V Tatranskej Lomnici začnú stavať novú lanovku

V lyžiarskom stredisku Tatranská Lomnica vo Vysokých Tatrách pribudne túto zimu nová sedačková lanovka. Spoločnosť Tatry mountain resorts začne na budúci týždeň s výstavbou odpojiteľnej osemsedačkovej lanovky s modrými bublinami. Nová lanovka vyrastie v dolnej časti strediska, v lokalite Buková hora.

25.08.2011 12:05
Lyžovanie, Vysoké Tatry, Skalnaté Pleso
debata (2)

„Vybudovanie tejto lanovky zvýši prepravnú kapacitu lyžiarskeho strediska o 2 400 osôb za hodinu. Opäť pôjde o atraktívnu lanovku, jedinú svojho druhu na Slovensku,“ informoval predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý. Spolu s lanovkou sa do zimy rozšíria v Tatranskej Lomnici plochy na lyžovanie o ďalších desať hektárov nových, technicky zasnežovaných zjazdoviek s celkovou dĺžkou 2,7 km.

Nová lanovka bude od talianskeho výrobcu Leitner. Výška investície predstavuje sedem miliónov eur. Údolná stanica modrej osemsedačky je naprojektovaná v nadmorskej výške 906 metrov v blízkosti nového záchytného parkoviska. Horná stanica vo výške 1 040 metrov. Šikmá dĺžka lanovky 683 metrov znamená, že pôjde o druhú najkratšiu odpojiteľnú lanovku na Slovensku.

Pri rýchlosti 5 m/s by mal byť čas jazdy len 2 minúty a 17 sekúnd. Vďaka systému Kidstop by mala byť lanovka bezpečnejšia aj pre detských lyžiarov. Špeciálny úchyt na sedačke by mal zabrániť deťom v nekontrolovanom pohybe, čím bude zaručená vyššia bezpečnosť detí pri preprave.

Nová zjazdovka s dĺžkou 2,7 km bude modrá, teda ľahká, vhodná pre slabších a stredne náročných lyžiarov. Investícia do lanovky a zjazdovky by mala podľa Hlavatého opäť významným spôsobom ovplyvniť kvalitu strediska aj návštevnosť Vysokých Tatier. Stredisko Tatranská Lomnica zaznamenalo v poslednej zimnej sezóne významný nárast lyžiarov najmä vďaka investíciám, ktoré stredisku priniesli garanciu snehu a komfortnú prepravu na nových lanovkách.

2 debata chyba