Zaniknutý banský hrad Glanzenberg ožije v rozšírenej realite. Bude to slovenský unikát

Banský hrad Glanzenberg, ktorý sa týčil nad mestom Banská Štiavnica na rovnomennom kopci, postupne zanikol. Vďaka moderným technológiám a spolupráci s historikmi vznikla vizuálna rekonštrukcia hradu, ktorá je umeleckou intepretáciou existujúcich dát, keďže jeho skutočná podoba sa nezachovala. Ako informoval výkonný riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica Igor Kuhn, túto novinku predstavia jej autori verejnosti v stredu 13. decembra o 10:00 pred Starým zámkom.

16.12.2023 09:00
debata

Za všetko, čo dnes o hrade odborníci vedia, vďačia archeologickému výskumu, ktorý začalo v druhej polovici 20. storočia realizovať Slovenské banské múzeum pod vedením jeho bývalého riaditeľa Jozefa Labudu.

„Všetko okolo Banskej Štiavnice sa točí okolo sopky a baníctva. Vedomie, že iba 20 minút chôdze od centra stál jedinečný banský hrad, jediný známy na Slovensku, nám nedalo spávať. Bolo nám jasné, že nemôžme uvažovať o jeho fyzickej rekonštrukcii, začali sme uvažovať o rozšírenej realite. Členom našej organizácie je spoločnosť V.I.S.I.O.N., ktorá v Banskej Štiavnici prevádzkuje expozíciu Cesta v čase. Tá sprevádza návštevníka baníckou históriou za pomoci hologramov, virtuálnej reality, rozpohybovaných obrazov, interaktívnych prvkov a technológií. Oslovili sme teda túto spoločnosť aj historika Labudu a výsledkom je aplikácia, ktorá banský hrad Glanzenberg priblíži širokej verejnosti,” popísal zrod myšlienky výkonný riaditeľ.

Keď návštevník zacieli zo štiavnickej Kalvárie, od Starého zámku, alebo z Javiska pri Červenej studni smartfónom na kopec Glanzenberg, môže na jeho vrchole obdivovať mohutnú siluetu hradu z diaľky. Na každom z týchto miest nájdu tabuľu s QR kódom, cez ktorý si aplikáciu stiahnu.

Tieto hojne navštevované miesta však slúžia iba na navnadenie návštevníkov k návšteve archeologickej lokality. Tu sa priamo na torzách múrov týči hrad v svojej plnej kráse, vidia ho zblízka a z vnútra.

Jeho históriou návštevníka sprevádza rytier v audio aj textovej podobe a v mobile vidí artefakty, ktoré tu vykopali archeológovia.

„Chceli sme domácim i návštevníkom priblížiť pocit, akoby stáli priamo v banskom hrade a mohli sa v ňom ľubovoľne pohybovať. Použili sme technológiu rozšírenej reality, ktorá na podobnom projekte a v podobnom rozsahu zatiaľ na Slovensku nebola použitá,“ objasnil zakladateľ spoločnosti V.I.S.I.O.N Peter Marek.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #rozšírená realita