Spišský hrad sa ponorí do tmy, do Hodiny Zeme sa zapojí aj Poprad

Spišský hrad sa v sobotu 25. marca ponorí na celú noc do tmy, aj tento rok sa takýmto spôsobom zapojí do ekologického projektu Hodina Zeme.

23.03.2017 14:15
Spišský hrad Foto:
Spišský hrad
debata (1)

Ako uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo SNM – Spišského múzea v Levoči, kým v minulosti vypínali osvetlenie hradu len na jednu hodinu, teraz nebude svietiť celú noc.

Súvisí to s tým, že ešte donedávna bol hrad nasvietený každý večer iba počas jednej hodiny, od 10. decembra minulého roka však už svieti počas celej noci.

Návštevníci môžu v súčasnosti Spišský hrad obdivovať len zvonku, keďže počas zimnej sezóny bol zatvorený. „Od 1. apríla bude opätovne otvorený, a to v čase od 9:00 do 17:00 s posledným vstupom o 16:00, následne od 1. mája prejdeme na desaťhodinovú prevádzku,“ informovala Uharčeková Pavúková.

Slávnostné otvorenie turistickej sezóny sa podľa jej slov uskutoční v sobotu 6. mája.

Do projektu Hodina Zeme sa už tradične zapojí aj mesto Poprad, v sobotu 25. marca v čase medzi 20:30 a 21:30 vypne verejné osvetlenie na niekoľkých miestach.

Ako informoval komunikačný manažér mesta Marián Galajda, pôjde o nasvietenie kostolov a kultúrnych pamiatok v centre mesta a v mestských častiach Spišská Sobota a Stráže.

Na Námestí sv. Egídia bude svetlo verejného osvetlenia znížené približne o dve tretiny.

Organizátorom Hodiny Zeme je celosvetová ochranárska organizácia WWF (World Wildlife Fund), jej cieľom je symbolicky upozorniť na akútnu potrebu riešiť problémy klimatických zmien.

Každý rok sa do tohto projektu zapája viac ako miliarda ľudí vo viac ako 7 000 mestách zo 180 krajín sveta, informuje organizácia na svojej internetovej stránke.

Nielen mestá, ale aj jednotlivcov, komunity či firmy vyzýva, aby na jednu hodinu v čase od 20:30 do 21:30 zhasli osvetlenie a takýmto spôsobom symbolicky vyjadrili podporu spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hodina Zeme #Spišský hrad