Zlomené srdce? Tu si ho vyliečite

Valentín je jedným z najhorších období pre tých, ktorí sa čerstvo rozišli s partnerom. Čo však zlepší náladu a vytrhne z pochmúrnych nálad medzi štyrmi stenami? Predsa cestovanie.

14.02.2016 07:00
láska, rozchod, smútok Foto:
Čo vás vytrhne z pochmúrnych nálad medzi štyrmi stenami? Predsa cestovanie.
debata

Angelo Love Hotel, Osaka, Japonsko

Tento hotel je jedným z 30 000 japonských Love hotelov, ktoré zákazníkom plnia aj tie najbizarnejšie požiadavky. K dispozícii sú tematické izby – od boxerskej po „zvieraciu“. Domina Rika, ktorá v hoteli pracuje, hovorí, že všetci klienti majú jednu vec spoločnú – pocit osamelosti a nespokojnosť so svojím každodenným životom. Možno im tu dokážu pomôcť.

The Heartbreak Hotel, Memphis, Tennessee

Ďalší hotel zameraný na nedobrovoľných singles, ktorí si chcú poradiť so svojím smútkom, sídli v Amerike. Niekto by azda čakal, že takéto ubytovacie zariadenie sa bude nachádzať niekde na konci sveta, uprostred púšte, kde nik nezačuje zúfalé kvílenie klientov. V skutočnosti však stojí len cez ulicu od slávneho Gracelandu Elvisa Presleyho, osamotenosťou teda rozhodne netrpí. Azda je to tiež dobré miesto na stretnutie novej lásky.

Múzeum rozbitých vzťahov, Záhreb, Chorvátsko

Chorvátska metropola má dokonca celé múzeum venované rozchodom a krachom veľkých lások. Nápad skrsol v hlavách Dražena a Olinky, ktorí často utešovali svojich nešťastných priateľov po nevydarených vzťahoch. Rozhodli sa teda, že v Záhrebe otvoria Múzeum rozbitých vzťahov, kde vystavujú dojímavé rozlúčkové listy, suveníry, plyšové hračky, svadobné šaty, fotografie, ale aj rôzne netradičné pamiatky, ktoré akokoľvek súvisia s partnerskými podvodmi a nešťastnou láskou. Múzeu ich venovalo mnoho ľudí, ktorí prišli o svoju lásku. Pri každom artefakte je popis vzťahu a súvis s predmetom. Je tam tiež uvedené, ako malý návod, ako sa danému človeku podarilo s rozchodom vyrovnať.

Jazierka lásky, Vysoké Tatry

Čerstvý vzduch, majestátne hory, modré jazierka… Tatry neliečia len dýchacie problémy, ale aj zlomené srdcia. Vyberte sa na túru, zajazdite si na kolobežke alebo sa prejdite okolo dvoch jazierok lásky v Štrbe, neďaleko parkoviska pri železničnej stanici Štrbské Pleso. V tyrkysovej vode utopte kameň, ktorý bude symbolizovať všetky starosti a žiale, domov pôjdete ľahší.

Názov dostali jazierka vďaka klientom z neďalekých ozdravovní, ktorí sa k nim chodili prechádzať, časom ich takto začali volať aj obyvatelia Vysokých Tatier. Jedno z jazierok dokonca skrýva tajomstvo – potopený slovenský znak s vyrytým rokom 1940. Svojho času bol súčasťou veľkého kríža, ktorý stál nad Štrbským plesom, ale vtedajší prezident Novotný ho dal odstrániť. Robotníci však znak „ukryli“ pod hladinu.

Dámsky surfistický kemp, Chicabrava, Nikaragua

Minulosť treba dostať z hlavy preč, a tak niekedy pomôže exotická cesta ďaleko a ešte ďalej a šport, veľa športu. Únik z vĺn smútku do morských vĺn umožňuje dievčenský surfistický klub, kam majú chlapi, muži a páni vstup zakázaný. V tejto stredoamerickej destinácii neďaleko Kostariky môžete dokonale vypnúť a zároveň sa naučiť niečo nové do života – ponúkajú tu kurzy aj pre začiatočníkov.

Resort at Paws Up, Montana, USA

Obdobou dámskeho kempu je mužský rezort, kde si chlapi môžu liečiť zlomené srdcia výsostne mužskými činnosťami ako je zháňanie dobytka, streľba na hlinené holuby, dobrodružné objavovanie nevychodených cestičiek na koňoch, rafting na divokej vode… Na večeru horkosť v krku zajesť poriadnymi kusmi mäsa a spláchnuť whisky.

The Matchmaking Festival, Lisdoonvarna, Írsko

Existuje mnoho zoznamiek, virtuálnych aj tých zoči-voči. Toto podujatie je však výnimočné počtom svojich návštevníkov, ktorí si hľadajú novú lásku, ale aj históriou. V malom írskom mestečku sa táto mega zoznamka organizuje už 150 rokov. Každoročne prichádza okolo 40 000 ľudí. Program stretnutia je nenáročný – tanec, pitie a striedanie podnikov. Prvá otázka, ktorú muži položia ženám pri zoznamovaní, je vraj často „Vezmeš si ma?“ A myslia to vážne. Majú tu dokonca 150-ročnú knihu, kto sa jej dotkne, do pol roka sa vydá či ožení.

Hrad Winchester, Hampshire, Anglicko

Sídlo má zaujímavú históriu, ktorá poteší každú zlomenú dušu – podľa hesla „kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie“. Bola v ňom totiž uväznená podvádzaná žena, ktorá však veľké finále dohrala s pomyselným vencom víťazstva na krku.

Grófka Eleonóra Akvitánska z Poitou sa vďaka svojimi sobášom (najprv s Ľudovítom VII., neskôr s normanským vojvodom Henrichom II.) stala francúzskou a potom anglickou kráľovnou (od 1154). Životnú cestu však mala tŕnistú. S prvým manželom, ktorý bol vraj skôr mních ako kráľ, sa rozviedla a už po dvoch mesiacoch sa znova vydala za 19-ročného vojvodu Henricha Plantageneta. Eleonóra v tomto manželstve porodila osem detí. Jej druhý muž bol však nechválne známy záchvatmi hnevu a tiež mimomanželskými milostnými avantúrami. Jeho najznámejšou milenkou bola „krásna Rosamunda“.

Synovia sa časom proti otcovi vzbúrili, pretože chceli vládnuť, a sklamaná matka ich vo vystrkovaní rožkov len povzbudzovala – i keď z vlastných pohnútok. Henrich ju preto dal uväzniť najprv na hrade Chinon, potom v anglickom Salisbury a na iných miestach. Po kráľovej smrti ju našli vo Winchesteri.

Po svojom oslobodení zostala Eleonóra v Anglicku, kde sa tešila veľkej úcte, a zariaďovala korunováciu syna Richarda Levie srdce. Do svojej smrti ešte riešila mnoho problémov s deťmi, vnukmi a dedičskými konaniami, no ona všetko zvládla a zo sveta odišla vo vysokom veku. A kto sa smeje najlepšie? Predsa ten, čo sa smeje ako posledný.

Zdroj: Travelandleisu­re.com; Foxnews.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #hotel #zlomené srdce #Valentín