Suchú Belú otvorili, no s obmedzeniami

Prechod roklinou Suchá Belá v Slovenskom raji je od dnešného dňa opäť možný, a však s určitými obmedzeniami i rizikami. V súčasnom období napríklad nie je vhodný pre malé deti. Dohodli sa na tom Správa Národného parku Slovenský raj, Horská záchranná služba a obec Hrabušice po tom, ako sa v rokline podarilo prerezať popadané stromy. Práve tie znemožnili jej priechodnosť, preto ju pred dvoma týždňami uzavreli. Informovala o tom správa národného parku na svojej internetovej stránke.

23.12.2023 11:00
debata

Roklina Suchá Belá bola dočasne uzavretá aj z dôvodu navážania materiálu na technické zariadenia, ktoré tam musel dopraviť vrtuľník, a pre samotnú opravu technických sprístupňovacích zariadení. Vymieňali tam mostík na Misových vodopádoch a opravovali stúpačky. „V uplynulých dňoch boli práce ukončené a popadané stromy prerezané do podoby, ktorá umožňuje prechod s určitými obmedzeniami,“ vysvetlili z národného parku.

V rokline sa napríklad stále nachádza veľké množstvo popadaných a zavesených stromov. „Pri návšteve rokliny je potrebné rátať s dlhším časom na prechod turistickej trasy. Túru je potrebné si plánovať alebo zmeniť vzhľadom na poveternostné podmienky, tedy vietor, dážď, sneženie,“ upozorňujú ochranári.

Turistom zároveň radia nepodstupovať zbytočné riziko pri nevhodnom počasí a radšej navštíviť okrajové časti národného parku. „V lesnom prostredí aj napriek vykonaným opatreniam hrozí stále riziko pádu stromov. Určite v súčasnosti nechoďte po lese so slúchadlami na ušiach,“ varovali.

Okrem toho je v rokline pomerne vysoký stav vody. Turistom preto správa národného parku odporúča vysokú nepremokavú obuv s nešmykľavou podrážkou. „Technické zariadenia a turistický chodník je z prevažnej miery pokrytý vrstvou snehu a ľadu. Je vhodné si zobrať protišmykové návleky a paličky,“ doplnila.

V rokline je podľa ochranárov navozené na viacerých miestach drevo na nové drevené rebríky. Turisti ho však podľa nich vedia obísť, či cez neho prejsť. Už v nasledujúcom období z neho budú pracovníci obce Hrabušice vyrábať nové rebríky pre bezpečný prechod roklinou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj