Osem atrakcií, ktoré za 10 rokov (takmer) zmizli a dnes ich nenavštívite

Dekáda je dosť dlhá doba na to, aby sa z obľúbených miest stali ruiny, trosky, zrúcaniny.

24.01.2020 07:00
debata

Kým niektoré destinácie museli zatvoriť kvôli neúnosnému prílivu cestovateľov, iné prírodné unikáty podľahli erózii, požiarom či sa stali obeťami klimatických zmien, píše Businessinsider­.sg.

Tu je niekoľko miest, ktoré boli kedysi populárnymi, no dnes sú neprístupné alebo zničené.

Notre-Dame

Najznámejšiu parížsku katedrálu v apríli 2019 zachvátil ničivý požiar a celý svet sa s hrôzou prizeral, ako strecha a konštrukcia mizne v plameňoch. Každý len dúfal, že živel si nevezme za obeť celý chrám z 12. storočia.

Dnes je kvôli masívnej rekonštrukcii, ktorú musí podstúpiť, zatvorený a ani na Vianoce sa tu neslúžila omša, čo sa nestalo za posledných 230 rokov ani raz.

Pohľad na katedrálu Notre-Dame po požiari. 16.... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
požiar paríž francúzsko katedrála notre-dame Pohľad na katedrálu Notre-Dame po požiari. 16. apríla 2019.

Talianske Dolomity

November roku 2018 sa stal osudným pre taliansku horskú pýchu. Ničivé búrky pripravili Dolomity o 14 miliónov stromov a fatálne poznačili panorámu hôr. O život prišlo aj 17 ľudí.

Hory budú podľa odborníkov potrebovať najmenej storočie, kým sa zregenerujú a ako-tak dostanú do pôvodného stavu.

Kamenný oblúk na pláži Legzira

Úžasný prírodný div, jeden z dvoch kamenných oblúkov, ktoré kraľovali marockej pláži na pobreží Atlantiku, medzi mestami Mirleft a Sidi Ifnine, neprežil rok 2016.

Oblúk sa pôsobením erózie oslabil a nakoniec sa zrútil a je pravdepodobné, že podobný osud čaká aj druhý.

Most lásky

Parížsky most Pont des Arts bol známy medzi zaľúbencami – zamilované dvojice sem prichádzali „spečatiť“ svoju lásku symbolicky, umiestnením visiaceho zámku na konštrukciu mosta. Na zámok napísali svoje iniciály a verili, že tento akt im prinesie večné spojenie, ktoré nič a nik nerozdelí.

Most však po čase pod váhou kovu začal strácať stabilitu a v roku 2014 sa niektoré jeho časti zrútili. Preto sa v roku 2015 rozhodli všetky zámky odstrániť, aby ho zachránili. Na moste ich viselo dovedna milión.

Dočasné panely s graffiti na moste Pont des... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
most Pont des Arts, Paríž, zámky lásky, graffiti Dočasné panely s graffiti na moste Pont des Arts, ktoré tam pribudli po odstránení zámkov.

Oblúk v zálive Porthcothan

Kamenný oblúk, ktorým sa hrdil anglický Cornwall, sa v roku 2014 zrútil a za jeho pádom stáli klimatické zmeny v podobe vysokých prílivov a tuhých zím.

Koraly

Kedysi farebné a plné života, dnes biele a mŕtve. Vzácne koraly pri pobreží Austrálie si na rýchly rast teploty vody v dôsledku otepľovania nedokázali „zvyknúť“ a v rokoch 2015 a 2016 odumreli.

Podľa vedcov sa v pôvodnej kondícii zachovalo v oblasti len 5 % koralov.

Azúrové okno

Ďalší zo svetoznámych kamenných oblúkov, ktorý priťahoval fotoaparáty z celého sveta, našiel svoj odpočinok na dne mora v roku 2017.

Atrakcia na maltskom ostrove Gozo sa zrútila po búrke a zarmútila nie len milovníkov prírodných divov, ale aj fanúšikov seriálu Hry o tróny, ktorý toto okno poznali z obrazovky.

Azúrové okno počas svojich najlepších čias. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Azúrové okno počas svojich najlepších čias.

Faerské ostrovy

Súostrovie, ktoré leží medzi Nórskom a Islandom, už dva razy uzavrelo desať zo svojich najväčších atrakcií pre turistov, aby svojej krajine doprialo možnosť regenerácie. Zanedlho sa chystá ďalšia uzávera.

Počas nej privítajú ostrovy len hŕstku dobrovoľníkov z celého sveta, ktorí sa podieľajú na obnove krajiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turistická atrakcia #udalosti desaťročia