Lanovka do oblakov ponúka výhľad na Mont Blanc

Z lyžiarskeho známeho francúzskeho strediska Chamonix stúpa lanovka, ktorú mnohí považujú za najatraktívnejšiu lanovku na svete. Lanovka postavená roku 1955, bola dve desaťročia najvyššie položenou lanovkou na svete. Prvenstvo si síce neudržala, ale stále prekonáva najväčšie prevýšenie na svete, 2 800 metrov. V kabínke sa na vrchol vyveziete za 20 minút.

05.12.2014 06:00
lanovka, Charmonix, Francuzsko, Aiguelle de Midi Foto:
Lanovka na vrchol hory Aiguille du Midi (3 842 m n.m.) prekonáva prevýšenie 2 800 metrov. Počas "letu do oblakov" máte výhľad aj na Mont Blanc, najvyššiu horu Európy.
debata

Trasa lanovky vedie cez Plan de l'Aiguille na vrchol štítu Aiguille du Midi (3 842 m n.m.), ktorý sa nachádza v blízkosti Mont Blancu (4 810 m n.m.), najvyššej hory Európy. Zo stanice, ktorá sa nachádza vo výške 3 777 metrov, najjasnejšie dovidíte na vrchol ráno, pretože popoludní ho často zahalí hmla. Navyše si v neskorších hodinách pravdepodobne budete musieť vystáť dlhý rad na cestu nahor aj nadol.

Aiguille du Midi je mohutný žulový masív. Má dve strmé strany, cez ktoré sú prevŕtané tunely a spája ich most.

Lanovka, ktorá vedie na vrchol Aiguille du Midi... Foto: SHUTTERSTOCK
Aiguille du Midi, Francuzsko, Chamonix, hory, lanovka, Lanovka, ktorá vedie na vrchol Aiguille du Midi (3842 m) z talianskej strany.

Na skalách sa nachádzajú sa stanice, ktoré obsluhujú dve lanovky. Po príchode do stanice sa môžete vybrať do jednej z niekoľkých reštaurácií. Vychutnajte si nádherný výhľad z terás, lemujúcich stanicu. Všimnite si vysielač v tvare kozmickej rakety, najvyšší bod stanice. Naľavo od ľadovca Vallée Blanche a Géant, sa pred vami predostrie zasnežená plošina priesmyku Col du Midi. Uprostred ľadovcov sa vypína Mont Blanc, v preklade Biela hora.

Určite na vás zapôsobí výhľad na juhovýchodný polkruh špicatých vrcholov a strmých skalných stien, ktoré zľava uzatvárajú horizont. Kochajte sa krásami hrebeňov Triollet, Aiguille Verte, Jorasses a ak bude dobrá viditeľnosť, uvidíte aj vrchy Matterhorn a Monte Rosu. Na jednom z vrcholov je panoramatická terasa, bufet a obchod so suvenírmi. Odtiaľ vedie jedna zo štyroch ľahších turistických trás na Mont Blanc.

Dráha na vrchol horského masívu Aiguille du Midi bola plánovaná už v roku 1904. Stavať sa začalo až o dvadsať rokov neskôr, a počas druhej svetovej vojny boli stavebné práce prerušené. Lanovku budovali horolezci za nepredstaviteľne ťažkých podmienok. Museli vybudovať a spojazdniť dve malé lanovky, pomocou ktorých dopravovali stavebný materiál a nástroje na vrchol. Povráva sa, že nejaký pilot raz horolezcom pretrhol lano, a tak ho museli naťahovať znovu.

Trať definitívne dokončili roku 1955. Stavba lanovky si vyžiadala množstvo životov, no na druhej strane neustále obohacuje životy turistov o neuveriteľné zážitky. Svet hovorí o stavbe ako o jednom zo zázrakov techniky, vďaka ktorému sa lanovka do oblakov stala skutočnosťou.

Lanovku opätovne spustia 20. decembra. Viac informácií o lanovke či zimných podmienkach lyžiarskeho strediska Chamonix, nájdete na webovej stránke Chamonix.com. Pozrite si na portáli Youtube.com video prezentáciu cesty lanovkou na takmer štvortisícový vrchol Aiguille du Midi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #hory #lanovka #lyžiarske strediská #Mont Blanc