Umenie na kopci, z ktorého je ostrov

,,Asi majú poradu," usmeje sa kapitán lode Slanica Stanislav Bodorík, keď pred sebou zbadá na hladine Oravskej priehrady zhluk kačíc a čajok. Ďalšie desiatky vodných vtákov krúžia nad Vtáčím ostrovom. Je chránený a pre bežných ľudí neprístupný. Loď ho obopláva a zamieri k svojmu cieľu - Slanickému ostrovu umenia.

03.08.2011 13:48
Oravská priehrada Foto:
Oravská priehrada v roku 1953 zatopila úplne päť obcí, ďalšie dve čiastočne.
debata

Podľa kapitána je tento ostrov v najsevernejšom cípe Slovenska, uprostred Oravskej priehrady, s bielym kostolom a kaplnkami, výnimočný. ,,Je to galéria, ktorá je na ostrove, kde je možné dostať sa iba loďou, a ktorá ponúka 500 rokov v umení," hovorí. Oravská priehrada budovaná ako ochrana pred častými povodňami zatopila päť obcí – Oravské Hámre, Lavkovo, Osadu, Ústie a Slanicu. Čiastočne aj Bobrov a takmer dve tretiny historickej časti Námestova. Aké bolo mesto predtým, vidieť na obraze, ktorý je na chóre námestovského kostola.

Nad hladinou vodnej nádrže zostala len niekdajšia dominanta obce Slanica – vrch v nadmorskej výške 609 metrov s kostolom, kalváriou a starým cintorínom, len tie sú na pôvodnom mieste. A z kopca sa takto stal ostrov. Chvíľu sa uvažovalo aj o asanácii posledných stavieb. ,,Našťastie zvíťazil zdravý rozum a dnes je tu ostrov umenia," hovorí lektorka Beáta Astrabová, ktorá turistov informuje o priehrade i ostrove. Dostal sa do správy Oravskej galérie a od začiatku ostrovnej expozície ubehlo už štyridsať rokov. V kostole, ktorý je architektonickou zvláštnosťou Oravy, je výstavná sieň slovenskej tradičnej ľudovej plastiky a maľby. Diela zozbierané z celého Slovenska boli vytvorené v 14. až 20. storočí.

,,Ďalšia expozícia je v kaplnke, ktorá kedysi slúžila ako hrobka rodiny Klinovských, jednej z najmajetnejších a najvýznamnejších rodín v tejto oblasti. Teraz je tam výstava o zatopených obciach a významných rodákoch," dodáva lektorka. Pred kaplnkou je socha Antona Bernoláka, prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny, rodáka zo Slanice, ktorá pôvodne stála pred jeho rodným domom. Tretia časť galérie je voľná expozícia v exteriéri – lapidárium oravskej kamenárskej tvorby.

Oravská priehrada sa budovala dlhých 12 rokov, ktoré sprevádzali rôzne problémy. Najskôr geologického charakteru, keď už do vyhotovených betónových základov začala z podložia prenikať minerálna slaná voda a doslova rozleptávala, čo už bolo hotové. Ináč aj názov obce Slanica súvisí so slanými prameňmi, ktoré vyvierajú pod Babou horou a majú liečivé účinky. Potom výstavbu priehrady načas prerušila druhá svetová vojna. Dielo dokončili až v roku 1953. Dosiaľ sa Slaničania na ostrove pravidelne každý rok stretávajú v závere augusta.

Plavba loďou po Oravskej priehrade aj so zastávkou na Slanickom ostrove umenia trvá 80 minút. Za dobrého počasia je možné vidieť poľské Tatry. Aj samotná priehrada siaha až na poľské územie. Z lode sa dá pozorovať pobrežie priehrady alebo už spomínaný chránený Vtáčí ostrov. Je významnou ornitologickou lokalitou, pretože leží na dôležitej migračnej ceste vtákov z Poľska na juh. Z prírodných krás je to panoráma Roháčov, Babia hora, Pilsko a ak máte po ruke ďalekohľad, rozlíšite aj kostol v Bobrove či najnovšiu dominantu nad obcou Klin – vyše 9 metrov vysokú bielu sochu Krista, ktorá je kópiou slávnej brazílskej sochy.

Výlety do okolia Oravskej priehrady

  • drevený gotický kostolík v Tvrdošíne, zapísaný v zozname UNESCO
  • Oravský hrad v Oravskom Podzámku
  • plavba plťami po rieke Orava popod skalné bralo
  • Múzeum oravskej dediny v Zuberci
  • lesná úvraťová železnička v Oravskej Lesnej
  • ďalšie expozície Oravskej galérie a Oravského múzea
  • turistické výstupy na Babiu horu (spojené s návštevou Hviezdoslavovej hájovne pod Babou horou), Roháče a Oravskú Maguru
  • termálny akvapark Oravice

Užitočné informácie

  • na Slanický ostrov umenia vozia turistov dve väčšie výletné lode v rámci vyhliadkových plavieb: loď OG Slanica (z prístavu č. 2 Slanická osada), ktorá patrí Oravskej galérii, a súkromná loď NSC Orava (z prístavu č. 1 NSC) a ďalšie menšie súkromné lode
  • vstupné na Slanický ostrov umenia: pri plavbe loďou Slanica je v cene lodného lístka – dospelí 4 eurá, deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP 2 eurá, bez lodného lístka pri doprave inými loďami zaplatia dospelí vstupné 1 euro, deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP 50 centov
  • prvá plavba cez letnú sezónu loďou OG Slanica sa začína o 9. hodine, posledná o 16.30 (viac informácií o časoch jednotlivých plavieb a kontakt na kapitána na www.oravskagaleria.sk), loď premáva do 18. septembra (v septembri sú posledné plavby o 15. hodine), minimálny počet je 15 ľudí
  • loď NSC Orava premáva od mája do októbra, od 8. do 17. hodiny (viac info a kontakt na kapitána na www.nsc.sk)
debata chyba