Najlepšie silvestrovské oslavy: Tieto mestá to vedia poriadne roztočiť

Silvester je len raz v roku a mnohé mestá pripravujú pre svojich obyvateľov skvelé zábavné programy. V okamihu, keď udrie polnoc, čierne oblohy sa roztancujú pestrofarebnými ohňostrojmi. Tieto mestá však silvestrovské oslavy povýšili na hotové umenie a domáci aj návštevníci majú ešte dlho na čo spomínať.

30.12.2015 07:00
debata

Sydney

Austrálske veľkomesto má počas každého Silvestra dve prvenstvá – jednak tam vďaka polohe oslavujú príchod nového roka najskôr, jednak oblohu nad mestom ožiari najväčší ohňostroj na svete, prvý o deviatej, druhý o polnoci, pričom most Sydney Harbour Bridge a Budova opery v Sydney mu robia neopakovateľnú kulisu. Na oslavy sa chodí pozrieť vždy okolo milióna ľudí, ktorí sa kochajú tiež vystúpeniami vzdušnej akrobacie, vychutnávajú si vodnú šou, predstavenie flotily vyše 50 osvetlených lodí, ale aj domorodý obrad, ktorý má zbaviť zlých duchov.

New York

Keď sa povie Silvester, mnohým ľuďom sa zjaví pred očami slávne Times Square s jeho žiarivou krištáľovou guľou, vystúpeniami slávnych hudobníkov a hlasným odrátavaním posledných sekúnd starého roka. Aj keď tlačenica milióna ľudí, ktorí sa na námestí každoročne zídu, nemusí vyhovovať každému, popriať si „šťastný nový rok“ v srdci Manhattanu má svoje nesporné čaro. Pre menej chaotický zážitok si tí predvídavejší (a, samozrejme, bohatší) zvyknú dopredu rezervovať miesto v niektorom bare, ktorý má dokonalý výhľad na Times Square. Najromantickejšia je však nočná plavba loďou z prístavu New York Harbor, ktorá ponúka najlepší výhľad na polnočný ohňostroj na Liberty Islande.

Berlín

Nemecká metropola má povesť „párty-mesta“ po celý rok, na Silvestra sa tieto jeho „schopnosti“ už len znásobia. Centrom osláv býva dvojkilometrový úsek od Brandenburgskej brány s barmi a stánkami s rozvoniavajúcim jedlom. Jedenie spríjemňuje laserová šou, video projekcie, párty stany, hudobné pódiá a ďalšie atrakcie. Po polnočnom ohňostroji sa rozpŕchnu veselé davy silvestrujúcich do celého mesta na tanečné parkety a príchod nového roka oslavujú do bieleho rána. Zaujímavosťou je silvestrovský palacinkový beh (Berlin Silversterlauf), ktorého súťažiaci musia bežať a zároveň prehadzovať cesto na panvici. Na ďalší deň, 1. januára, je zasa typický novoročný štvorkilometro­vý beh.

Londýn

Londýnčania sa vždy tešia na silvestrovskú polnoc, keď sa radostne rozzvoní Big Ben. Viac ako 250 000 ľudí oslavuje príchod nového roka na brehu Temže, ktorá so svojimi početnými mostami robí vytvára skvelú scénu pre svetelnú šou a ohňostroj. Zábava sa nekončí ani na Nový rok, keď mnohými ulicami v centre mesta prechádzajú slávnostné sprievody s pochodujúcimi kapelami, tanečníkmi a prehliadkou kráľovniných koní.

Edinburgh

Posledný deň v roku volajú Škóti Hogmanay, no v skutočnosti sa v Edinburghu lúčia so starým rokom až tri posledné dni. Všetko odštartuje 30. december, keď mestom prechádza pochodňový sprievod, ktorý vrcholí ohňostrojom. Samotný Silvester je veľkou pouličnou párty, plnou koncertmi pod holým nebom vrátane Kelidh – tradičnej keltskej oslavy. O polnoci začne mesto osvetľovať mohutný ohňostroj z Edinburghského hradu, zatiaľ čo z ulíc sa ozýva hlasný spev “Auld Lang Syne“, teda Zlaté časy. Nový rok prináša preteky psích záprahov cez Holyrood Park, kúpanie v ľadovej vode rieky Forth či charitatívny sprievod Loony Dook.

Reykjavík

Hoci metropola Islandu neusporadúva oficiálne oslavy, po celom meste buble množstvo súkromných párty a zábav. Túto výnimočnú noc majú plne vo svojej réžii obyvatelia, a vôbec im to nejde zle. O pol dvanástej v noci zvyknú domáci spustiť obrovský 500-tonový ohňostroj. Po polnoci sa naplnia miestne bary a reštaurácie a oslavy pokračujú do rána.

Brusel

Mesto, ktorému kraľuje Atómium a maličký, ale zato kultový Manneken Pis, ponúka na Silvestra poriadnu zábavu. Po dobrom nákupe módy a návšteve rôznych autentických barov s nekonečným výberom belgických pív, padne dobre tanec v uliciach. Viac ako 60 dídžejov hrá v 15 stanoch po celom meste rock ‚n‘ roll, hip-hop, house aj techno. Mesto je známe tiež gay-friendly párty.

Rio de Janeiro

Rio je synonymom karnevalových osláv, no nie len ich. Brazílčania sa vedia skvelo baviť, a to sa prejavilo aj v usporadúvaní silvestrovských osláv. Ikonická pláž Copacabana sa vždy v posledný deň roka premení na divokú párty, na ktorej sa dva milióny lúčia so starým rokom. Pri oceáne vyrastú pódiá s úchvatnými tanečnými vystúpeniami a celú párty zavŕši gigantický ohňostroj. Táto jedinečná oslava známa ako Reveillon spája náboženstvo, tradície i poverčivosť – miestni sa oblečú od hlavy po päty do bielej, ktorá im má priniesť šťastie, a oceánu venujú za hrste kvetov, ako dar bohyni morí Yemanjá.

Hongkong

Jednu z najdramatic­kejších scenérií pre ohňostroje dokáže vytvoriť honkongský prístav, veľkolepá šou sa končí pyrotechnickým drakom tancujúcim na oblohe. Udalosti odštartujú na hongkongskom nákupnom centre Times Square, kde je dokonca replika slávnej newyorskej gule. Centrom osláv je Victoria Harbour, aj keď dômyselní miestni sa často posadia do člnov a lodí, aby mali čo najlepší výhľad.

Koh Pha Ngan

Pláže Thajska sú celý rok dejiskami exotickej zábavy, ale na Silvestra roztočí Koh Pha Ngan najlepšiu párty roka. Začína sa hneď po zotmení a neustane skôr ako popoludní na Nový rok. Oslavujúci si doprajú čerstvo ulovené grilované ryby a ďalšie miestne delikatesy a na svitaní si zaplávajú v priezračnom mori.

Kapské mesto

Silvestrovské oslavy trvajú v tomto meste Juhoafrickej republiky až tri dni. Zábavu štartujú koncerty, nasleduje hodovanie a ohňostroj, ktorý je ešte úchvatnejšie sledovať zo stolovej hory. Novoročný program zahŕňa karnevalové sprievody s 10 000 tancu­júcimi umelcami v rytmoch živej hudby. Táto tradícia má korene ešte v 19. storočí, za čias obchodu s otrokmi. Na Nový rok a aj 2. januára mnohí smerujú na pláže, kde si, na rozdiel od severnej pologule, môžu dopriať slnečné lúče.

Zdroj: Businessinsider­.com; Europeanbestdes­tinations.com; Cntraveller.com; Fodors.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester 2015 #silvestrovské oslavy