Dielo Majstra Pavla z Levoče naberá novú podobu

Hlavný oltár v kostole sv. Jakuba v Levoči by si po kompletnej rekonštrukcii mohli návštevníci a turisti obzrieť v prvej polovici tohto roka. Na jeho novšej podobe pracuje Oblastný reštaurátorský ateliér Levoča (ORA) tretí rok. Ako dnes počas tlačovej konferencie uviedol Ivan Tkáč, vedúci ORA, výsledkom je zreštaurovaný oltárny nadstavec, oltárne krídla, veľké tabuľové maľby. Pokračuje sa v reštaurovaní diela majstra Pavla Poslednej večere.

20.01.2015 16:15
Levoča, Námestie Majstra Pavla Foto:
Kostol sv. Jakuba v Levoči po rekonštrucii hlavného oltáru očakáva prvých veriacich a návštevníkov chrámu už na Veľkú noc.
debata

Prvá etapa rekonštrukcie hlavného oltára Chrámu sv. Jakuba v Levoči, neskorogotickej sakrálnej pamiatky, si v roku 2013 vyžiadala 43-tisíc eur, v prípade druhej hovorí Tkáč o približne 150-tisíc eurách. „V minulom roku sa pokračovalo prácami na druhej etape, teda komplexným reštaurovaním oltárnej skrine, architektúry k tomu prislúchajúcej, takisto oltárnych krídel, veľkých tabuľových malieb a sochárskej výzdoby, ktorá sa nachádza v oltárnej skrini,“ povedal vedúci ORA. Tieto práce sa podarilo ukončiť ešte pred vianočnými sviatkami v roku 2014.

Posledná večera v ateliéri

Odstránili aj lešenie, ktoré znemožňovalo turistom celkový pohľad na oltár. „Momentálne je oltár bez lešenia a bola odňatá sochárska výzdoba z predely, ktorou je známe dielo majstra Pavla Posledná večera. Táto sochárska výzdoba sa momentálne reštauruje v našom ateliéri,“ vysvetlil Tkáč.

Oltár by mal byť obnovený na Veľkú noc

Celá predela s tou architektúrou by podľa neho mala byť zrekonštruovaná do veľkonočných sviatkov v roku 2015. Bol by rád, ak by sa to podarilo, aby si zreštaurovaný celý oltár na sviatky mohli obzrieť veriaci aj návštevníci chrámu. „Môžu prísť do kostola, kde uvidia niečo opätovne zreštaurované po šesťdesiatich rokoch,“ dodal.

O spišských gotických oltároch sa chystá publikácia

Oblastný reštaurátorský ateliér Levoča (ORA) vydá k prácam, ktoré vykonal, aj publikáciu. Okrem reštaurátorských prác bude obsahovať aj fotografické a písomné údaje o gotických oltároch na Spiši.

Ateliér v minulom roku pracoval aj na reštaurovaní južnej fasády kostola sv. Jakuba a tiež na tamojšom oltári Dvoch Márií. Pozornosť venuje aj ďalším pamiatkam na celom Slovensku. „Samozrejme našou prioritou a gro prác je na Spiši a úplne prioritou je historická Levoča,“ povedal Tkáč. Celkový objem prác ateliéru v roku 2014 bol 516-tisíc eur.

Kostol sv. Jakuba – trojnásobná kultúrna pamiatka

Rímskokatolícky farský Kostol sv. Jakuba patrí k najvýznamnejším pamiatkam sakrálneho umenia na Slovensku. Hlavný oltár kostola meria 18 metrov a 62 centimetrov, čo ho robí najvyšším gotickým oltárom na svete. Jeho autorom je známy neskoro gotický rezbár Majster Pavol z Levoče. Kostol aj jeho interiérové vybavenie je národnou kultúrnou pamiatkou od roku 1965.

Národnou kultúrnou pamiatkou sú aj diela kalichy a bohozlužobné predmety barokového Jána Szilassyho z druhej polovice 18. storočia. Môžete na nich obdivovať emailové zdobenie, tepaný dekor a drahokami s českými granátmi, ktorými sú vykladané.

Zdroj: chramsvjakuba.sk

Obdivujte kostolíky na Gotickej ceste Spiša a Gemera

Vyberte sa na Gotickú cestu, ktorá vás na desiatkach kilometrov prevedie krásou gotických kostolíkov s prvkami zo 14. a 15. storočia, hradov a mestskými pamiatkami na Spiši a Gemeri. Cesta prechádza najvýznamnejšími historickými územiami – Spišská kapitula, Spišské Podhradie či Žehra. Unikátne sú najmä gotické kostolíky na Gemeri, ako je napr. kostolík v Malých Teriakovciach výnimočný osemuholníkovým stropom zo 16. storočia.

Neskororománsky Kostol Ducha Svätého v Žehre z... Foto: SHUTTERSTOCK
kostol, Žehra Neskororománsky Kostol Ducha Svätého v Žehre z 13. storočia bol v roku 1993 zaradený do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Na vás obdiv čakajú aj jaskyne Ochtinská aragonitová, Gombasecká, Jaskyňa Domica či Krásnohorská jaskyňa, prírodné krásy Slovenského krasu či Muránskej planiny. Z kultúrnych pamiatok uvidíte napr. Spišský hrad, najväčší hradný komplex v Európe,hrad Krásna Hôrka, kaštieľ v Betliari.

Viac informácií nájdete v článku Gotická cesta vedie k tajomstvám Spiša a Gemera na Pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #Levoča #spiš #kostoly #Gemer