Avatar na Horehroní: Región má nové sci-fi atrakcie, ale ukáže aj minulosť

Interaktívny rozprávkový svet a audiovizuálny sprievodca, to sú nové atrakcie, ktorými región Horehronie láka návštevníkov každej vekovej skupiny. Prvá pilotná časť projektu o rozprávkovom svete v obci Nemecká sa zameriava na stvárnenie sci-fi filmu Avatar, prostredníctvom ktorej sa návštevník ocitne na planéte Pandora, akoby vystrihnutej zo samotného filmu.

05.01.2024 07:00
debata

Naopak, audiovizuálny sprievodca v národnej kultúrnej pamiatke Vodný mlyn s náhonom v Predajnej návštevníkov prevedie životom mlynára.

Novovzniknuté produkty cestovného ruchu majú upriamiť pozornosť turistov na menej navštevovanú subdestináciu regiónu, ktorou je dolné Horehronie.

Potreba zatraktívniť ponuku regiónu aj počas nepriaznivého počasia viedla k vytvoreniu dvoch projektov. Jeden z nich sa nachádza v obci Nemecká, časť Zámostie, v budove bývalej obecnej školy, ktorej nevyužívané priestory sa stali miestom Rozprávkového sve­ta.

„Obnova trvala od júna do decembra, pričom zahŕňala vypratanie priestorov, tematické vymaľovanie a úpravu stien až po umiestnenie figurín a nainštalovanie potrebných inštalácií, ktoré umocňujú celkovú atmosféru. Tematicky je venovaná celosvetovo známemu filmu, ktorým je Avatar“, uviedla výkonná riaditeľka OOCR Región Horehronie Petra Ridzoňová Hlásniková.

Keďže ide o finančne náročný projekt, ktorý chcú ešte rozširovať aj o vonkajšie figuríny pre celkové zatraktívnenie, realizácia je rozdelená do viacerých etáp. Prevádzka tejto atrakcie bude spadať pod Turisticko-informačné centrum Dolné Horehronie so sídlom v Brusne, ktoré bolo uvedené do prevádzky v októbri tohto roku. Rezervácie budú spustené od januára 2024.

Infocentrum v Brusne zabezpečí aj chod národnej kultúrnej pamiatky, ktorou je Vodný mlyn s náhonom v obci Predajná. Jeho história siaha do 14. storočia. Expozíciu doplnili ceduľky s názvami strojov a QR kódy. Po ich naskenovaní si návštevník môže nielen prečítať textový popis, ale aj vypočuť audio nahrávku v slovenskej, anglickej alebo nemeckej mutácii. Zámerom tohto projektu je zviditeľnenie, a zároveň sprístupnenie samotného objektu širokej verejnosti, a to cez individuálne prehliadky, ako aj cez plánované fakultatívne výlety.

debata chyba
Viac na túto tému: #Avatar #Horehronie