Projekt rozvoja cykloturizmu na Muránskej planine hlási posun

Implementácia projektu zameraného na udržateľný rozvoj cykloturistiky na Muránskej planine, na ktorý získala Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (RABBSK) z plánu obnovy vyše 430.000 eur, postupne napreduje. V území bolo doposiaľ zmapovaných vyše 500 kilometrov cykloturistických trás, informovala riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

17.12.2023 13:00
debata

Cieľom projektu podporeného z plánu obnovy a odolnosti je rozvoj cykloturistiky na území národného parku tak, aby zostala zachovaná biodiverzita.

Projekt zahŕňa tvorbu dátovej základne pre manažment návštevníka a komplexnú koordináciu rozvoja cykloturistiky, analýza má poskytnúť všetky informácie o cykloturistických trasách v digitálnej forme.

Uľahčiť to má identifikáciu problémových miest na jednotlivých trasách, systém tiež uľahčí proces plánovania obnovy a údržby značenia v teréne.

„Vytvorili sme dátový model, ktorý tvorí základ jednotnej databázy priestorových údajov, pomocou ktorých budeme vedieť manažovať územie Národného parku Muránska planina z pohľadu cykloturistiky, intenzity zaťaženia prostredia cyklistami a v neposlednom rade tiež pre strategické plánovanie ďalších aktivít,“ vysvetlil koordinátor projektu Peter Krušinský.

V rámci implementácie projektu už boli vytvorené dve mobilné aplikácie. Prvá slúži na zber údajov v teréne, ako napríklad priebeh trasy, typy povrchov, infraštruktúrne prvky či prípadné nedostatky. Druhá aplikácia je v teréne využívaná na navigáciu terénnych pracovníkov či správnu identifikáciu trás. Po naplnení všetkých nových dát bude slúžiť ako inšpekčná terénna aplikácia.

„V tejto prvej fáze sme prešli, zmapovali a zrekognoskovali viac ako 510 kilometrov cykloturistických trás na území Národného parku Muránska planina a jeho blízkeho okolia. Zmapovali sme 184 smerovníkov, 387 prvkov infraštruktúry, 1216 prvkov doplnkového maľovaného značenia a zaznamenali sme 76 nedostatkov,“ priblížil Krušinský.

Ako dodal, po spracovaní všetkých zozbieraných údajov bude projekt pokračovať legalizáciou a postupným značením nových cyklotrás či údržbou aktuálnych trás a infraštruktúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Muránska planina #cykloturistika