Skok do sopky, kúpanie u čerta, potápanie so žralokmi – trúfnete si na adrenalín?

Je tu leto, čas prázdnin, a vy stojíte pred rozhodnutím – strávite dovolenku pri mori, s kokteilom v ruke, v horskej chate uprostred prírody, alebo sa vydáte za dobrodružstvom a adrenalínovými zážitkami?

11.07.2016 07:00
debata

Tí, ktorí milujú výzvy a radi prekonávajú sami seba, sa môžu vrhnúť do rokliny upevnení na lane, prejsť sa po chatrnej drevenej lávke zakliesnenej na brale alebo sa zamiešať medzi žraločiu potravu.

Bungee jumping vo vulkáne

Most Kawarau v novozélandskom Queenstowne je vysoký len 43 metrov, a tak ani zďaleka nepatrí medzi tie najextrémnejšie, z ktorých môžete skočiť. Most je však zaujímavý tým, že práve tu sa zrodil neskôr celosvetovo rozšíril ošiaľ menom bungee jumping. A. J. Hackett tu totiž zriadil prvú stálu skákaciu stanicu.

Ak máte chuť na skutočné vzrušenie, zamierte do Zimbabwe k Viktóriiným vodopádom, vyskúšajte si skok do bulharskej jaskyne Prohodna alebo sa odhodlajte na najhlbší skok z 233-metrovej Veže Macau v Číne.

Skutočným extrémom – finančným aj zážitkovým – je skok do čilskej sopky Pucón. Za 16 000 dolárov (14 500 eur) vás vezmú na 6-dňový výlet, ktorého vrcholom je skok z vrtuľníka do stále aktívnej sopky a následný odvoz do asi 50 kilometrov vzdialeného mesta visiac na lane.

Organizátori dokonca pripúšťajú možnosť smrti skokana, preto musí pred nasadnutím do helikoptéry podpísať, že za prípadné nehody berie na seba plnú zodpovednosť.

Na Slovensku patril medzi najvzrušujúcejšie zážitky zoskok zo skokanského mostíka na Štrbskom Plese, ktorý však už nie je v prevádzke. Vyskúšať bungee si tu teraz môžete z mobilných žeriavov alebo z mostov ponad rieky.

Ale dobrá správa pre odvážlivcov – aj keď to tak možno nevyzerá, bežný bungee jumping je v skutočnosti bezpečný šport, šanca, že sa stane nehoda je vraj len 1:500 000.

Diablovo jazierko, Viktóriine vodopády

Kúpanie v malom jazierku na hornom okraji jedných z najväčších vodopádov na svete našťastie nie je až také nebezpečné, ako pôsobí. Je to aj preto, že prietok vody vo Viktóriiných vodopádoch na rieke Zambezi sa v priebehu roka výrazne mení, od septembra do decembra je v bazéniku výška vody len niečo vyše metra. Skalný „obrubník“, priamo na hrane spádu, zároveň vytvára akúsi nádrž, v ktorej sa voda točí do kruhu.

Aj keď sa teda Diablovo jazierko nachádza priamo na rímse 120 metrov vysokých vodopádov, miestni tvrdia, že keď je stav vody nízky, nemôže vás prúd vodopádov Mosu-oa-tun-ya (v preklade Dym, ktorý hrmí) stiahnuť dole. Jedine, že by ste sa sa príliš nahli nad okraj alebo sa pošmykli na klzkom kameni…

Ak na kúpanie nemáte náladu, skočte z mosta, ktorý spája okraje kaňonu pod vodopádmi, bungee alebo rafting na rieke Zambezi.

Výstup na Kvetinovú horu

Poetické meno čínskej hory len zakrýva adrenalín, ktorý vás na nej čaká. Chua-šan má dohromady až päť vrcholov a svojim tvarom tak pripomína kvet, preto aj meno Kvetinová hora. Výstup sa začína pozvoľna, vykračujete si miernym tempom.

Zanedlho sa však cesta k južnému vrcholu pred vami zmení na chatrný drevený chodníček, pripevnený o kolmé bralo len z jednej strany. Tak sa túra do čajovne umiestnenej na vrchole mení na cvičenie božskej trpezlivosti a nezlomnej viery v šťastný koniec.

Keď sa konečne minie lávka, a vy sa postavíte na pevnú skalu, od úplného cieľa vás ešte delia do kameňa vytesané schody.

Hora je obľúbenou destináciou čínskych milencov, ktorí sem chodia, aby na reťaze pozdĺž chodníka zavesili zámky symbolizujúce ich trvalú a nehynúcu lásku.

Potápanie so sardinkami

Milé nevinné stretnutie s malými rybkami, ktoré dobre poznáme z plechoviek? Kdeže! Adrenalínový zážitok najhrubšieho zrna.

Každoročne v júni a júli migrujú okolo juhoafrického pobrežia, neďaleko Durbanu, húfy rybiek. Smerujú z chladných vôd do teplejších pri provincii vo východnej časti Južnej Afriky KwaZulu-Natal. No sardinky nechutia len ľuďom, ale zuby si na ne brúsia aj hordy hladných delfínov, mečúňov a tiež žralokov.

Určite je zážitkom na celý život vidieť takýchto dravcov vo voľnej prírode zoči-voči, no blízke stretnutie sa môže pre suchozemských votrelcov skončiť neslávne. Treba len dúfať, že žraloky si radšej pochutia na potrave, na ktorú sú zvyknuté.

Zdroj: Bungee.com; Wikipedia.org; Traveller.com.au

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bungee running #adrenalín #vodopády #žraloky