Poistenie na lyžovačku nepodceňujte

Lyžiarska sezóna je v plnom prúde a popri tatranských lyžiarskych strediskách sú Slovákmi často vyhľadávané aj tie zahraničné, v Alpách. Zimné športy sú pomerne vysoko rizikové, preto sa pred takouto cestou nezabudnite poistiť.

05.01.2014 06:00
vysoke tatry, lyzovanie, lyzovacka, lanovka,... Foto: ,
Na slovenskom svahu stačí aj bežné poistenie, v zahraničí sa oplatí priplatiť.
debata (9)

Pokiaľ sa chystáte na lyžovačku u nás na Slovensku, mali by ste si vystačiť s riadnym zdravotným poistením. To vám kryje náklady na ošetrenie všetkých úrazov, ktoré sa vám stanú na oficiálnej zjazdovke. Skialpinisti a vyznávači iných adrenalínových športov, ktorí vyhľadávajú náročnejší terén, by si však mali uzatvoriť poistenie do hôr, ktoré pokrýva náklady na zásah horskej služby vrátane prepravy vrtuľníkom.

Ak sa chystáte na lyžovačku do zahraničia, mali by ste sa chrániť správne nastaveným cestovným poistením. Hoci ako slovenskí občania máte nárok na zdravotnú starostlivosť aj v členských štátoch EÚ. Treba však vedieť, že európsky zdravotný preukaz nemusí stačiť. Oprávňuje vás totiž len na zdravotnú starostlivosť vo verejných zdravotníckych zariadeniach v rozsahu štandardnom pre danú krajinu. Ak si za nejaké úkony domáci doplácajú, presne toľko si doplatíte aj vy. Samostatnou kapitolou je potom zodpovednosť za spôsobené škody.

Nástrahy alpskej lyžovačky

Predstavte si situáciu, keď sa na lyžovačke v susedkom Rakúsku zrazíte s iným dovolenkárom. Najvyššia takáto škoda dosiahla až 68 tisíc eur! Išlo o nehodu, pri ktorej slovenský lyžiar v Taliansku vážne zranil cudzinca. A ten na neho podal žalobu. Našťastie, náš občan mal v rámci cestovného poistenia dojednané aj poistenie zodpovednosti za škodu a tak vysúdenú sumu za neho uhradila poisťovňa. Čo je však horšie, slovenskí lyžiari sa môžu stať obeťou žalôb, aj keď nie sú vinníkmi nehody.

„Naša snoubordistka sa v Rakúsku po náhodnej zrážke s miestnou lyžiarkou vážne zranila a do nemocnice ju musel prepraviť vrtuľník. Keď neskôr do nemocnice prišla za ňou polícia, potvrdila, že prišlo k zrážke a ani ju nenapadlo, že to môžu brať ako priznanie viny. Po niekoľkých mesiacoch dostala list, v ktorom právni zástupcovia rakúskej lyžiarky požadovali od nej vysoké odškodné,“ uvádza príklad Pavol Michalec, odborný garant pre neživotné poistenie.

Poistenie je istota

Dôvodov, prečo takéto prípady môžu nastať, je niekoľko. V prvom rade, v zahraničí je úplne bežné, že ľudia si uplatňujú svoje nároky na náhradu škody právnou cestou. Ak však domáci lyžiari nemajú poistenie zodpovednosti, radšej zvolia známu stratégiu „najlepšia obrana je útok“ a sami sa stavajú do role obete, len aby nemuseli zahraničným účastníkom nehody uhradiť náklady z vlastného vrecka. Spoliehajú sa pritom na to, že cudzinci neovládajú reč ani nepoznajú miestne pomery.

Ak si chcete byť istý, že vám podobná situácia pri lyžovačke v zahraničí nehrozí, uzatvorte cestovné poistenie, ktoré je špeciálne nastavené na krytie zimných športov. Preprava vrtuľníkom, prevoz do nemocnice, ošetrenie aj prípadná operácia, dokonca aj prevoz na Slovensko sú v takomto prípade hradené poisťovňou. Veľkou pomocou v takýchto situáciách je aj asistenčná služba, ktorá je obvykle súčasťou cestovného poistenia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #poistenie #Rakúsko #Alpy #lyžovačka