Nemusíte more? Skúste veľkomesto

Pokiaľ vám rodinný rozpočet nedovolí stráviť letnú dovolenku pri mori, neznamená to, že si nemôžete užiť pár dní voľna a zaslúženého oddychu. Navštíviť môžete napríklad hotely v blízkosti centier veľkomiest. Pokiaľ viete využívať cenové bonusy a balíky služieb, môžete navštíviť aj známe kultúrne pamiatky alebo koncerty a výstavy.

30.05.2011 09:57
Miláno Foto:
Pompézna milánska gotická katedrála Duomo.
debata

„Veľké sieťové hotely zvyčajne ponúkajú rôzne benefity pre svojich hostí, môžete napríklad zadarmo dostať vstupenky do múzeí, zábavných parkov či na rôzne kultúrne alebo športové podujatia. Nie je výnimkou, že vám ponúknu celodenný lístok na mestskú hromadnú dopravu alebo získate zľavy na nákupy,“ hovorí Ladislav Olcsváry, riaditeľ hotela Mercure Bratislava Centrum a ďalej dodáva: „Pri sieťových hoteloch máte garantovaný štandard ubytovania a služieb, viete, čo očakávať, a navyše sa môžete zapojiť do lojalitných programov, v rámci ktorých získavate ďalšie výhody, napríklad zľavy pri nákupe leteniek či prenájme auta, prípadne v hotelových reštauráciách alebo nákupe spomienkových predmetov pre vašich najbližších.“

Sagrada Familia v Barcelone. Foto: spanielka.flog
Barcelona, Sagrada Familia Sagrada Familia v Barcelone.

Barcelona

Kedy cestovať: Na jar alebo v jeseni, zažijete príjemne teplé počasie a mesto nie je preplnené turistami.
** Čo sa oplatí vidieť:**
Gaudího veľdiela – casa Batlló, casa Milŕ (známa ako ,,Kameňolom”), casa Vicens, Güell park a, samozrejme, preslávenú Sagrada Familia. Miestnu atmosféru a prekrásnu hru farieb si vychutnáte prechádzkou na najznámejšej promenáde La Rambla.

Tajný tip od L. Olcsváryho: Informujte sa o tzv. Barcelonskej karte. Jej platnosť je 2–5 dní, môžete ju využiť na všetky prostriedky mestskej hromadnej dopravy a navyše získate zľavy v reštauráciách a múzeách.

Brandenburská brána v Berlíne. Foto: Donde's.flog
Berlín Brandenburská brána v Berlíne.

Berlín

Kedy cestovať: V septembri, aby ste stihli Art Forum – medzinárodný veľtrh súčasného umenia.

Čo sa oplatí vidieť: Prejdite od Brandenburskej brány na začiatku ulice Unter Den Linden až na východ, kde sa dostanete k populárnym nočným klubom (Neue Welt, Loft), aby ste spoznali skutočnú tvár mesta. Ak ste fanúšikom histórie, nevynechajte Checkpoint Charlie, bývalý hraničný priechod medzi sovietskou a americkou časťou mesta, pozostatky Berlínskeho múru a Pergamon múzeum, plné historických vykopávok.

Tajný tip od L. Olcsváryho: Pozrite si centrum mesta na rikše, je to miestny, pre Európu nezvyčajný spôsob dopravy.

Edinburgh Foto: Vselico14.flog
Edinburgh Edinburgh

Edinburgh

Kedy cestovať: Populárne škótske mesto sa oplatí navštíviť v auguste, kvôli edinburskému festivalu umenia, alebo na konci decembra, kvôli Hogmanay, zábavnému silvestrovskému festivalu.

Čo sa oplatí vidieť: Edingurghu sa hovorí aj Atény severu vďaka bohatému kultúrnemu a historickému dedičstvu. V Národnej galérii si pozrite výber z tvorby Raphaela či Van Gogha, zájdite na majestátny hrad a jeho opevnenie, kde sú uložené krásne kolekcie korunovačných klenotov a šperkov. Nevynechajte ulicu Royal Mile, je dlhá jednu míľu a na jej konci je palác Holyroodhouse, rezidencia britskej kráľovnej.

Tajný tip od L. Olcsváryho: Odnesiete si strašidelné zážitky, ak navštívite staré mesto plné duchov, nádvorie Mary King, kde sa vraj dodnes skrývajú chorí mŕtvi, napadnutí morom, a bezhlavé zvieratá.

Amsterdam Foto: josezuna.flog
Amsterdam Amsterdam

Amsterdam

Kedy cestovať: Na rozhraní júla a augusta, aby ste zažili známy festival Parade.

Čo sa oplatí vidieť: Ponorte sa do umenia prítomného na každom rohu alebo v múzeách – van Goghovo múzeum, Rijks alebo Stedelijk. Vychutnajte si nenapodobiteľnú atmosféru v Red Light District, Begijnhof, Jordaan alebo na Rembrandtovom námestí.

Tajný tip od L. Olcsváryho: Zoberte si netradičný vodný taxík – loďku – a preplavte sa po kanáloch, ktoré pretkávajú celé mesto.

Miláno

Kedy cestovať: Počasie vám bude priať uprostred jari, keď môžete sedieť vonku v útulných kaviarničkách, alebo príďte začiatkom decembra a zažite neopakovateľný festival Sant-Ambrogio, venovaný patrónovi mesta.

Čo sa oplatí vidieť: Miláno si vás získa gotickou i modernou architektúrou, antickými veľdielami, módou, zábavou, futbalom, operou. Neobíďte pompéznu gotickú katedrálu Duomo, multimediálnu knižnicu Ambrosiana a slávny kostol Santa Maria delle Grazie, kde sa môžete pokochať pohľadom na populárnu Poslednú večeru od Leonarda da Vinci. Ak milujete trendy a dizajn, vitajte v hlavnom meste módy, kde kraľuje Versace, Gucci alebo Armani.

Tajný tip od L. Olcsváryho: Zájdite do štvrti Brera, ocitnete sa v oáze pokoja, raji pre umelcov a milovníkov starožitností.

Hlavné mesto Poľska Varšava zničili v roku 1945... Foto: machalam.flog
Varšava Hlavné mesto Poľska Varšava zničili v roku 1945 vojská Wehrmachtu. Po druhej svetovej vojne ho nanovo postavili.

Varšava

Kedy cestovať: V júni zažijete pestrý medzinárodný festival pouličného umenia, od mája do novembra pravidelné hudobné slávnosti.

Čo sa oplatí vidieť: Celé mesto ako na dlani uvidíte z Paláca kultúry a vedy. V starom meste navštívte Katedrálu sv. Jána Krstiteľa, závan bolestnej minulosti na vás dýchne v Múzeu histórie, Múzeu Varšavského povstania, vo väznici Pawiak. Určite nevynechajte Wilanovský palác, prezývaný aj poľský Versailles.

Tajný tip od L. Olcsváryho: Ak si chcete zobrať taxík, uistite sa, že má jasne vyznačený nápis Taxi spolu s názvom spoločnosti a telefónnym číslom. Odporúčam aj prechádzku po štvrti Praga, ako jedna z mála nebola počas vojny zničená.

debata chyba