Burgenland: bicyklový raj

Panónska nížina na severe, vinohradnícka oblasť v samom srdci krajiny, zvlnené kopce na juhu. Najlepší spôsob, ako spoznať región Burgenland vo východnej časti Rakúska, je vysadnúť na bicykel.

08.09.2015 07:00
Burgenland, cyklistika, Rakúsko Foto: ,
Burgenland je bicyklový raj.
debata

Sľubované mierne podnebie prepustilo miesto trópom s teplotami siahajúcimi až k štyridsiatke. Nedali sme sa odradiť a na rozpálené hlavy sme dali cyklistické prilby. Ponúkli ochranu nielen pred pádom, ale aj pred neúprosne pražiacim slnkom. A keď sa aj teplo pominie, dažďa sa netreba báť. Informačné portály lákajú cestovateľov až na tristo slnečných dní v roku. V ponuke sú aj ďalšie čísla. V okolí Neziderského jazera, druhého najväčšieho stepného jazera v Európe, žije až 340 druhov vtákov. Chcete pozorovať čajky, kalužiaky, trasochvosty, bučiaky či šabliarky? Do cyklobatožiny si určite pribaľte ďalekohľad.

Započúvajte sa nielen do spevu vtákov, ale aj rozhovorov miestnych obyvateľov. Ak budete pozorne načúvať, určite zachytíte chorvátčinu alebo maďarčinu. V Burgenlande, v najmladšej spolkovej krajine Rakúska, ktorá tvorila svoje hranice po prvej svetovej vojne, žijú tieto etnické menšiny. Aj preto, že do roku 1921 územie Burgenlandu patrilo k Uhorsku a jeho hranica susedí okrem Slovenska s Maďarskom a so Slovinskom.

Mesto bocianov

Burgenlandské dobrodružstvo sa začína v mestečku Rust, v meste bocianov. Komín každej druhej strechy obsadí každý rok na jar rodinka bociana bieleho. Mimochodom, vedeli ste, že mladé bociany majú čierno-biele nohy, na rozdiel od svojich rodičov, ktorí ich majú sfarbené do červena?

S Rustom sa spája aj ďalšia zaujímavosť. Od roku 1865 do roku 1870 sa dalo do susedného Podersdorfu prejsť suchou nohou. Nepostaral sa o to žiaden biblický zázrak, ale veľké horúčavy, v dôsledku ktorých jazero vyschlo. Ak prechádzate Starým mestom, nevynechajte zastávku pri rybárskom kostole. Zasvätený svätému Pankrácovi a Egídiovi bol kedysi súčasťou opevnenia. Milovníci seriálu Vinársky kráľ, ktorý sa nakrúcal v Ruste, môžu ísť po stopách seriálových hrdinov. Domy, kde sa nakrúcalo, nesú označenie modrou klapkou.

Ak sa plánujete vydať naprieč Burgenlandom, čaká vás 2 500 vybudovaných cyklistických chodníkov a šesť prírodných parkov. Nadšení pedáloví šliapači si môžu požičať horské či pohodlnejšie klasické bicykle, tým menej zdatným sa odporúča elektrická dvojkolesová alternatíva. Bicyklový raj v južnej časti regiónu disponuje stovkou bicyklov, ktoré si môžete požičať v šiestich požičovniach. My sme vyskúšali obidva pohony. Akumulátor vystačí pokojne na celodenný výlet, prejdete s ním až 140 kilometrov. V našom prípade to bola cyklotrasa Festival Radweg z Rustu, cez Trausdorf do Einsenstadtu a cyklotrasa z mestečka Oberwart do dedinky Deutch Schützen. S baterkovým vetrom v chrbte sme s prehľadom zvládli aj 15-percentné stúpanie medzi vinicami. Burgenland je totiž známy aj skvelými vínami. Malebná terasovitá krajina strednej a južnej časti pripomína talianske Toskánsko. Patrí k nej aj panoramatická vyhliadka v Deutsch Schützen.

Prírodná operná kulisa

V Burgenlande si prídu na svoje aj milovníci klasiky. Od roku 1996 pozýva letný Operný festival fanúšikov do rímskeho kameňolomu v St. Margarethen. Na najväčšom prírodnom javisku v Európe sa pod šírym nebom uvádzajú slávne diela ako Carmen, La Bohéme alebo tohtoročná Tosca od Giacoma Pucciniho. Javisko obklopujú monumentálne kulisy stále funkčného kameňolomu. Z pieskovca, ktorý sa tu ťažil už v antike, postavili aj viedenský Dóm sv. Štefana.

Obrovský anjel nad prírodným javiskom v St.... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Burgenland, cyklistika, Rakúsko Obrovský anjel nad prírodným javiskom v St. Margarethen to je kulisa opery Tosca.

Je zaujímavé vidieť obrovské, prázdne hľadisko s bielym anjelom nadživotnej veľkosti na scéne. Otáčajúce sa javisko využíva najprimitívnejší pohon – ľudskú silu. Treba na to len dvoch zdatných cyklistov, ktorí šliapu do pedálov a hýbu obrovským kolosom. Zákulisie, do ktorého sa smrteľník len tak nedostane, ukrýva pod čiernymi plachtami orchester sledujúci na monitore taktovku dirigenta Michaela Güttlera. „Nie je pri takomto prenose žiadne oneskorenie?“ pýtame sa manažérky Nicol Stark, ktorá pritakáva. „Je, ale také minimálne, že si ho nikto ani nevšimne.“

Obrovský anjel nad prírodným javiskom v St....
Rust je mestom vína a bocianov.
+7Vyhliadka v obci Deutsch Schuetzen.

Do hlavného mesta Eisenstadtu, cieľa prvej časti našej cyklotrasy, prichádzajú na Medzinárodné Haydnove dni slávni umelci, orchestre aj celé súbory. Pri prehliadke zámku Esterházyovcov sa v Haydnovej koncertnej sále s jedinečnou akustikou započúvame do nácviku jedného z orchestrov. To je len pridaná hodnota k najkrajšiemu barokovému zámku Rakúska, ktorý predstavuje život na dvore kniežaťa Esterházyho. Zámok Esterházyovcov s prvkami baroka, klasicizmu a biedermeiera bol postavený na základoch gotického hradu v polovici 17. storočia. Atmosféra zámku a jeho záhrad inšpirovala k tvorbe Josepha Haydna. Nadaný skladateľ a kapelník strávil vyše štyridsať rokov v službách šľachtického rodu Esterházyovcov. V dome, v ktorom je dnes Haydnovo múzeum, žil skladateľ dvanásť rokov. Oženil sa s dcérou viedenského kaderníka, ale jeho voľba nebola najlepšia. Nevzdelaná a hašterivá žena nemala žiadne pochopenie pre hudbu a umenie. A Haydnovými notovými zápismi si vraj vypchávala topánky.

Aj s diétou

Vyhladli ste? Burgenland ponúka ryby z Neziderského jazera, špaldu zo strednej oblasti, šťavnaté marhule, nakladanú zeleninu, domáce nátierky a džemy alebo husi nesfalšované antibiotikami, kŕmené na pasienkoch. Burgenland je rajom gurmánov. Šťavnatá šunka z mangalice, na vzduchu sušené prosciutto, k tomu hlboká modrá frankovka, rizling vlašský či rulandské modré. Všetko miestnej produkcie. Stačí len jedno: trúfnite si vysvetliť otvorené dvere na pivniciach ako pozvanie.

Obmedzuje váš jedálny lístok nejaká diéta? Žiaden problém. Zdá sa, že pre zamestnancov reštaurácií, hotelov a penziónov sú úlohy zo súdka „bezlepková a iná strava“ výzvou. A vy si nemusíte plniť batožinu chlebom a ďalšími výrobkami zbavenými lepku, laktózy, cukru či iných nástrah.

Prenocovať v Burgenlande sa dá rôznymi spôsobmi. Vo vinárskych domčekoch „Kellerstöckl“, na zmodernizovanom dedinskom statku či v honosnom vinárskom dvore. Pod značkou Pannonisch Wohnen nájdete jednoduché, ale čisté a estetické bývanie. Po desiatkach našliapaných kilometrov si môžete odpočinúť v niektorom z termálnych kúpeľov. Kúpele v Bad Tatzmannsdorfe na našej trase ponúkajú osem bazénov s termálnou vodou plnou minerálov. Na rozlohe viac ako dvetisíc štvorcových metrov nechýba prírodné jazierko so zážitkovým bazénom, k tomu šestnásť sáun. Aby sa na druhý deň ľahučko šliapalo do pedálov…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #cyklistika #Rakúsko #bicyklovanie