V tomto rezorte na Morave nemajú TV, nesmiete tam prísť autom a čaká vás India a Srí Lanka uprostred snehu

Na počiatku sú Počátky. Mestečko, kam prídete a odložíte na parkovisku svoje auto. Príde po vás van so zhovorčivým Slováčiskom, aby vás aj s batožinou odviezol do objatia hôr. Nebude tu televízia a zažijete Indiu uprostred snehu moravskej Vysočiny. Dotknú sa vás ruky lokálnych terapeutov, vyšetrí vás indický ajurvédsky lekár a môžete ochutnať ajurvédsku stravu z rúk šéfkuchára zo Srí Lanky.

28.12.2023 10:00
Resort Svatá Kateřina, ajurvédsky pavilón Foto:
Ajurvédsky pavilón bol postavený v roku 2019 podľa princípov ajurvédy. Drevená konštrukcia ,,sa vznáša" na stovke žulových pilierov.
debata

Resort Svatá Kateřina je jediné autentické ajurvédske centrum v ČR. Nevzniklo na zelenej lúke, pôvodne tu boli kúpele. Liečivá voda „u Počátek“ má 800-ročnú históriu a v niekdajších Kúpeľoch Svätej Kataríny pracoval ako lekár dokonca otec bratov Čapkovcov i strýko Franza Kafku. Resort Svatá Kateřina vznikol z detskej ozdravovne, kde sa liečili malí pacienti s respiračnými chorobami. Je tu vraj najčistejší vzduch v Českej republike.

Ajurvédska lekárka Dr. Nimi Rageshkumar. Foto: Dávid Popovič
Indka, ajurvédska lekárka, Resort Svatá Kateřina, Ajurvédska lekárka Dr. Nimi Rageshkumar.

Ajurvédska lekárka Dr. Nimi Rageshkumar sa pousmeje pri otázke ohľadom snehu, iste pre ňu nie je prvá ani posledná. V danej chvíli je ho tu vyše pol metra. Útla Indka žije so svojou rodinou v Česku už šesť rokov a dochádza sem, na moravskú Vysočinu, z Prahy.

Predtým žila v Anglicku, takže Európa jej nie je cudzia, tam však nikdy nebolo toľko snehu ako tu na Vysočine uprostred hôr v nadmorskej výške 730 metrov. Zima je krásne obdobie roka a jej deti obľubujú zimné športy, ale pripúšťa, že už sa na ľade aj pošmykla a bolestivo spadla.

Človek musí hľadať a nájsť potrebnú rovnováhu, doslova, ale aj v prenesenom zmysle slova, onen balans, vyváženosť, to je to, čo učí ajurvéda. Čo sa týka starostlivosti o zdravie, tu sa mnohí nielenže často pošmykneme, ale doslova korčuľujeme po veľmi tenkom ľade.

V horách môžete zažiť krásnu zimu.
K dispozícii sú aj vonkajšie vírivky s výhľadom...
+11Ajurvédsky pavilón bol postavený v roku 2019...

Namiesto informačného šumu len šum konárov

Ajurvéda je starodávne indické učenie, niečo ako veda o živote, ktoré ponúka riešenie problémov spôsobených modernou civilizáciou. Klasické ochorenia súčasnej doby pomáha liečiť prirodzenými liečebnými metódami. Čo je pri terapii vždy najdôležitejšie – spomaliť a obmedziť záplavu informačného šumu.

V súlade s filozofiou rezortu tu v hotelových izbách nenájdete televíziu ani rádio. „Bezplatná WiFi je všade, to áno,“ ubezpečuje ajurvédska manažérka Kristýna Jelínková. „Tak si to návštevníci želajú, mnohí sa predsa len potrebujú pripojiť, pracovná vyťaženosť im nedovolí úplne sa odstrihnúť. Odporúčame však obmedziť elektronický smog maximálne, ako sa len dá, a mnohí klienti zvyknú načas odložiť a vypnúť dokonca aj mobil a na recepcii si požičiavajú budíky,“ dodáva.

Auto je potrebné nechať na oplotenom, kamerami stráženom parkovisku v mestečku Počátky, kam po vás príde shuttle bus. Rezort sa totiž nachádza v ochrannom vodárenskom pásme, doslova uprostred lesa a v okolí liečivých prameňov.

„Ľudia tu hľadajú pokoj, preto si nevieme predstaviť, že by sem návštevníci chodili autami,“ vysvetľuje Kristýna. „Predstavte si, že by tu malo byť v rámci 160 lôžok, čo poskytujeme, v okolí zaparkovaných 70–80 áut. To by nebolo dobré ani len ako výhľad z okna.“

Naopak, ranný výhľad z okna je pohľad na zamrznuté horné a dolné jazierko (jedno s terasou, druhé s mólom na kúpanie v lete, ale aj pre otužilcov v zime), snehom zapadaný les a lane, ktoré pravidelne chodia k neďalekému kŕmidlu. Zabudnite na stres v meste!

Vstup do ajurvédskeho pavilónu. Foto: Dávid Popovič
Resort Svata Katerina, ajurvédsky pavilón Vstup do ajurvédskeho pavilónu.

Spolupráca s klinikou Kairali z Kéraly

Resort Svatá Kateřina spolupracuje s renomovanou klinikou ajurvédskej medicíny Kairali v indickej Kérale. Majú dvoch indických ajurvédskych lekárov, jedným z nich je už spomínaná doktorka Nimi, viacero indických a srílanských terapeutov a ajurvédskeho šéfkuchára zo Srí Lanky Nalina.

Svata Katerina, ajurvéda, kurz varenia, Nalin Kumara Kodithuwakku Čítajte viac Piť alebo nepiť počas jedenia? V ajurvéde sa kladie veľký dôraz na správnu kombináciu potravín

Samozrejme, ajurvédska strava nie je automatická súčasť každého balíčka, ale je možnosť si ju vždy doobjednať, na deň vychádza 1100 Kč.

Návštevník dostane špeciálny náramok a čašníci v jedálni automaticky vedia, že na úvod hosťovi donesú teplú vodu a šálku korenistého čaju. Ajurvéda neodporúča piť počas samotného jedenia. V rezorte majú v nápojovom lístku aj pivo a víno, takže tí, čo nechcú striktne dodržiavať ajurvédsky režim, sa nemusia obávať.

India? Nie. Vstup do ajurvédskeho pavilónu v... Foto: Dávid Popovič
Resort Svatá Kateřina, ajurvédsky pavilón India? Nie. Vstup do ajurvédskeho pavilónu v Resorte Sv. Kateřina pri meste Počátky.

Cvičí sa tu joga, ktorá k ajurvéde neodmysliteľne patrí (známa je tu najmä lektorka jogy Zuzana Klingrová) a počet jogových lekcií závisí od toho, či má niekto pobyt relaxačný, beauty, chudnúci, jogový, ajurvédsky a podobne.

Od balíčka a programu závisí aj vstup do ajurvédskeho pavilónu. Ajurvédsky pavilón je kapitola sama osebe. Je to skutočne výnimočné architektonické dielo s rozlohou 1 600 štvorcových metrov, postavené v roku 2019 v rámci princípov ajurvédy. V súlade s prírodou sa drevená konštrukcia „vznáša“ na stovke žulových pilierov pochádzajúcich z neďalekého lomu.

Sklenený plášť navodzuje pocit bezprostredného kontaktu s prírodou. V terapeutických miestnostiach sú originálne indické ajurvédske masážne stoly, parné kabíny, do Indie vás okrem lokálnych terapeutov prenesú sochy hinduistických bohov, drevený indický nábytok a vyrezávané ozdoby na stenách.

Pavilón pozostáva z dvoch oddelených častí: wellness and spa zóny so saunami, s vírivkami a bazénom a z ajurvédskej časti, kde sa v šiestich miestnostiach uskutočňujú procedúry a po nich si možno poležať v relaxačných priestoroch s preskleným výhľadom do lesa.

Ajurvédske terapie sú odlišné od klasických masáží, môžu byť viac tlakové, dynamické a takmer vždy sa pri nich používajú oleje. Preto sa po nich nesmie ísť do wellness a odporúča sa oddychovať.

V rámci ajurvédskeho programu nie je vhodné kardio ani intenzívna športová záťaž, aj keď v rezorte sú možnosti vykonávať mnohé športové aktivity a je tu aj posilňovňa.

Indická masérka počas terapie podikhizi -... Foto: Dávid Popovič
Resort Svatá Kateřina, indická masérka, masérka Indická masérka počas terapie podikhizi - terapie tepelnými mešcami naplnenými špeciálnou zmesou bylín.

Aj ajurvédska lekárka má rada hranolčeky

Pre hostí je možno dôležité vedieť, že aj o lokálnych terapeutov je vo Svatej Kateřine dobre postarané. Majú polhodinové prestávky medzi jednotlivými terapiami, hodinové pauzy na jedlo, zamestnávateľ im raz ročne umožní na mesiac odletieť do rodnej krajiny, pričom ide o platenú dovolenku a hradí im aj letenky.

„Počas leta som tu napríklad celý mesiac v jednom kuse, pretože druhý ajurvédsky lekár je doma v Indii,“ vysvetľuje doktorka Nimi. Jej deti totiž chodia do školy v Prahe a študujú v angličtine.

Mnohí sa jej pýtajú, či vedie ajurvédsky život. „Snažím sa, aby moja myseľ a telo boli v harmónii. Ale aj ja si dám občas vyprážaný syr a hranolčeky a na jar ma v Prahe potrápi peľová alergia,“ začne sa smiať, pričom slová „smažák a hranolky“ povie po česky.

K dispozícii sú aj vonkajšie vírivky s výhľadom... Foto: Dávid Popovič
vírivka, zima, K dispozícii sú aj vonkajšie vírivky s výhľadom do lesa.

„V Indii je tradíciou, že ľudia si varia vždy čerstvé jedlo sami doma a nenavštevujú rôzne fast foody. Ľudia majú z jedla pôžitok, konzumujeme pomaly rukami, pretože hmat je ďalší náš zmysel, ktorý umožní vychutnať si jedlo. Základ je spomaliť. Je však naivné myslieť si, že dokážeme vždy dodržať všetky tieto zásady počas bežného pracovného či školského dňa. Tu sa k nim však môžeme aspoň priblížiť.“

Čistý vzduch, zdravé jedlo, krásna príroda, pokoj. Namasté! A na všetko navyše dohliada svätá Katarína, ktorá sa tu kedysi vyliečila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ajurvéda #ajurvédska strava #ajurvédska kuchyňa #Počátky #Resort Svatá Kateřina