedele, sviatky a prázdniny. Autobus odvezie ľudí na Čingov a späť, ďalej na Mraznicu, k lesnému športovému areálu Grajnár, Mlynky k motorestu a do strediska Biele Vody. Východisková zastávka je na autobusovej stanici. Ďalšie sa nachádzajú na sídlisku Západ I, pri kaštieli v Smižanoch a v Čingove pri Lesnici.

V opačnom smere môžu cestujúci na autobus nastúpiť na Štefánikovom námestí pri obchodnom stredisku, ďalej pri Strednej odbornej škole ekonomickej, vo Ferčekovciach, v Novoveskej Hute pri Poľovníkovi a v Hnilčíku v zákrute. Nasledujú zastávky na Mraznici, Grajnári a posledná je na Mlynkách – Biele Vody. Na spiatočnej ceste budú uprednostnení turisti, ktorí autobus využili aj ráno. Pripravené je aj spustenie prevádzky v lyžiarskom stredisku Rittenberg, iba dva kilometre od centra Spišskej Novej Vsi na hranici Slovenského raja, kde sa ráta aj s možnosťou večerného lyžovania.

Donovaly: nový 7-hodinový lístok

Na Donovaloch, populárnom stredisku pri Banskej Bystrici, sa pred zimnou sezónou zamerali na úpravu a vylepšenie služieb pre lyžiarov a to najmä prostredníctvom nových skipasov. Namiesto celodenného skipasu je v ponuke 7-hodinový lístok, zakúpiť si môžete aj ďalšie časovo obmedzené (2-, 3-, 4-, 5-, 6-hodinové) skipasy s flexibilnou dobou platnosti od prvého použitia na turnikete. Platnosť celodenného lyžiarskeho lístka bola fixná v čase 8.30 – 15.30, od polovice januára do 16. h. Ak ste prišli do strediska neskôr, za celodenný skipas ste zaplatili rovnakú cenu. So 7-hodinovým lístkom budete môcť lyžovať napr. od 9.15 do 16.15.

Donovaly lákajú na nový 7 - hodinový lístok. Foto: SACR
donovaly, zima, hory, Tatry, lyze Donovaly lákajú na nový 7 - hodinový lístok.

Na Donovaloch spúšťajú aj nepretržitú prevádzku 4-sedačkovej lanovky a vleku na svahu Záhradište v čase 8.30 – 21. h. Denné lyžovanie teda plynulo prejde do večernej prevádzky. S flexibilnou platnosťou napr. 7-hodinového lístka sa tak dá spojiť denné aj večerné lyžovanie. Ak sa teda začnete lyžovať o 13.45, lyžujete na Záhradišti až do 20.45. Stále si môžete zakúpiť aj lyžiarske lístky len na večerné lyžovanie, ktorých platnosť je už od 16. h do 21. h, čiže o 1,5 hodinu viac ako doteraz. Poteší aj informácia, že ceny skipasov sa oproti minulej sezóne nemenia.

Donovaly sa pripájajú k strediskám vo Vysokých Tatrách a v Liptove, ktoré pre návštevníkov pripravili bezplatnú aplikáciu pre mobilné telefóny. Je dostupná pre mobilné telefóny s operačným systémom Android aj pre iPhone a ponúka aktuálne správy o počasí na Donovaloch, informuje o aktuálnej ponuke, premávke vlekov a lanoviek, prináša kalendár akcií, mapu strediska, ako aj cenník služieb.

Milovníci lyžovania na slovenských svahoch majú aj v tejto sezóne k dispozícii Slovakia super skipas. Možno s ním lyžovať 10 dní alebo počas celej zimnej sezóny v strediskách Jasná v Nízkych Tatrách, na Kysuciach vo Veľkej Rači, na Donovaloch, v Ružomberskom stredisku Malinô Brdo, vo Vrátnej doline v Malej Fatre a vo vysokotatranských strediskách v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese. Po lyžovačke si s ním zrelaxujete v akvaparku Tatralandia v Liptovskom Mikuláši.

Horúci tip na január: Univerziáda

Najväčšou udalosťou tejto zimy na Slovensku bude Svetová zimná Univerziáda, ktorú budeme od 24. januára do 1. februára 2015 hostiť aj na Štrbskom Plese a v Osrblí. Najlepší univerzitní športovci zavítajú na Slovensko po tretí raz. Univerziáda bola na Slovensku už v rokoch 1987 a 1999. Príďte sa pozrieť, ako si vo Vysokých Tatrách zmerajú sily bežci a skokani na lyžiach či pretekári v severskej kombinácii.

Sneh v Osrblí rozpália biatlonisti. Na Slovensko príde 470 pretekárov z 32 krajín, 200 rozhodcov a technických delegátov, 150 dobrovoľníkov a 50 technických pracovníkov. Očakáva sa prítomnosť 150 novinárov z Európy, Severnej Ameriky, Ázie a Austrálie. Univerziádu odštartuje otvárací ceremoniál pod mostíkmi na Štrbskom Plese s kultúrnym programom a slávnostným zapálením univerziádneho oh­ňa.

Každý deň sú pre víťazov jednotlivých disciplín pripravené medailové ceremoniály. Organizátori pripravili pre návštevníkov viacero prekvapení. Medzi najpríjemnejšie patrí voľný vstup na všetky podujatia. Navyše od 17. novembra majú všetci študenti bezplatne k dispozícii železničnú dopravu, vrátane zubačky a tatranských železníc.

Pripravila Katarína Sedláková v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Tatry #lyžovačka #zimná dovolenka #zjazdovky #zima 2014