Turisti testujú nový systém záchrany v Tatrách

Novú aplikáciu horskej služby si stiahlo do mobilov už vyše tritisíc turistov. Pritom jej skúšobná prevádzka funguje len dva týždne. Aplikácia dokáže poslať horskej službe núdzovú správu a presne lokalizovať volajúceho o pomoc. Počas leta chcú záchranári vychytať všetky jej chyby. Najväčšiu prekážku, slabý alebo žiaden signál na niektorých vysokohorských miestach, však poraziť nemôžu.

27.06.2015 12:00
tatry, hory, turisti, túra, kopce, štíty, Foto:
debata (2)

Správu, ktorou skutočne niekto volal o pomoc, záchranári už dostali od turistu, ktorý včera spadol z Baranieho sedla vo Vysokých Tatrách. Prišlo im však aj niekoľko desiatok ďalších esemesiek. „Ide o to, že ľudia často pri inštalácii alebo skúšaní aplikácie omylom stlačia odoslanie správy a tá príde k nám do strediska,“ uviedla riaditeľka operačného strediska horskej služby Jana Krajčírová.

Keď núdzovú správu cez aplikáciu dostanú, záchranári okamžite uvidia na mape polohu odosielateľa, číslo jeho mobilu aj stav baterky. „Pokiaľ si vyplnil v aplikácii aj svoj profil, zobrazí sa nám jeho meno, vek, pohlavie, váha aj to, či netrpí nejakými chorobami alebo alergiami,“ vysvetlila Krajčírová.

Práve hľadanie pacienta najčastejšie predlžuje záchrannú akciu. „Často sa stáva, že volajúci na tiesňovú linku nevie opísať svoju polohu a je dezorientovaný. Ak bude mať stiahnutú aplikáciu, tak sa nám pri volaní alebo odoslaní SMS súčasne odošle aj jeho aktuálna GPS pozícia a operátor ju hneď vidí na mape,“ spresnila Krajčírová. To je podľa riaditeľa horskej záchrannej služby Jozefa Janigu pre nich to najdôležitejšie. "Od mobilných operátorov či polície dostávame len výsek informácií o lokalizácii, a tak sa dozvieme len to, že sme niekde na úrovni dvoch-troch dolín od postihnutého. To je maximálne nedostačujúce pre efektívnu záchranu,“ vysvetlil.

Aplikácia horskej služby.
aplikácia, horská služba, Aplikácia horskej služby.

Aplikácia však môže byť na niektorých miestach nefunkčná. Napríklad vo Vysokých Tatrách sú oblasti, ktoré nemajú signál. K takým patria aj niektoré vysokohorské chaty. „Nepokrytými zostávajú územia, kde to nie je možné z geografických alebo ekonomických dôvodov,“ uviedol hovorca Slovak Telekomu Martin Vidan.

Aj podľa hovorkyne Orange Slovensko Alexandry Piskunovej sú najväčšou prekážkou dobrého pokrytia v horách členitý terén a nadmorská výška. „Členitý terén znemožňuje optimálne šírenie signálu a nadmorská výška spôsobuje, že takéto oblasti sú príliš náchylné na rušenie signálu. Preto je zabezpečenie dostatočného pokrytia vo vysokohorskom teréne zložité,“ dodala. Oblasti, ktoré turisti najčastejšie navštevujú, by však podľa Piskunovej so signálom nemali mať problém. I keď pripúšťa, že niekde by mohol byť slabý. Takéto prípady by mala riešiť práve funkcia núdzovej správy, pre ktorú by mal mobilu stačiť aj nepatrný signál.

Aplikácia má aj iné výhody. Kedykoľvek a kdekoľvek sa na nej dajú nájsť aktuálne výstrahy v horách, v zime aj lavínová situácia, kontakty na stredisko horskej služby. Tiež stručný návod, ako poskytnúť prvú pomoc. Dostupná je v slovenčine, angličtine, nemčine, poľštine a maďarčine. Mobilnú novinku môžu využiť aj nepočujúci turisti. Je totiž schopná komunikovať aj pomocou znakov. Záujemcovia si ju môžu stiahnuť na stránke horskej služby alebo prostredníctvom služby najväčšieho internetového vyhľadávača.

Zatiaľ je aplikácia dostupná iba pre mobily s jedným operačným systémom. Podľa Krajčírovej toto obmedzenie bude len počas letného testovania. Záchranári po sezóne zozbierajú pripomienky, aby aplikáciu ešte zlepšili. Novú verziu už sprístupnia pre všetky typy mobilných telefónov. „Horská záchranná služba uvíta a bude sa zaoberať všetkými pripomienkami a podnetmi k aplikácii,“ poznamenala Krajčírová. Na testovaní sa zúčastnia všetci, ktorí budú službu využívať už počas tejto letnej sezóny.

Záchranári budú každú esemesku prijatú z aplikácie vyhodnocovať ako tiesňové volanie. Preto turistov žiadajú, aby ju nezneužívali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #záchranári #Tatry #mobilné aplikácie #horská záchranná služba