Lacné operácie zmeny pohlavia: India je novou destináciou zdravotníckej turistiky

Po dlhom boji s depresiou sa bývalá vojačka Betty Ann Archerová rozhodla vycestovať do Dillí, aby si nechala zmeniť pohlavie. Podobne ako ona pritom smeruje do Indie stále viac turistov, ktorých tam lákajú nízke ceny za tento zákrok.

18.05.2016 07:00
LGBT, toalety, transgender, transrodové,... Foto: ,
Nápis (Nestaráme sa) na toaletách v 21c Museum Hotel v Durhame, v Severnej Karolíne. Tabuľka je protestom proti štátnemu zákonu, ktorý požaduje, aby transgenderové osoby používali verejné toalety podľa pohlavia, v ktorom sa narodili. (Ilustračné foto.)
debata

Šesťdesiatšty­riročná Američanka, narodená ako Dale Archer, rozpráva, ako sa od útleho veku cítila byť zajatkyňou svojho tela, ktoré nezodpovedalo jej povahe. Spomína, ako si ešte ako dieťa tajne skúšala šaty svojej matky, čím vzbudzovala nevôľu otca, ktorý bol vojakom.

„Dvakrát som sa pokúsila o samovraždu, nemala som sa rada. Nemala som rada svoje telo. Nemohla som byť sama sebou,“ zverila sa Betty Ann.

„V roku 2011 som ťažko ochorela a skoro som umrela,“ hovorí žena odetá do trblietavého modrého sárí. Na sebe má šperky, ktoré si kúpila po operácii v Dillí. „Pri rekonvalescencii som dospela k záveru, že buď si zmením pohlavie, alebo zomriem,“ dodáva.

Zatiaľ obmedzený, ale stále rastúci počet transgenderových osôb odchádza do Indie, aby si nechali zmeniť pohlavie. Táto operácia tam stojí oveľa menej ako u nich doma.

Vyberajú si Indiu, ktorá je pritom málo tolerantná k vlastnej komunite transgenderových osôb. Prednosť jej dávajú aj pred Thajskom, ktoré je hlavnou destináciou pre tých, ktorí túžia po tejto operácii, a ktoré sa považuje za otvorenejšie.

Archerová sa vlani v novembri vypravila na kliniku Olmeca Centre na severe Dillí, ktorej dala prednosť pred thajskými zariadeniami, o ktorých si myslí, že sú trochu drahé.

„Tu sú ceny prístupné. Takúto možnosť transgender osoby predtým nemali,“ uvádza. Za operáciu zaplatila v prepočte asi 5 500 eur, čo je zhruba pätina toho, čo by musela dať v Spojených štátoch.

Olmeca ponúka v prepočte za maximálne 20 000 eur liečbu, ale aj ubytovanie, dopravu z letiska a pooperačnú starostlivosť. Zakladateľ kliniky, plastický chirurg Naréndra Kaušik, vysvetľuje, že ročne operuje okolo 200 osôb, predovšetkým Indov.

Prichádza k nemu však aj rastúci počet turistov zo západných krajín – Spojených štátov, Británie či Austrálie, ktorí využívajú výhodnejšie ceny, ale aj cudzinci z rozvojových krajín, ktorí hľadajú kvalitnejšiu starostlivosť.

Teraz operuje každý rok asi dvadsiatku cudzincov, zatiaľ čo pred niekoľkými rokmi ich bývalo iba päť až desať. „Táto transgenderová komunita je vo svete dobre prepojená. Keď sú spokojní so službami v Indii, navzájom sa o tom informujú,“ cituje lekára agentúra AFP.

Vláda zdravotnícku turistiku aktívne podporuje a okrem iného rýchlo udeľuje špeciálne víza, ktoré majú ročnú platnosť.

Sektor, ktorý vykazuje ročný príjem vo výške troch miliárd dolárov (2,6 miliardy eur), má podľa indických zdrojov vykázať do roku 2020 rast na dvojnásobok.

Podľa amerického turistického sprievodcu prichádza za lekárskou starostlivosťou Patients Beyond Borders do Indie ročne viac ako 250 000 zahra­ničných pacientov.

V porovnaní s Thajskom, kam za rok prídu dva milióny pacientov, je to málo, avšak šéf Patients Beyond Borders Josef Woodman usudzuje, že India sa stane destináciou predovšetkým pokiaľ ide o transgender operácie.

Uvedený nárast sa očakáva bez ohľadu na to, akej diskriminácii sú v Indii vystavené milióny transgenderových osôb, ktoré často žijú na okraji spoločnosti a sú nútené žobrať alebo sa živiť prostitúciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #India #zmena pohlavia #Dillí #transgender