Pod Fiľakovským hradom bude parkovacia zóna

Mesto Fiľakovo sa rozhodlo ešte viac sprístupniť historický hrad z 13. storočia turistom, a to tým, že odstráni dlhoročný problém s parkovaním. Doteraz sa do blízkosti Fiľakovského hradu dalo dostať len osobnými autami, aj to museli stáť na nespevnenom povrchu, a prístup k nemu bol len po starej ceste. Autobusmi sa k hradu nedalo prísť vôbec. V budúcnosti to už platiť nebude.

20.04.2016 14:30
Fiľakovo, hrad, Fiľakovký hrad Foto: ,
Fiľakovský hrad navštevuje veľa turistov z Maďarska.
debata

Turisti, ktorí chcú vidieť hrad vo Fiľakove, musia k nemu prísť z centra mesta pešo. Platí to najmä o autobusových zájazdoch, ktoré pri hrade nemajú kde parkovať. Primátor mesta Attila Agócs hovorí, že autobusy preto parkujú v iných lokalitách.

„Buď na parkovisku pred mestským úradom v strede mesta, alebo pred gymnáziom. Ak si niektorý šofér autobusu predsa len trúfne dostať sa k hradu bližšie malými uličkami, má problém vrátiť sa na hlavnú cestu,“ vykresľuje situáciu Agócs.

Osobnými autami k hradu prísť možno, no je tam len nespevnená plocha a tá je pri domoch, ktoré obývajú najslabšie sociálne vrstvy. Preto tam turisti autá nechávať nechcú. „Dopad to má, samozrejme, na turizmus, pretože o problémoch s parkovaním sa vie a niektorí ľudia na hrad kvôli tomu neprídu,“ zdôraznil primátor.

Fiľakovská samospráva sa však rozhodla urobiť významný krok vpred. Pod hradom vykúpila viac ako 400 m2 parciel a vybuduje na nich strážené parkovisko pre osobné autá a autobusy.

Chýbať nebudú toalety, nová zeleň a vyasfaltujú a vydláždia tiež priľahlé časti a ulice. V pláne je aj rekonštrukcia vežičky, ktorá bývala súčasťou už neexistujúceho opevnenia. Ide o náročný projekt, ktorý bude stáť 800-tisíc až jeden milión eur.

„Projektová dokumentácia je na svete, teraz čakáme na výzvy zo štrukturálnych fondov Európskej únie v programe cezhraničnej spolupráce,“ zdôraznil primátor. Partnerom mesta by malo byť buď Združenie na záchranu hradov horného Maďarska, alebo Národný park Bükk. Mesto s nimi rokuje.

Agócs pripomína, že samotná obnova nebude len drahá, ale aj časovo náročná. Mesto bude práce spolufinancovať piatimi percentami nákladov, no skomplikovať a predĺžiť ich môže archeologický prieskum.

„Bude sa robiť pod hradom, kde nie je zastavaná plocha, a v okolí vežičky. Predpokladáme, že výstavba ciest a parkoviska vrátane archeologického prieskumu potrvá dva roky. V roku 2018 by sme už chceli, aby autobusy s návštevníkmi parkovali pod hradom,“ dodal primátor Fiľakova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #hrad #Fiľakovo