Najdôležitejšie je spraviť manžela šťastným? Taekwondo v boji proti detským sobášom

V Zimbabwe sa mladá dievčina, ktorá sa nadchla pre bojovú disciplínou taekwondo, snaží skrze tento šport poskytnúť dievčatám z chudobných pomerov šancu na vlastný život. V tejto africkej krajine sú dievčatá nútené uzavrieť manželstvo vo veľmi nízkom veku, a to kvôli chudobe či z náboženských dôvodov a spoločenských zvykov, píše agentúra AP.

17.01.2021 07:00
debata

„Taekwondo tu veľa ľudí nepozná, a pre dievčatá, či už vydaté alebo slobodné, je to fascinujúce šport. Používam ho, aby som pritiahla ich pozornosť,“ hovorí 17-ročná Natsiraishe Maritsová, ktorá sleduje bojové športy od svojich piatich rokov.

Dievča používa šport na to, aby spojila mladé ženy a matky v boji proti detským sobášom.

Pred domom dievčatiných rodičov v osade Epworth, ktorá sa nachádza zhruba 15 kilometrov od hlavného mesta Harare, stoja v rade na malom a zaprášenom dvorčeku mladé dievčatá a niekoľko Maritsovej bývalých spolužiačok, ktoré sa už vydali.

S nadšením počúvajú jej povely, kedy sa pretiahnuť, kedy udrieť päsťami, kopať či zápasiť.

Po tréningu hovoria o nebezpečenstvách, ktoré detské sobáše predstavujú.

Jedna dievčina za druhou rozpráva, ako sa ich manželstvo zmenilo na poddanstvo, ktorého súčasťou sú nadávky a fyzické útoky, znásilnenia zo strany manžela, zdravotné komplikácie spojené s tehotenstvom i hlad.

„Nie sme na takzvané manželstvo pripravené, sme na sobáš príliš mladé,“ uviedla Maritsová po stretnutí, ktoré považuje za „bezpečný priestor“, kde dievčatá môžu vyjadriť svoje názory.

Platba za nevestu pomôže jej rodine

„Kampane proti detským sobášom zvyčajne zabúdajú na úlohu násťročných matiek. Ja ale používam ich rozprávanie a pochybnosti, aby som slobodné dievčatá odradila od predčasných sobášov alebo sexuálnych aktivít,“ dodala Maritsová.

Podľa zimbabwianskeho zákona dievčatá a chlapci nemôžu uzavrieť manželstvo, ak majú menej ako 18 rokov. Zákon sa schválil po tom, čo ústavný súd v roku 2016 zrušil normu, ktorá povoľovala sobáš mladých žien od 16 rokov.

Manželstvá v detskom veku však zostávajú v tejto africkej krajine s hospodárskymi ťažkosťami veľmi rozšírené. Podľa odhadov Detského fondu OSN (UNICEF) sa zhruba 30 percent dievčat vydá pred dosiahnutím 18 rokov veku.

Pre mnohé chudobné rodiny v Zimbabwe sobáš dcéry znamená o jedno bremeno menej. Peniaze, ktoré budúci manžel vyplatí za nevestu, „rodiny používajú pre prežitie“, uvádza organizácia Girls Not Brides, ktorá bojuje proti detským sobášom.

Podľa tejto organizácie niektoré náboženské skupiny nútia desaťročné dievčatá, aby sa vydali za výrazne starších mužov, a tým získali „duchovných vodcov“. Ďalšie rodiny však donútia k sobášu samy dievčatá, ktoré sa chcú po predmanželskom sexe vyhnúť „hanbe“.

Odchod zo školy

Maritsová a jej združenie Vulnerable Underaged People’s Auditorium chcú cez vyučovanie bojových športov a diskusie po tréningu posilniť sebavedomie vydatých aj slobodných neplnoletých žien.

Maritsová musela teraz tréningy prerušiť kvôli zákazu zhromažďovania, ktorý Zimbabwe zaviedlo pred niekoľkými dňami v snahe brániť rýchlemu rastu počtu nakazených koronavírusom. Dúfa však, že ich obnoví, akonáhle sa uzávera skončí.

Mladé dievča s tréningami začalo v roku 2018, keď niektoré jej spolužiačky prestali chodiť do školy, pretože sa vydali.

To bol prípad aj jej najlepšie kamarátky, ktorá sa teraz chce do školy vrátiť. Jej manžel ju ale donútil, aby rezignovala na funkciu podpredsedníčky združenia a na taekwondo prestala chodiť.

„Na tréning môže prísť len 15 ľudí, pretože mám podporu len od rodičov,“ uvádza Maritsová. „Môj otec je drobný poľnohospodár a moja matka je ženou v domácnosti,“ dodáva.

… urobiť manželov šťastnými

Taekwondo nie je v Zimbabwe, kde je veľmi populárny futbal, veľmi rozšíreným športom. V krajine napriek tomu existujú ľudia, ktorí robia tento šport na profesionálnej úrovni, aj tréningové centrá.

Podľa organizácií na ochranu práv žien sa počet detských sobášov mohol kvôli epidémii Covidu-19 zvýšiť. Dievčatá totiž nenavštevujú školy a prehĺbila sa chudoba.

Napriek svojim obmedzeným prostriedkom sa Maritsová venuje naplno úlohe, ktorú si vybrala. Niektoré dievčatá, ktoré navštevujú jej tréningy, ale majú, zdá sa, trochu iné priority.

„Musíme sa naučiť, ako urobiť našich manželov šťastnými, to je naozaj dôležité,“ tvrdí sedemnásťročná Privilege Chimombeová.

Dievča porodilo svoje prvé dieťa v 13 rokoch a jej manžel ju potom opustil. „S takýmito názormi musíme bojovať,“ odpovedá Maritsová. „Je to ťažké, ale musí sa to robiť.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #taekwondo #detské sobáše