Gurmáni pozor! Maškrtný štvrtok sa blíži, vyrazte si do Maďarska

19. február by si nemali nechať ujsť milovníci maďarskej kuchyne.

17.02.2015 00:00
Maďarsko Foto:
Maškrtný štvrtok láka do maďarských reštaurácií.
debata

Zájsť si za maďarské hranice a dobre sa najesť? Takéto gastro výlety už teraz vyhľadáva množstvo Slovákov, ktorým lahodí maďarská pikantná kuchyňa. Povestné „csárdy“ sú roztrúsené všade v okolí slovenských hraníc a lákajú všetkých gurmánov. Ale gastro výlet do Maďarska môžete spojiť aj s príjemným pobytom v niektorom z kúpeľných mestečiek alebo si zájsť priamo do Budapešti.

Národná turistická centrála Maďarska v tomto roku už po desiaty raz organizuje obľúbené gastronomické podujatie, do ktorého sa zapájajú reštauračné zariadenia rôzneho druhu a kategórie v celej krajine. Iba jeden deň v roku získate 50 percentnú zľavu z cien všetkých jedál a nápojov v zariadeniach, ktoré sa zapoja do akcie s názvom Maškrtný štvrtok. V tomto roku tento deň pripadne na 19. februára.

Maškrtný štvrtok je prvý štvrtok po Popolcovej strede, keď sa začína 40-dňový veľkonočný pôst. Podľa starodávnych ľudových zvykov sa však práve vo štvrtok na jeden deň prerušil pôst a bolo povolené najesť sa dosýta, aby sa skonzumovali posledné pozostatky jedál z fašiangov. Preto tento deň dostal prívlastok maškrtný.

Maškrtný štvrtok si v Maďarsku získal veľkú popularitu nielen medzi domácimi, ale aj medzi gastro-turistami. Výber je naozaj pestrý, od pizzerií až po prestížne podniky, od tradičných maďarských špecialít po medzinárodnú kuchyňu, od výdatných mäsitých jedál až po vegetariánske pochúťky a samozrejme k tomu rôzne alternatívy nápojov. Záujem je veľký, tak organizátori odporúčajú vopred si rezervovať miesto vo vybranom zariadení.

Viac informácií aj zoznam reštaurácií v susednom Maďarsku, ktoré sa do akcie zapájajú, nájdete na stránke sk.gotohungary.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #reštaurácie #Maškrtný štvrtok