Paríž má pre turistov ďalšiu atrakciu: Po rokoch otvorili legendárnu ZOO

Preslávená zoologická záhrada v parku Vincennes na juhovýchode Paríža otvorila svoje brány návštevníkom po takmer šesťročnej rekonštrukcii.

21.04.2014 06:00
France Paris Zoo Redo Foto: ,
Žirafy majú v novej ZOO údajne oveľa lepšie podmienky.
debata

Záhrada je kompletne zariadená a rozdelená do piatich sekcií podľa zemepisných oblastí, v ktorých sa dohromady nachádza 180 druhov zvierat. Už pred otvorením stála pri bráne ZOO viac než tisícka ľudí.

Nová podoba záhrady počíta podľa agentúry AFP nielen s prehľadnejším a atraktívnejším rozčlenením 14,5 hektárového pozemku pre návštevníkov, ale je tiež zmenou k lepšiemu pre samotné zvieratá. Podľa riaditeľky Sophie Ferreiraové – Le Morvanové bola nová zoo vytvorená „s rešpektom ku kvalitnému životu zvierat“.

Láskyplná starostlivosť paviánov je lákadlom... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
France Paris Zoo Redo Láskyplná starostlivosť paviánov je lákadlom pre návštevníkov.

Napríklad západoafrické žirafy sa tak môžu tešiť z oveľa rozmernejšieho výbehu v prostredí verne pripomínajúcom subsaharskú savanu. Zmena sa nevyhla žiadnej časti zoo s výnimkou jej známe a zdali viditeľné „opičie skaly“.

Rekonštrukcia, ktorá začala v roku 2008 a stála 170 miliónov eur, vyvolala veľké očakávania návštevníkov. Len počas prvého dňa riaditeľka ZOO počítala prílivom vyše 20 000 ľudí, na ďalšie dni si kúpili záujemcovia už v predpredaji vyše 100 000 lístkov.

Opičky Saki vo svojom výbehu. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Paris Zoo Redo Opičky Saki vo svojom výbehu.

Ľudia však v prvých dňoch nevideli zvieratá v kompletnom zložení, pretože niektoré z akvizícií ZOO majú pricestovať až v najbližších týždňoch. Týka sa to napríklad bielych nosorožcov, púm či lám. Celkovo bude v záhrade Vincennes tisícka zvieracích zástupcov 180 druhov.

Zoo, ktorej história siaha až do roku 1932, by už tento rok chcela pritiahnuť dva milióny návštevníkov. V ďalších rokoch potom poldruha milióna ročne. Pred rekonštrukciou sem zavítal najviac milión ľudí za rok.

Ružové plameniaky tiež majú nový domov. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Paris Zoo Redo Ružové plameniaky tiež majú nový domov.
debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #Paríž #otvorenie #Vincennee