Objavte krásy židovských synagóg na východnom Slovensku

Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi pozýva na podujatie Rozhovory o umení na tému Židovské synagógy na východnom Slovensku, ktoré sa uskutoční v utorok 27. januára od 16:00 - 17:30 v koncertnej sále galérie. Podujatie je organizované k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu. Vstupné je dobrovoľné. V galérii si môžete pozrieť aj zaujímavé aktuálne výstavy a stále expozície.

27.01.2015 13:00
synagóga, hviezda, židia, judaizmus Foto:
Dávidova hviezda je jeden zo symbolov judaizmu a židovského národa. /Ilustračné foto/
debata

Objate krásy židovských ornamentálnych výzdob, ktoré doteraz neboli odborníkmi spracované. Pestrú vzorku tohto jedinečného umenia môžete nájsť práve v lokalite východného Slovenska, ktorou vás prevedie Miriama Bukovinská, pracovníčka Galérie umelcov Spiša.

Okrem toho si môžete v rámci sprievodného programu vypočuť židovské piesne a ich interpretáciu v podaní žiakov a pedagógov zo Základnej umeleckej školy v Smižanoch a Spišských Vlachoch.

Slovenský raj na plátne

Galerijný utorok pokračuje až do večerných hodín. Od 9. do 18. hodiny si môžete pozrieť aktuálne výstavy a expozície, ktoré galéria ponúka. Za zmienku stojí napr. výstava Jozef Majkut – Maliar Slovenského raja.

V dielach Jozefa Majkuta (*1909 – †1963)dominujú najmä prírodné scenérie Slovenského raja, ktoré štetcom zachytil vo všetkých ročných obdobiach. Zaujímavé sú aj jeho obrazy starých uličiek Spišskej Novej Vsi, architektonické skvosty Levoče, ruch Spišských trhov z konca 50. rokov, či krajina z okolia Košíc. Výstava bude prístupná do 28. februára.

Bližšie informácie o programe nájdete na webovej stránke galérie Gus.sk. alebo na jej facebookovej stránke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #židovská kultúra #umenie #galérie #Spišská Nová Ves #prednášky