Karneval v Nice: Veselo aj napriek dažďu

Mala to byť veľká sláva. Veď karneval v Nice patrí spolu s tým v Riu de Janeiro či v Benátkach k najväčším karnevalom sveta.

01.03.2015 06:00
France Nice Carnival Foto: ,
Kráľ a kráľovná karnevalu nad dáždnikmi.
debata

Tento rok znela téma slávnosti Kráľ hudby. Večer v piatok trinásteho však žiadne fanfáry v meste na Azúrovom pobreží nezneli. Silno pršalo, fučal vietor a na pripravených tribúnach mokli prázdne sedadlá.

Karneval v Nice je hlavnou udalosťou zimy na francúzskej riviére. Každoročne priláka do piateho najväčšieho mesta Francúzska až milión návštevníkov. Veď kto by nechcel vidieť veľkolepý otvárací ceremoniál, kvetinovú bitku, 18 alegorických vozov tiahnucich cez mesto a nádherne osvetlené námestie Place Masséna, centrum osláv. V pláne bola ako vždy obria, farebná paráda. Miestni nie sú žiadni trochári, a tak karneval s tisíckou muzikantov a tanečníkov z celého sveta bežne trvá až dva týždne.

Zabudnite na nudu a beznádej zimy a užite si slnko na riviére, lákajú turistické stránky Nice. Nezmeškajte Kvetinovú parádu na Promenade des Anglais, kde, ako názov napovedá, vždy sa radi promenovali dovolenkujúci Angličania. Musíte vidieť vozy s úžasnými kvetinovými kompozíciami a postavy odeté do extravantných outfitov z mimóz, gerber a ľalií…

emohli chýbať ani obrie figuríny prezidenta... Foto: SITA, Lionel Cironneau
APTOPIX France Nice Carnival emohli chýbať ani obrie figuríny prezidenta Hollanda a kancelárky Merkelovej.

Aj po 131. raz čosi také musí vyraziť dych. Lenže predpoveď počasia na tohtoročný piatok trinásteho nevyzerala veľmi dobre. Dážď, vietor. Nebojte sa, to nič nie je, karneval bude, upokojoval nás ešte poobede taxikár. Vtedy ešte len začínalo popŕchať.

Niceania sa nevzdávajú. Ani po tom, ako 3. februára útočník nožom skrytým v ruksaku zranil troch policajtov hliadkujúcich pred židovským centrom v Nice, nechcel starosta Christian Estrosi karneval zrušiť. „Zrušili azda Parížania všetky svoje spektákle po útoku na magazín Charlie Hebdo?“ Čoskoro vyšlo najavo, že útočník z Nice mal pri sebe doklady na meno Moussa Coulibaly – bol menovcom jedného z teroristov, ktorí v januári zabíjali v Paríži. Zranení policajti dostali vyznamenania a ceny leteniek do Nice klesli na polovicu.

Kráľ a kráľovná karnevalu nad dáždnikmi.
emohli chýbať ani obrie figuríny prezidenta...
+7Kto je väčší kráľ hudby - Beethoven či Mick...

Stupňujúci sa dážď, vietor a burácajúce hromy však starostove karnevalové plány narušili viac ako teroristi. Večer museli veľkolepý otvárací ceremoniál zrušiť. Aj kvetinovú bitku plánovanú na sobotu. Pršať prestalo až v nedeľu ráno, a tak si v Nice mohli užiť aspoň tradičný karnevalový beh v maskách. Tie boli skvelé. Jedna dvojica bežala po promenáde des Anglais prezlečená v trikotoch telovej farby a prišpendlenými figovými listom – jasní Adam a Eva. Ďalší v maskách Batmana, Supermana, Červenej čiapočky a vlka, našli sa neandertálci v pravekých kožušinách a moderných teniskách, vyziabnutý chlapík v obtiahnutom ružovom baletnom trikote. Za ním bežali v žlto-čierno pruhovaných trikotoch s včelími tykadlami na hlave…

Na vyhlasovaní najvtipnejších masiek na Place Masséna pod stále hrozivo zamračenou oblohou v nedeľu na poludnie mali všetci skvelú náladu. Tlieskali skupinke prezlečenej vtipne za bežiace fľašky šampanského, žene odetej do tradičnej uniformy britských strážnikov, dvojníkovi Mozarta aj ďalšiemu, čo imitoval speváka Kiss. Nadchli ich chlapi zamaskovaní ako babky v šatových zásterách z tradičných provensalských látok a ešte viac skupinka bežiaca na podporu miestnej nemocnice. Jeden z jej členov bežal ako pacient v modrom pyžame aj s plyšovým medvedíkom v ruke, ďalší ako prerastené, takmer dvojmetrové batoľa v plienkach a s obrím cumľom v ústach.

Nie, teroristi Niceanom nedokázali ich karneval vziať. Prvé dva dni, keď karnevalové podujatia museli zrušiť, ich síce prišli odhadom na stotisíc eur, ktoré museli vrátiť za nevyužité vstupenky. Posilnili policajné hliadky, no len čo sa trochu vyčasilo, karneval pokračoval a ľudia sa bavili. Už 18. februára miestny denník Nice Matin informoval, že kráľ karnevalu so svojou kráľovnou aj celým dvorom sa na Place Masséna predviedli veľkolepo, ako sa patrí. Karneval pokračuje do 1. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #teroristi #karneval #Nice