Toto si v Tatrách nesmiete dovoliť: Keď nepomáhajú reštriktívne opatrenia, TANAP apeluje na ľudskosť

Do národného parku ohňostroje a petardy nepatria. Necelý týždeň pred silvestrovskými oslavami na to aj v závere tohto roka apeluje Správa Tatranského národného parku (TANAP). Ako uviedla na svojej internetovej stránke, mnohí silvestrujúci v Tatrách si ešte stále nedokážu oslavu príchodu nového roka predstaviť bez zábavnej pyrotechniky. A to aj napriek tomu, že zákon o ochrane prírody a krajiny nedovoľuje v národnom parku používanie zariadení, ktoré spôsobujú svetelné a hlukové efekty, ako sú najmä ohňostroje či petardy.

31.12.2023 08:00
debata

Keď nepomáhajú reštriktívne opatrenia, pracovníci Správy TANAPu apelujú na ľudskosť. Snažia sa tak zmierniť antropický tlak na divo žijúce zvieratá. „Jedna silvestrovská oslava môže nepriamo spôsobiť smrť zvieraťa, o ktorej oslavujúci nemusia ani vedieť. Buďme menej egoistickí. Pamätajme si, že v tatranskej prírode sme iba návštevníkmi,“ poznamenala zoologička Správy Tatranského národného parku Erika Feriancová s tým, že domácimi sú v nej zvieratá, ktoré tam žijú po celý rok.

Tatry svojimi údoliami a skalnými stenami vytvárajú podľa ochranárov dobré akustické podmienky na šírenie zvuku, napríklad aj z delobuchov. Pripomenuli, že ten je počuť na veľké vzdialenosti, pričom jeho intenzita klesá so vzrastajúcou vzdialenosťou od zdroja len veľmi pomaly. Väčšine ľudí prekážajú počas silvestrovskej noci v mestách petardy a ohňostroje.

„Vidia, ako sužujú najčastejšie práve psy, neuvedomujú si však, že rovnako trpia aj voľne žijúce zvieratá. U chráneného živočícha, ako je kamzík vrchovský tatranský, môže nadmerný hluk v podobe výbuchov, ešte umocnený efektom odrazov od skalných útvarov, spôsobiť stres, ktorý má za následok jeho nekontrolované správanie sa,“ zhodnotila Feriancová.

Celé čriedy pritom často utekajú a dostávajú sa do kritickej situácie, napríklad do hlbokého snehu, v ktorom ich pobyt vysiľuje. V exponovaných žľaboch im zase hrozí pád či odrhnutie lavíny. Námaha v zimnom období tiež znižuje schopnosť kamzíkov i ostatných druhov žijúcich v Tatranskom národnom parku čeliť nepriaznivým podmienkam.

Tragicky sa podľa Správy TANAPu skončil napríklad prelom rokov 2017 a 2018 pre telemetricky monitorovanú kamzicu Jesicu.

„Pravdepodobne silvestrovská zábava pri ubytovacom zariadení vo Velickej doline spôsobila, že utiekla do lavinózneho terénu, kde na extrémne zľadovatenom povrchu zahynula,“ pripomenula.

debata chyba
Viac na túto tému: #pyrotechnika #TANAP #ohňostroj #petardy