Americkí kovboji v životnom ohrození. Vytlačia kravy turisti?

Dokážu sa popasovať s nepriazňou počasia i tvrdou prácou. Teraz však americkí kovboji hovoria, že sa objavilo nové nebezpečenstvo, ktoré by mohlo ukončiť ich doterajší štýl života. Rančerov v Oregone znepokojujú plány na vytvorenie prírodnej rezervácie, ktorá by im mohla zabrániť ďalej využívať krajinu na pasenie dobytka.

11.04.2016 13:00
cowboy, kovboj, klobúk, renčer Foto: ,
Americký kovboj (ilustračné foto).
debata

Ak ste nikdy nepočuli o kaňonoch v Owyhee vo východnom Oregone, tak si predstavte vysoko položenú púšť, hlboké kaňony, pieskovcové stĺpy a hory miznúce až v oblakoch. Je to miesto, kde sa preháňa vysoká zver, ovce a dokonca aj divé mustangy. Svoj domov tam má veľké množstvo tvorov.

Na doplnenie tejto kultovej americkej scény je potrebné ešte rozmiestniť do rozľahlej krajiny kovbojov na koňoch. Sú tam, len je potrebné ich trochu hľadať. Napríklad vystúpiť do polovice horského úbočia, aby ste jedného našli – kovboja stredného veku menom Nick.

Ukáže na svoju lúpajúcu sa tvár a potom na nebo. „Rakovina,“ hovorí. „Slnko je tu blízko. Ženieme dobytok až do výšky 2 600 metrov nad morom. Už som tu zažil kmene stromov praskajúce od mrazu – v júni,“ dodáva Nick, podľa ktorého tam kvôli extrémnej klíme takmer nikto nežije.

Tvrdí chlapíci

Samozrejme. Osadníci, ktorí mierili v 19. storočí na Západ došli k Owyhee a zatočili doprava v nádeji, že nájdu ľahšie cestu k Pacifiku, čo sa im aj podarilo.

Zostalo tam len niekoľko tvrdohlavých rodín, ako bola tá Nickova, a v priebehu rokov vybudovali rančerstvo ako hlavné priemyselné odvetvie Owyhee.

Západ slnka v amerikcom Oregone. Foto: SITA/AP, Chris Pietsch
západ slnka Západ slnka v amerikcom Oregone.

Potom ale objav traktora podstatne znížil potrebu koní i ľudí. Úpadok možno zbadať hneď na prvý pohľad podľa zatvorených obchodov v najvýznamnejšom meste oblasti Owyhee, Jordan Valley.

A teraz chcú z tejto nádherne izolovanej oblasti urobiť ochrancovia životného prostredia rezerváciu chránenú zákonom. Podľa nich je Owyhee „najlepšou príležitosťou na vznik rezervácie v celých Spojených štátoch s výnimkou Aljašky a Havaja“.

Turistika či dobytok?

Kampaň za rezerváciu vedie oregonský outdoorový priemysel – sprievodcovia prírodou a predajcovia výstroje, ktorá umožňuje stále väčšiemu počtu ľudí loviť, rybárčiť, šplhať sa alebo hoci len táboriť v americkej divočine.

Na čele stojí spoločnosť Keen Footware, ktorá vyrába topánky na horské túry. Ich reklama tvrdí, že tieto topánky vás zanesú z mesta do lesov a zase späť. Sídlo spoločnosti je v prebudovanom skladisku v najmódnejšej štvrti amerického strediska ekológie – Portlande.

Vôňu čerstvo uvarenej kávy cítiť na každom podlaží. Na prízemí je veľká televízia pre zamestnancov, ktorí si potrebujú oddýchnuť, a hneď za kanceláriou šéfa firmy sedí celý tím, ktorý sa zameriava na spôsoby zachovania voľnej prírody.

Prírodný pamätník Owyhee

Vedie ho Linda Balfourová, ktorá dokáže veľmi presne formulovať potrebu samoty uprostred moderného života, ale aj nutnosť zachovania výnimočných miest pre budúce generácie.

Nie je to tiež trochu o možnosti firmy Keen aj v budúcnosti úspešne predávať obuv pre outdoorové aktivity? Pri tejto otázke Linda ani nehne brvou. „Ak podnikáte zo správneho dôvodu so správnym produktom, peniaze prídu samé,“ odpovedá.

Linda chce, aby vláda prezidenta Baracka Obamu vyčlenila takmer 810 000 hektárov verejnej pôdy Owyhee na prírodný park. Alebo, povedané terminológiou amerických ochrancov prírody, na „prírodný pamätník“.

Nech sa tomu však bude hovoriť akokoľvek, obmedzilo by to spôsoby využitia danej oblasti. A to je dôležité ako pre Nicka, tak pre všetkých ostatných kovbojov, ktorí tam žijú, pretože všetci pasú dobytok na verejnom priestranstve.

Skoro nikto z nich nemá dosť veľký súkromný pozemok, aby uživil kravy počas celých 12 mesiacov v roku. Krajina je taká suchá a tráva taká riedka, že zvieratá musia mať možnosť voľne sa presúvať po širokom okolí.

Jedna verzus 12 miliárd

Ak migrácia dobytka nebude kvôli rezervácii viac možná, potom zaniknú celé generácie rančerov, hovorí Nick s ostrým lusknutím prstov. Odhaduje sa, že Nick a zvyšok oregonských rančerov prispieva ekonomike Oregonu asi miliardou dolárov ročne, zatiaľ čo prínos outdoorového priemyslu sa odhaduje na 12 miliárd dolárov.

Preto ani netreba hádať, kto má väčšiu páku na presadenie svojho návrhu u prezidenta, píše spravodajský server BBC News.

Linda a ostatní ochrancovia životného prostredia prisahajú, že nemajú nič proti rančerom, ani proti tomu, ako využívajú krajinu. Ale rančeri v tom cítia pascu. Ani jeden z nich neverí sľubom mestských environmentalistov a tvrdia, že obmedzenia kvôli ochrane životného prostredia a následné žaloby postupne zabíjajú rodinné ranče.

Na západe tieto spory už pred časom prispeli k ozbrojeným stretom medzi rančermi a federálnou políciou. Pri jednom z nich dokonca tento rok v januári neďaleko Owyhee zahynul jeden muž.

A ak prejde návrh na rezerváciu, mohla by sa podobná situácia opakovať. „Toto je náš spôsob života,“ hovorí ďalší z kovbojov v Owyhee, ktorý si neželal byť menovaný. „Niekedy si proste musíte stáť za svojím.“

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #kovboji #kravy #Oregon #prírodná rezervácia