Turistov putujúcich po stopách hobitov ohrozuje prebudená sopka

Novozélandská sopka Ruapehu, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti Hory osudu známej z filmovej trilógie Pán prsteňov, hrozí podľa vedcov bezprostredným výbuchom. Miestne úrady už varovali turistov, ktorí putujú obľúbenou trasou po stopách chrabrých hobitov, aby sa nevydávali na vrchol 2 797 metrov vysokého velikána.

23.11.2012 08:57
Ngauruhoe Foto:
Hora Ngauruhoe (v popredí) susediaca so sopkou Ruapehu poslúžila k zobrazeniu Hory osudu, kde bol podľa trilógie Pán prsteňov od britského spisovateľa J.R.R Tolkiena ukutý a aj zničený magický prsteň.
debata

„Sopka Ruapehu je veľmi aktívna a teplota v nej neustále stúpa a klesá,“ povedal pre rozhlasovú stanicu Radio New Zealand vulkanológ Harry Keys. „Situácia sa už čoskoro vyrieši, či už relatívnym pokojom alebo veľkou erupciou,“ dodal.

Oficiálne monitorovacie stredisko GNS Science upozornilo, že teplota len pár stoviek metrov pod jazerom v kráteri sopky Ruapehu, ktorá sa nachádza na Severnom ostrove, sa odhaduje na 800 stupňov Celzia, teplota vody v jazere však dosahuje len 20 stupňov Celzia.

To je podľa vedcov dôkazom toho, že sa tam vytvára tlak a zvyšuje sa pravdepodobnosť erupcie „v priebehu najbližších týždňoch či mesiacoch“. Najvyššia novozélandská aktívna sopka Ruapehu naposledy vybuchla v roku 2007, keď chrlila prúd bahna zmiešaného s lávou, ale nevyžiadala si nejaké zranenia či straty na životoch. V roku 1953 však mohutný prúd bahna a lávy z tejto hory spôsobil najtragickejšie železničné nešťastie v histórii Nového Zélandu, ktorý strhol tamojší most práve v čase, keď tadiaľ prechádzal vlak. Pád osobného vlaku do rieky Whangeahu si vyžiadal 151 ľudských životov.

Režisér Peter Jackson použil susednú horu Ngauruhoe k zobrazeniu Hory osudu, kde bol podľa trilógie Pán prsteňov od britského spisovateľa J.R.R Tolkiena ukutý a aj zničený magický prsteň. Do horúcej lávy ho vhodili dvaja hobiti, Frodo a jeho priateľ Sam, ktorí tak oslobodili celú zem od zla, temna a nadvlády krutého Saurona.

Tretí vulkán v oblasti Tongariro vybuchol v auguste tohto roka a vyslal do výšky 6 100 metrov oblak popola, ktorý zasypal Severný ostrov a narušil domácu leteckú dopravu.

debata chyba