Nový cyklochodník na Liptove poteší cyklistov aj bežkárov

V Liptovskom Mikuláši dokončili trojkilometrový cyklochodník, ktorý bude súčasťou pripravovanej 250-kilometrovej Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier. Na projekte spolupracujú štyri poľské a deväť slovenských miest a obcí.

16.12.2014 15:00
bežkár, bežky, bežkovanie, sneh, zima, Foto:
V Liptovskom Mikuláši dokončili 3 km dlhý cyklochodník, ktorý môžu v zime využívať bežkári. /Ilustračné foto/
debata

Úsek od križovatky pri hoteli Jánošík po most v Okoličnom spája najväčšie liptovskomikulášske sídlisko Podbreziny s centrom mesta a jeho výstavba stála takmer 600-tisíc eur, pričom 85 percent zaplatili eurofondy, desať percent štát a päť mesto. Cyklochodník môžu v zime využívať bežkári a od jari sa naň môžu tešiť cyklisti aj korčuliari.

Pri výstavbe 3,2-kilometrového cyklochodníka položili viac ako šesť kilometrov obrubníkov, postavili dva 81– a 58-metrové oporné múry a osadili 612 metrov bezpečnostného zábradlia. Stavebníci obnovili i asfaltový povrch podchodu pod mostom k diaľničnému privádzaču, ktorý nebol zahrnutý v pôvodnom projekte. V čase prípravy projektovej dokumentácie pred siedmimi rokmi nebol totiž natoľko poškodený.

Na vybudovaní 250-kilometrového náučného cyklochodníka okolo slovenských a poľských Tatier spolupracujú štyri poľské a deväť slovenských miest a obcí, zmluvu o realizácii projektu podpísali po desiatich rokoch snaženia sa a príprav začiatkom júla.

Projekt Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier by mal na Liptove spojiť obce Liptovský Trnovec a Žiar, pričom 19,5-kilometrový úsek povedie aj cez Liptovský Mikuláš a využije práve dokončený cyklochodník.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tatry #Liptovský Mikuláš #Liptov #bežkovanie #cyklochodník