Modrý Kameň osviežia gaštany

Slovo gaštan jedlý sa bude v najmenšom slovenskom mestečku Modrý Kameň po roku opäť skloňovať vo všetkých pádoch. Miestny magistrát organizuje 8. októbra tohto roku v poradí už jedenásty ročník Gaštanových slávností, ktoré sú zasvätené tomuto chutnému plodu.

07.10.2011 15:56
Gaštany, Modrý kameň Foto:
Ilustračné foto
debata

V mestečku s tisícpäťsto obyvateľmi organizujú gaštanové podujatie nie z rozmaru. Modrý Kameň sa hrdí prívlastkom mestečko s najväčšou gaštanicou na Slovensku a na tento primát upozorňuje každú jeseň. Podľa prednostu Mestského úradu v Modrom Kameni Jozefa Knapeka sa v sobotu bude krútiť všetko okolo gaštana. „Okrem ochutnávky pečených gaštanov či zákuskov z gaštanov bude podujatie lemovať aj viacero súťaží súvisiacich, ako inak, s gaštanmi,“ konštatoval Knapek.

Ako každý rok, návštevníci budú môcť aj teraz absolvovať tipovaciu súťaž, koľko kusov gaštanov sa nachádza v sklenenom pohári. Tradíciou sa stala súťaž pestovateľov gaštanov o najväčší plod, súťaž domácich gazdiniek o najchutnejší koláč, v ktorom nesmú chýbať gaštany. Odvážne ženy súperili o titul gaštanovej kráľovnej, jedáci zas v jedení gaštanov na čas. Súťažiť sa bude aj tento rok.

Prvé ročníky slávností sa konávali na námestí v centre mesta, od roku 2009 ich presunuli do prostredia hradu nad mestom. Tak to bude aj tento rok. Okrem súťaží, ochutnávok gaštanov a iných špecialít a dobrôt sa diváci aj tento rok môžu tešiť na stánky s remeselníkmi a bohatý kultúrny program či módnu prehliadku. Na pódiu sa predstaví kapela Ploštín Punk, Maja Velšicová, domáca dychová hudba Hradčianka aj folklórne skupiny z okolia. Najmenšie mesto poctia svojou návštevou aj zástupcovia spriatelených miest – poľského Opatówa či maďarských miest Nagymaros a Bercel.

Gaštan poskytuje aj celý rad dekoratívnych možností. O inšpirácie návštevníkov, ako naložiť s plodom, sa každoročne starajú žiaci miestnej základnej školy, ktorí prezentujú výstavu vlastnoručných výrobkov z gaštana a jeho listov. Inšpiratívnou môže byť aj prechádzka expozíciami hradu, ale aj po samotnej modrokamenskej gaštanici, ktorá je z hradu na dosah ruky.

Predseda modrokamenského občianskeho združenia za záchranu gaštana jedlého Sativa Štefan Plevo hovorí, že chutné dedičstvo im zostalo po Turkoch a ich vpádoch na toto územie. V ich gaštanici je teraz asi 2¤500 stromov, no ich počet sa bohužiaľ znižuje. Ničí ich rakovina kôry. Kvôli nej už museli vyrúbať okolo stovky stromov, ďalších asi 250 je po výskyte choroby odumretých. Odborníci sa stromy snažia zachrániť očkovaním protilátok. O chorobe sa hovorí aj na seminári o gaštane jedlom, ktorý sa koná každoročne počas gaštanových slávností.

debata chyba