Sem sa budete chcieť presťahovať: Top 12 miest, kde veci jednoducho fungujú

Čo robí z mesta skvelé miesto pre život? Podľa 18. výročného prieskumu Kvalita života, ktorý si nechala vypracovať konzultačná spoločnosť Mercer, je to kombinácia 39 základných faktorov.

26.05.2016 07:00
Viedeň, Rakúsko, Chrám sv. Karla Foto:
Rakúska Viedeň je už siedmy rok po sebe najlepším miestom pre život.
debata (45)

Medzi nimi napríklad úroveň kriminality, miestna vymožiteľnosť práva, stabilita prostredia, menový kurz, ale aj podnebie, kvalita rekreačného vybavenia, dostupnosť bývania a podobne.

Na základe posúdenia týchto kritérií vznikol rebríček top miest sveta, kde sa obyvateľom žije najlepšie.

1. Viedeň

Viedeň sa už siedmy rok v rade za sebou umiestnila na prvej priečke a patrí jej titul najlepšie mesto. Rakúska metropola má bohatú históriu, ulice sú plné barokových zámkov, žili tu umelci ako Haydn, Gluck, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms.

V rakúskej metropole sa konajú viaceré medzinárodné stretnutia a sídlia tu svetové organizácie ako OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) a svoje Informačné centrum tu má tiež OSN.

V tomto roku sa očakáva, že Viedeň si príde prezrieť asi 3,7 milióna turistov.

What a wonderful view over Vienna #welovevienna great shot from @lukaseliaswinkler thank you for sharing it

Fotka uverejnená používateľom Wien | Vienna (@viennatouristboard),

2. Zürich

Najväčšie švajčiarske mesto je plné múzeí, parkov, galérií a divadiel, čo z neho robí skutočné kultúrne centrum. Zahanbiť sa nenechá ani biznis, svoje pôsobisko tu má aj množstvo finančných inštitúcií.

Zürich je tiež jedným zo svetových lídrov v oblasti ochrany životného prostredia. Bicykle a verejná doprava ako vlaky, električky, autobusy, lode alebo lanovky sú tu mimoriadne populárnym spôsobom cestovania a celá krajina sa zároveň zapája do projektov zameraných na obnoviteľné zdroje energie.

Výborné možnosti mesto ponúka aj v oblasti práce, vzdelávania, bezpečnosti, bývania a trávenia voľného času, no zároveň je jedným z najdrahších na svete.

#zurich #fraumünster #limmat #limmatquai #wasserkirche

Fotka uverejnená používateľom Yoga & Running Coaching (@heidyarellano),

3. Auckland

Najväčšia mestská oblasť s príjemným miernym podnebím sa nachádza na novozélandskom Severnom ostrove. Ponúka pozitívny životný štýl, početné príležitosti na zamestnanie aj možnosti na využitie času po práci. Na druhej strane je v Aucklande pomerne drahé bývanie, nedostatočné pokrytie územia verejnou dopravou a z toho vyplývajúca hustá automobilová premávka.

4. Mníchov

Jedno z najväčších nemeckých miest má zároveň najvyššiu hustotu obyvateľstva v krajine. Hoci bolo počas druhej svetovej vojny do značnej miery zničené, povstalo z popola a najmä od roku 1980 zažíva mohutný ekonomický rast.

Má nízku mieru nezamestnanosti a poskytuje priaznivé podmienky pre spoločnosti zaoberajúce sa financiami, inováciami, rozvojom technológií, ale silnú pozíciu tu má aj umelecká komunita.

Beautiful cathedral in munich

Fotka uverejnená používateľom Dimitra (@fly_healthy.dimi),

5. Vancouver

Severná Amerika má svojho prvého zástupcu v zozname v podobe najľudnatejšieho kanadského mesta. Vancouver sa dlhodobo umiestňuje v hodnoteniach čistoty miest sveta na popredných priečkach a vďaka svojmu premyslenému urbanistickému plánu má dostatok zelených plôch.

Vyčítať sa mu však dá predražený trh s nehnuteľnosťami a zlé dopravné riešenie v niektorých častiach.

6. Düsseldorf

Ďalšie nemecké mesto, kde sa podľa odborníkov žije nadpriemerne dobre, je základňou medzinárodného obchodu a financií a zároveň jedným z centier telekomunikačného odvetvia. Düsseldorf je známy tiež vďaka móde, umeniu a významným kultúrnym podujatiam.

Ulice, kedysi plné starobylej architektúry, padli za obeť besneniu vojny, no centrum mesta sa podarilo prestavať do pôvodnej podoby.

7. Frankfurt

Tretie nemecké mesto v zoznam dokazuje, že v krajine klobások, piva, áut a futbalu sa žije skutočne dobre. Vo Frankfurte sa darí obchodu, kvalitnému vzdelávaniu, kultúre aj cestovnému ruchu, je miestom konania najväčšieho svetového autosalónu a najväčšieho knižného veľtrhu.

V meste sa križuje sieť cyklotrás a zovšadiaľ trčí bujná zeleň. Okrem dvoch obrovských botanických záhrad či Prírodovedného múzea turistov láka aj Goetheho dom.

#frankfurt #skyline #ship #deutschebahn #db #azubis #pro #umwelt #azubiprojekt #dbazubi2014

Fotka uverejnená používateľom fabio__blnk (@fabio__blnk),

8. Ženeva

Mesto leží vo francúzsky hovoriacej časti krajiny a je významným svetovým finančným a diplomatickým centrom. Sídli v nej Stála misia pri OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža. Ženeva je jedným z najdrahších miest, ale zároveň má čo ponúknuť.

Obyvatelia si môžu vybrať zo širokej palety kultúrnych inštitúcií a múzeí, rýchle presuny zabezpečuje hustá sieť verejnej dopravy. Ženeva zároveň podniká kroky k ochrane životného prostredia a trvalej udržateľnosti rozvoja.

9. Kodaň

Hlavné a zároveň najľudnatejšie mesto Dánska sa rýchlo rozvíja a robí pokroky v oblasti informačných technológií, výroby liečiv. Kodaň má stabilnú ekonomiku, kvalitné vzdelávacie zariadenia a premyslený systém dopravy, v ktorom majú prednosť cyklisti a chodci. Pri mori vybudovala veľkú veternú elektráreň, investuje do čistenia odpadových vôd.

10. Sydney

Metropola štátu Nový Južný Wales a najľudnatejšie mesto v celej Oceánii je pre zahraničných návštevníkov bránou do celej Austrálie. Ponúka pamiatky aj relax na pláži či v zelených oázach. Po Sydney jazdí autobus, vlak aj trajekt, no jeho obyvatelia sa stále vo veľkej miere spoliehajú na svoje autá, a tak sú tu časté dopravné zápchy.

The view at the Quay

Fotka uverejnená používateľom Xtiner (@xtiner),

11. Amsterdam

Populárne turistické atrakcie ako kanály, cyklovýlety, Múzeum Van Gogha, Dom Anny Frankovej, ale aj Štvrť červených svetiel či coffee shopy. Hlavné a najľudnatejšie mesto Holandska obýva veľké množstvo rôznych národností, asi 50 percent populácie tvoria prisťahovalci, a práve preto (alebo vďaka tomu) je Amsterdam známy svojou tolerantnosťou a otvorenosťou. Metropola je plná parkov a otvorených mestských priestorov.

12. Wellington

Malý Nový Zéland má v 12-člennom zozname až dvoch reprezentantov. Hlavné mesto a zároveň druhá najľudnatejšia mestská oblasť pôsobí ako politické centrum krajiny, ale tiež živná pôda pre film, divadlo a kreatívny priemysel.

V rozvoji miestneho hospodárstva hrali významnú úlohu cestovný ruch, ale aj umenie. Mesto je plné zaujímavých sôch, historických budov a pozoruhodnej architektúry.

Na rozdiel k väčšine ostatných miest na zozname Wellington nie je predražený, čo oceňujú okrem domácich aj turisti a medzinárodné spoločnosti, ktoré si v meste otvárajú pobočky.

#wellington #mtvictoria #lookout #northisland #throwback #wanderlust #newzealand #takemeback #ineedvitaminsea

Fotka uverejnená používateľom @schenniever,

Ďalšie miesta top rebríčka:

  • 13. Berlín, Nemecko
  • 14. Bern, Švajčiarsko
  • 15. Toronto, Kanada
  • 16. Melbourne, Austrália
  • 17. Ottawa, Kanada
  • 18. Hamburg, Nemecko
  • 19. Luxembourg, Luxembursko
  • 20. Štokholm, Švédsko

Najhoršie sa žije v týchto mestách:

  • 221. Konakry, Guinea
  • 222. Kinshasa, Konžská demokratická republika
  • 223. Brazzaville, Kongo
  • 224. Damask, Sýria
  • 225. N'Djamena, Čad
  • 226. Chartúm, Sudán
  • 227. Port-au-Prince, Haiti
  • 228. Saná, Jemen
  • 229. Bangui, Stredoafrická republika
  • 300. Bagdad, Irak

Zdroj: Theculturetrip­.com; Traveller.com.au; Telegraph.co.uk; Mercer.com

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #mestá #top mestá