Bratislavská Incheba rozvoniava rôznymi dobrotami už od štvrtka 29. januára. Nedeľa je posledný deň medzinárodného veľtrhu Danubius Gastro, ktorý je prehliadkou exotických aj tradičných jedál či nápojov.
Všetko o káve
Od 10. – 14. hodiny si môžete pozrieť finále Majstrovstiev Slovenska Barista 2015 a Barista Junior International. Počas súťaže budú prebiehať workshopy, na ktorých vás zasvätia do sveta kávy. Dozviete sa ako sa správne pripravuje, a aké druhy kávy poznáme. Na mieste si budete môcť kávu zakúpiť v Coffee shope a v špecializovaných stánkoch. Svoje umenie predvedú aj barmani pri súťažiach v miešaní drinkov.
Aljaška aj Kuba v Bratislave
Členovia Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov vám ukážu svoj kulinársky kumšt. Jedlá z ich rúk, budete môcť aj ochutnať. Kuchári a cukrári, ktorí reprezentovali slovenskú gastronómiu na svetovom kulinárskom pohári „CULINARY WORLD CUP EXPOGAST 2014“ v Luxembursku, vám odpovedia na vaše otázky ohľadne varenia a pečenia v diskusii.
Ako chutia špeciality Talianska, Francúzska, Aljašky, Číny či Kuby? Tím slovenských kuchárov pod hlavičkou Svet zeleninárov vás prevedú kulinárskymi tajomstvami šiestich krajín v sprievode hudobníkov a tanečníkov z rôznych kútov sveta.
Na Danubius Gastro si môžete pozrieť aj výstavu jedál a cukrárskych výrobkov Poézia v gastronómii, ktorá predstaví súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, škôl i jednotlivcov z celého Slovenska.
Tipy na dobré recepty
Pre tých, ktorí preferujú pri jedení súkromnie alebo si radšej niečo ukuchtia sami, je stále k dispozícií Varecha.pravda.sk, kde je vždy dostatok inšpirácie na zaujímavé recepty.
Štyridsať osvedčených rád, receptov a kuchárskych tipov nájdete v časopise Varecha, ktorý najbližšie vyjde v piatok 6. februára v denníku Pravda. Tentokrát bude zameraný najmä na jedlá z mäsa.
Chuť ôsmich regiónov Slovenska
Gastronomické zážitky ponúka nielen hlavné mesto. Na Zimnom festivale jedla, ktorý potrvá do 17. februára, môžete ochutnať špeciality ôsmich slovenských regiónov v tridstiatich reštauráciách. Do festivalu sú zapojené podniky v Modre, Lozorne,Piešťanoch, Moravanoch nad Váhom, Mierove, Trenčíne, Galante, Dunajskej Strede, Čereňanoch, Galante, Nitre, Mojmírovciach, Žiline, Martine, Malatínach, Starom Smokovci, Batizovciach, Košiciach či Spišskej Novej Vsi.
Jedlá budú rozdelené do troch hlavných kategórií. „Naše ikonické jedlo“ bude charakterizovať danú reštauráciu, jedlá pod hlavičkou „Chute regiónov“ dáva dôraz na použitie lokálnych a sezónnych potravín a „Recepty našich mám“ sú ukuchtené podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou.
Do regiónov budú jazdiť tzv. Gurman busy, vďaka ktorým sa budú môcť osobne stretnúť so šéfkuchármi, a milovníkmi varenia, ako aj ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách počas dňa. Putovať za dobrým jedlom sa bude dať po malokarpatskej, košickej, južnoslovenskej i bratislavskej trase. Viac informácií nájdete na webovej stránke festivalu Zimnyfestivaljedla.sk.