Prieskum: Slováci si doprajú aj dve dovolenky za rok

Ani vám sa nechce vyberať si dovolenku pol roka vopred? Nie ste sami. Prieskum, ktorý uskutočnil zľavový portál ZlavaDna na vzorke vyše 1 500 respondentov, poukazuje na to, že first minute ponukám už pomaly odzvonilo.

30.05.2015 07:00
dovolenka, more, mladí ľudia, plavky, smiech,... Foto:
Letecky najviac ľudí mieri do Turecka, zvýšil sa dopyt po Bulharsku a Grécku.
debata

„Ľudia sa čoraz viac spoliehajú na širokú ponuku pobytov a radšej si počkajú na výhodné zľavy,“ vraví Svetlana Tarageľová, riaditeľka ZlavaDna.sk.

Záujem o krátkodobé pobyty je čoraz väčší. „Oproti minulému roku ide až o 40-percentný nárast záujmu o pobyty na jednu až dve noci.“ prezrádza Tarageľová.

Stačí víkend na fyzický či psychický oddych? Psychologička Zdenka Némethová radí: „Človek by nemal zabúdať na oddych. Stačiť môže aj víkend. Pokiaľ ale chceme zrelaxovať, mali by sme vyvážiť naše každodenné aktivity. Ak pracujeme prevažne hlavou, mali by sme uprednostniť pohybové aktivity a šport. Pre ľudí, ktorí pracujú manuálne, je zas vhodnejšia masáž či wellness.“

Tibor Bajaník, senior riaditeľ CK FIFO, hodnotí predaj tohtoročných letných dovoleniek pozitívne. Oproti zľavovým portálom má iné skúsenosti s predajom first minute pobytov.

„Oproti minulému roku narástol o viac ako sedem percent. Klienti vo väčšej miere reagovali na atraktívne ponuky "first moment“. Z toho vyplýva, že objem ponuky v období last minute bude optimálny, kapacity sa vypredajú a predaj bude pre cestovnú kanceláriu efektívny."

Preferencia destinácií sa ani v tomto roku príliš nezmenila, letecky najviac ľudí mieri do Turecka, zvýšil sa dopyt po Bulharsku a Grécku. Autom je to tradične Chorvátsko nasledované Talianskom.

Už niekoľko sezón pokračuje trend znižovania počtu dní strávených na dovolenke. Viac klientov si objednáva týždňové pobyty pri mori.

„Pri tomto trende vnímame tri faktory,“ konštatuje Bajaník. „Faktor ceny, kde je týždňová dovolenka lacnejšia. Faktor dvoch-troch dovoleniek za rok, keď klienti dovolenkujú aj v zime a na jar alebo na jeseň sa vyberú na "city break“ do nejakej európskej alebo svetovej metropoly na predĺžený víkend, prípadne na wellness pobyt na Slovensku. A tiež faktor času, keď si viacero klientov nemôže na svojom pracovisku vybrať dlhší čas dovolenky naraz."

Ceny letných dovoleniek sa oproti predchádzajúcemu roku výrazne nezmenili. Prakticky rovnaké ceny sú pre Bulharsko, Grécko, Chorvátsko alebo veľmi mierne zvýšenie, o 2 až 3 percentá, pri Turecku, Španielsku alebo Taliansku. Ceny v Egypte išli dokonca dole.

Na ďalšom zľavovom portáli Zľavomate sa rozbieha predaj letných dovoleniek už na prelome apríla a mája, a ako konštatuje jeho marketingový manažér Štefan Miho, najmä začiatkom mája ľudia radi využívajú first minute.

„Tradične najžiadanejšie je Chorvátsko, Bulharsko, taliansky Jadran. Rodičia už v tomto období myslia na svoje ratolesti a kupujú im detské tábory – najžiadanejšie sú vzdelávacie niekoľkodňové tábory ako napríklad herecký či agroturisticko-jazykový tábor.“

Tradične najžiadanejšie je Chorvátsko,... Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, cestovanie, kanál, gondola, gondolier, pár, selfie, Taliansko, Tradične najžiadanejšie je Chorvátsko, Bulharsko, taliansky Jadran.

Letnú dovolenku doma plánujú v domácnostiach trošku neskôr – až koncom mája, keď sa rozhodnú, že nepôjdu tento rok k moru.

„Podľa aktuálneho vývoja a minuloročných výsledkov predpokladáme, že dovolenku na Slovensku si ľudia doprajú približne za 300 eur a na zahraničnú letnú dovolenku minú až 600 eur,“ dodáva Miho.

Čo bude trendom tento rok v letnom cestovaní? Slováci čoraz radšej objavujú krásne miesta v okolitých krajinách. Okrem Česka sa veľmi rozbieha predaj zájazdov do Maďarska a Poľska.

"Našincov lákajú prevažne slovenské akvaparky a lokality ako Tatry či Liptov. Zo zahraničia zase exkluzívne pobyty v Krakowe, Prahe či Budapešti,“ prezradila Svetlana Tarageľová.

Top 5 destinácií letných dovoleniek na Slovensku
1. Grand Hotel Praha, Tatry
2. Hotel Junior, Jasná
3. Hotel Hills, Stará Lesná
4. Hotel Relax FIM, Demänovská Dolina
5. Hotel Altis, Orava
Top 5 destinácií letnej dovolenky v zahraničí
1. Chorvátsko
2. Bulharsko
3. Tunisko
4. Česko
5. Taliansko

Zdroj: Zľavomat

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #last minute #cestovné kancelárie #cestovná agentúra #zľavy #first minute #first moment