Sem sa budete chcieť presťahovať: Top 12 miest, kde veci jednoducho fungujú

Čo robí z mesta skvelé miesto pre život? Podľa 18. výročného prieskumu Kvalita života, ktorý si nechala vypracovať konzultačná spoločnosť Mercer, je to kombinácia 39 základných faktorov.

26.05.2016 07:00
debata (45)

Medzi nimi napríklad úroveň kriminality, miestna vymožiteľnosť práva, stabilita prostredia, menový kurz, ale aj podnebie, kvalita rekreačného vybavenia, dostupnosť bývania a podobne.

Na základe posúdenia týchto kritérií vznikol rebríček top miest sveta, kde sa obyvateľom žije najlepšie.

1. Viedeň

Viedeň sa už siedmy rok v rade za sebou umiestnila na prvej priečke a patrí jej titul najlepšie mesto. Rakúska metropola má bohatú históriu, ulice sú plné barokových zámkov, žili tu umelci ako Haydn, Gluck, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms.

V rakúskej metropole sa konajú viaceré medzinárodné stretnutia a sídlia tu svetové organizácie ako OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) a svoje Informačné centrum tu má tiež OSN.

V tomto roku sa očakáva, že Viedeň si príde prezrieť asi 3,7 milióna turistov.

What a wonderful view over Vienna #welovevienna great shot from @lukaseliaswinkler thank you for sharing it

Fotka uverejnená používateľom Wien | Vienna (@viennatouristboard),

2. Zürich

Najväčšie švajčiarske mesto je plné múzeí, parkov, galérií a divadiel, čo z neho robí skutočné kultúrne centrum. Zahanbiť sa nenechá ani biznis, svoje pôsobisko tu má aj množstvo finančných inštitúcií.

Zürich je tiež jedným zo svetových lídrov v oblasti ochrany životného prostredia. Bicykle a verejná doprava ako vlaky, električky, autobusy, lode alebo lanovky sú tu mimoriadne populárnym spôsobom cestovania a celá krajina sa zároveň zapája do projektov zameraných na obnoviteľné zdroje energie.

Výborné možnosti mesto ponúka aj v oblasti práce, vzdelávania, bezpečnosti, bývania a trávenia voľného času, no zároveň je jedným z najdrahších na svete.

#zurich #fraumünster #limmat #limmatquai #wasserkirche

Fotka uverejnená používateľom Yoga & Running Coaching (@heidyarellano),

3. Auckland

Najväčšia mestská oblasť s príjemným miernym podnebím sa nachádza na novozélandskom Severnom ostrove. Ponúka pozitívny životný štýl, početné príležitosti na zamestnanie aj možnosti na využitie času po práci. Na druhej strane je v Aucklande pomerne drahé bývanie, nedostatočné pokrytie územia verejnou dopravou a z toho vyplývajúca hustá automobilová premávka.

4. Mníchov

Jedno z najväčších nemeckých miest má zároveň najvyššiu hustotu obyvateľstva v krajine. Hoci bolo počas druhej svetovej vojny do značnej miery zničené, povstalo z popola a najmä od roku 1980 zažíva mohutný ekonomický rast.

Má nízku mieru nezamestnanosti a poskytuje priaznivé podmienky pre spoločnosti zaoberajúce sa financiami, inováciami, rozvojom technológií, ale silnú pozíciu tu má aj umelecká komunita.

Beautiful cathedral in munich

Fotka uverejnená používateľom Dimitra (@fly_healthy.dimi),

5. Vancouver

Severná Amerika má svojho prvého zástupcu v zozname v podobe najľudnatejšieho kanadského mesta. Vancouver sa dlhodobo umiestňuje v hodnoteniach čistoty miest sveta na popredných priečkach a vďaka svojmu premyslenému urbanistickému plánu má dostatok zelených plôch.

Vyčítať sa mu však dá predražený trh s nehnuteľnosťami a zlé dopravné riešenie v niektorých častiach.

6. Düsseldorf

Ďalšie nemecké mesto, kde sa podľa odborníkov žije nadpriemerne dobre, je základňou medzinárodného obchodu a financií a zároveň jedným z centier telekomunikačného odvetvia. Düsseldorf je známy tiež vďaka móde, umeniu a významným kultúrnym podujatiam.

Ulice, kedysi plné starobylej architektúry, padli za obeť besneniu vojny, no centrum mesta sa podarilo prestavať do pôvodnej podoby.

7. Frankfurt

Tretie nemecké mesto v zoznam dokazuje, že v krajine klobások, piva, áut a futbalu sa žije skutočne dobre. Vo Frankfurte sa darí obchodu, kvalitnému vzdelávaniu, kultúre aj cestovnému ruchu, je miestom konania najväčšieho svetového autosalónu a najväčšieho knižného veľtrhu.

V meste sa križuje sieť cyklotrás a zovšadiaľ trčí bujná zeleň. Okrem dvoch obrovských botanických záhrad či Prírodovedného múzea turistov láka aj Goetheho dom.

#frankfurt #skyline #ship #deutschebahn #db #azubis #pro #umwelt #azubiprojekt #dbazubi2014

Fotka uverejnená používateľom fabio__blnk (@fabio__blnk),

8. Ženeva

Mesto leží vo francúzsky hovoriacej časti krajiny a je významným svetovým finančným a diplomatickým centrom. Sídli v nej Stála misia pri OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža. Ženeva je jedným z najdrahších miest, ale zároveň má čo ponúknuť.

Obyvatelia si môžu vybrať zo širokej palety kultúrnych inštitúcií a múzeí, rýchle presuny zabezpečuje hustá sieť verejnej dopravy. Ženeva zároveň podniká kroky k ochrane životného prostredia a trvalej udržateľnosti rozvoja.

9. Kodaň

Hlavné a zároveň najľudnatejšie mesto Dánska sa rýchlo rozvíja a robí pokroky v oblasti informačných technológií, výroby liečiv. Kodaň má stabilnú ekonomiku, kvalitné vzdelávacie zariadenia a premyslený systém dopravy, v ktorom majú prednosť cyklisti a chodci. Pri mori vybudovala veľkú veternú elektráreň, investuje do čistenia odpadových vôd.

10. Sydney

Metropola štátu Nový Južný Wales a najľudnatejšie mesto v celej Oceánii je pre zahraničných návštevníkov bránou do celej Austrálie. Ponúka pamiatky aj relax na pláži či v zelených oázach. Po Sydney jazdí autobus, vlak aj trajekt, no jeho obyvatelia sa stále vo veľkej miere spoliehajú na svoje autá, a tak sú tu časté dopravné zápchy.

The view at the Quay

Fotka uverejnená používateľom Xtiner (@xtiner),

11. Amsterdam

Populárne turistické atrakcie ako kanály, cyklovýlety, Múzeum Van Gogha, Dom Anny Frankovej, ale aj Štvrť červených svetiel či coffee shopy. Hlavné a najľudnatejšie mesto Holandska obýva veľké množstvo rôznych národností, asi 50 percent populácie tvoria prisťahovalci, a práve preto (alebo vďaka tomu) je Amsterdam známy svojou tolerantnosťou a otvorenosťou. Metropola je plná parkov a otvorených mestských priestorov.

12. Wellington

Malý Nový Zéland má v 12-člennom zozname až dvoch reprezentantov. Hlavné mesto a zároveň druhá najľudnatejšia mestská oblasť pôsobí ako politické centrum krajiny, ale tiež živná pôda pre film, divadlo a kreatívny priemysel.

V rozvoji miestneho hospodárstva hrali významnú úlohu cestovný ruch, ale aj umenie. Mesto je plné zaujímavých sôch, historických budov a pozoruhodnej architektúry.

Na rozdiel k väčšine ostatných miest na zozname Wellington nie je predražený, čo oceňujú okrem domácich aj turisti a medzinárodné spoločnosti, ktoré si v meste otvárajú pobočky.

#wellington #mtvictoria #lookout #northisland #throwback #wanderlust #newzealand #takemeback #ineedvitaminsea

Fotka uverejnená používateľom @schenniever,

Ďalšie miesta top rebríčka:

  • 13. Berlín, Nemecko
  • 14. Bern, Švajčiarsko
  • 15. Toronto, Kanada
  • 16. Melbourne, Austrália
  • 17. Ottawa, Kanada
  • 18. Hamburg, Nemecko
  • 19. Luxembourg, Luxembursko
  • 20. Štokholm, Švédsko

Najhoršie sa žije v týchto mestách:

  • 221. Konakry, Guinea
  • 222. Kinshasa, Konžská demokratická republika
  • 223. Brazzaville, Kongo
  • 224. Damask, Sýria
  • 225. N'Djamena, Čad
  • 226. Chartúm, Sudán
  • 227. Port-au-Prince, Haiti
  • 228. Saná, Jemen
  • 229. Bangui, Stredoafrická republika
  • 300. Bagdad, Irak

Zdroj: Theculturetrip­.com; Traveller.com.au; Telegraph.co.uk; Mercer.com

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #mestá #top mestá