Týmto mestám závidí aj samotná dúha

Z diaľky pripomínajú rozsypané lentilky - farebné domčeky týchto miest lákajú turistov, ich fotografie sú v miliónoch albumov. Toto sú najpestrejšie ulice sveta.

13.05.2015 07:00
debata (1)

Menton, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francúzsko

Mesto na juhovýchode Francúzska, na taliansko-francúzskej hranici, sa zvykne volať aj „la perle de la France“, teda perla Francúzska. V Mentone sú krásne subtropické záhrady a konajú sa tu aj festivaly zamerané na miestnu flóru. Tá však nie je jediná, ktorá v meste hrá farbami – v azúrovom mori sa zrkadlia aj pestré domy, ktoré nemôže nechať žiaden turista nesfotografované.

Menton Foto: SHUTTERSTOCK
Menton, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francúzsko Menton

Longyearbyen, Svalbard, Nórsko

Longyearbyen je najväčšia osada na Svalbarde – súostroví v Severnom ľadovom oceáne, ktoré tvorí najsevernejšiu časť Nórska. Okrem toho je to aj najsevernejšie mesto sveta. Od 27. októbra do 15. februára tu vládne polárna noc, preto nečudo, že tisíc stálych obyvateľov sa túžilo rozveseliť, a tak pomaľovali svoje domy pestrými farbami.

Mesto založil v roku 1906 Američan John Munroe Longyear. Longyear City sa prechodom pod nórsku správu „premenoval“ na Longyearbyen (koncovka city sa preložila na byen). V jednej z opustených šácht je semenná banka – úložisko semien rastlín z celého sveta.

Longyearbyen Foto: SHUTTERSTOCK
Longyearbyen, Svalbard, Nórsko Longyearbyen

Brighton Beach, Melbourne, Austrália

Brighton, predmestie Melbourne, tiež skrýva farby. Na Dendy Street Beach, južne od Middle Brighton, čaká na dovolenkárov 82 farebných domčekov – dnes už turistických ikon tejto oblasti.

Plážové domčeky zdieľajú jednotnú veľkosť a tvar, každý z nich však hýri inými farbami. Ide o unikát a mestská rada dohliada, aby žiaden zásah nezmenil ich typickú viktoriánsku architektúru – od drevených trámov, odkvapov, vlnitého plechu na streche až po neexistujúce elektrické vedenia a tečúcu vodu.

Brighton Beach Foto: SHUTTERSTOCK
Brighton Beach, Melbourne, Austrália, pláž, more, Brighton Beach

Cinque Terre, Taliansko

Očarujúci Národný park Cinque Terre, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, nájdete na pobreží Ligúrskeho mora na Talianskej riviére. Názov v preklade znamená Päť krajín a tvoria ho dediny Monterosso al Mare, Vernazza, Cor­niglia, Manaro­la, a Riomaggiore.

Vďaka svojej polohe na skalných útesoch si oblasť Cinque Terre zachovala pôvodný ráz. Vinice, hradby, úzke zvlnené chodníky a dokonale čisté more tvoria unikátnu scenériu.

Cinque Terre Foto: SHUTTERSTOCK
Cinque Terre, Taliansko Cinque Terre

La Boca, Buenos Aires, Argentína

Táto štvrť Buenos Aires je obľúbenou zastávkou návštevníkov, ktorí si domov odnášajú nádherné obrázky farebných uličiek. Miesto má európsku atmosféru vďaka pôvodným osadníkom, ktorí sa sem prisťahovali z talianskeho Janova.

Priamo na hlavnej ulici Caminito si môžete spolu s domácimi zatancovať pravé argentínske tango. Mimo farebnej turistickej oblasti je však táto časť Buenos Aires pomerne chudobná.

La Boca Foto: SHUTTERSTOCK
La Boca, Buenos Aires, Argentína La Boca

Bo-Kaap, Kapské Mesto, Juhoafrická republika

Oblasť Bo-Kaap v Kapskom Meste, predtým známa ako Malay Quarter, je tradične multikultúrna štvrť s bohatou históriou. Obyvatelia sú potomkami otrokov, ktorých doviezli Holanďania z Afriky, Indie, Srí Lanky, Malajzie a Indonézie.

Romantické duše si tu dnes prídu na svoje počas prechádzok dláždenými uličkami lemovanými pestrými domami, niektorými postavenými ešte v 18. storočí, na ktorých badať holandský a britský architektonic­ký vplyv.

Bo-Kaap Foto: SHUTTERSTOCK
Bo-Kaap, Kapské mesto, Juhoafrická republika Bo-Kaap

Bristol, Anglicko

Mesto v juhozápadnom Anglicku, s asi 433-tisíc obyvateľmi, má tiež záľubu vo farbách, najviac predmestie Totterdown, ktoré nájdete južne od rieky Avon. Štvrť sa pozerá na mesto z pahorkov a horizont pestrých viktoriánskych domčekov a strmých úzkych cestičiek vidieť už z diaľky.

Bristol Foto: SHUTTERSTOCK
Bristol, Anglicko, Veľká Británia Bristol

Vroclav, Poľsko

Štvrté najľudnatejšie mesto Poľska v západnej časti krajiny ponúka krásne zákutia a históriu, ale lovcom farieb učaruje najmä Soľné námestie. Na štvorcovom priestore sa od 13. storočia obchodovalo so soľou, neskôr sa na ňom udomácnil kvetinový trh.

Druhá svetová vojna priniesla skazu aj do tohto mesta, a tak obyvatelia po jej skončení obnovili domy na námestí podľa starých fotografií. Dnes tu môžete obdivovať kópie barokových fasád, klasicizmus aj predvojnový funkcionalizmus.

Vroclav Foto: SHUTTERSTOCK
Vroclav, Poľsko, Wroclaw, farebné domy, námestiee, mesto Vroclav

Burano, Taliansko

Na skok od svetoznámych Benátok nájdete maličký ostrov Burano, ktorý však nie je o nič menej fotogenický ako iné turistické atrakcie. Preslávili ho malé domčeky, ktoré si vo vodných kanáloch veselo obzerajú svoje pestrofarebné fasády.

Burano je v skutočnosti súostrovie piatich ostrovčekov prepojených kanálmi. Žije na ňom asi 2 800 ľudí a je takmer celý pokrytý obytnými domami a len niekoľkými malými plochami zelene.

Burano Foto: SHUTTERSTOCK
Burano, Taliansko Burano

Willemstad, Curaçao, Karibik

Mesto Willemstad je metropolou Curaçaa, ostrovu v južnom Karibskom mori. Má 125-tisíc obyvateľov a skladá sa z dvoch odlišných historických štvrtí – Punda a Otrobanda – ktoré sú oddelené zátokou St. Anna. V nej sa nachádza prístav Schottegat.

Punda je miestom úzkych vľúdnych uličiek, na ktorých nájdete mnoho obchodov a múzeí. Oproti tomu Otrobanda (Druhá strana) je bludiskom obytných domov. Vďaka farebnej koloniálnej architektúre sa Willemstad dostal na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Willemstad Foto: SHUTTERSTOCK
Willemstad, Curaçao, Karibik Willemstad

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #mestá #farebnosť #domy #ulice